Yhteishaku alkaa: Jyväskylän yliopistossa tarjolla yhdeksän uutta hakukohdetta
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on käynnissä 13.–27.3.2024. Jyväskylän yliopistossa on tarjolla 2741 aloituspaikkaa 102 hakukohteessa kuudessa tiedekunnassa ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa. Suosituimpia koulutusalojamme ovat psykologia, kauppatieteet, luokanopettajankoulutus sekä liikuntapedagogiikka.

Jyväskylän yliopistossa on tarjolla yhdeksän uutta hakukohdetta. Seitsemän hakukohdetta on ensimmäistä kertaa haettavissa. Kaksi kohdetta on taas tauon jälkeen haettavissa.
- Luokanopettajan ja musiikin aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma antaa kelpoisuuden toimia sekä musiikin aineenopettajan että luokanopettajan tehtävissä. Ohjelmasta valmistuu laaja-alaisia kasvatusalan ja musiikkikasvatuksen asiantuntijoita.
- Aikuisten kielikoulutuksen maisteriohjelmassa perehdytään laajasti aikuisten kielikoulutuksen asioihin. Ohjelmasta valmistuneet voivat työskennellä monipuolisissa tehtävissä niin S2-aikuiskouluttajana, yrittäjänä kuin hallintotehtävissäkin.
- Valmennustieteen kandidaatti- ja maisteriohjelman tutkinnon suorittaneet työllistyvät laaja-alaisesti erilaisiin valmennus- ja asiantuntijatehtäviin mm. urheilujärjestöissä, testausasemilla ja tutkimuskeskuksissa.
- Fysiikan aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma antaa pätevyyden toimia fysiikan opettajana kouluissa ja muissa oppilaitoksissa, fysiikan asiantuntijatyössä ja fysiikan opetuksen tutkijana.
- Nanotieteen kandidaatti- ja maisteriohjelma yhdistää fysiikan, kemian ja biologian opiskelun. Monialaiset opinnot luovat vankan pohjan luonnontieteiden hallintaan yli tieteenalojen rajojen. Opinnoista valmistuneet työllistyvät esimerkiksi monipuolisiin tutkimus- ja kehitystehtäviin.
- Teknologiajohtamisen diplomi-insinööriohjelma kokoaa yhteen tekniikan ammattitaidon, asiantuntijaryhmien johtamisen ja liiketalouden. Tänä vuonna soveltuvalla alemmalla korkeakoulututkinnolla voi hakea suoraan teknologiajohtamisen diplomi-insinöörikoulutukseen. Aikaisemmin tarjolla on ollut vain teknologiajohtamisen kandidaatti- ja DI-ohjelma.
- Kielten aineenopettajan maisteriohjelmaan voi tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakea suoraan soveltuvalla alemmalla korkeakoulututkinnolla. Koulutus antaa kelpoisuuden kielten aineenopettajaksi, mutta mahdollistaa myös monia muita urapolkuja.
- Viittomakielen asiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma on tauon jälkeen haettavissa. Jyväskylän yliopisto on Suomen ainoa yliopisto, jossa viittomakieltä voi opiskella yliopistollisena oppisuuntana.
- Liikuntateknologian maisteriohjelma on myös tauon jälkeen haettavissa. Monitieteisessä opintokokonaisuudessa pääsee opiskelemaan liikunnan ja terveyden keskeisiä näkökulmia sekä liikuntabiologian perusteita kehon rakenteesta, toiminnasta ja harjoittamisesta.
Valtaosa uusista kandidaatti- ja maisteriopiskelijoista valitaan ylioppilastodistuksen perusteella. Osuus vaihtelee Jyväskylässä hakukohteittain 51–92 % välillä, yksi hakukohde valitsee kaikki opiskelijat todistuksen perusteella. Todistusvalinnan paikoista suurin osa on varattu ensikertalaisille hakijoille, hakukohteesta riippuen 52–100 % paikoista.
Haku avoimen väylältä yliopistoon avoinna yhteishaun aikana
Todistusvalinnan ja valintakokeiden ohella tiettyihin yliopiston tutkinto-ohjelmiin voi hakea myös avoimen väylän kautta. Väylähaku edellyttää, että hakija on suorittanut kunkin ohjelman valintaperusteissa vaadittavat opinnot. Jyväskylän yliopiston tiedekuntiin on tällä hetkellä yhteensä 33 avoimen väylää.
Keväällä 2024 valtaosaan avoimen väylän hakukohteista haetaan korkeakoulujen kevään yhteishaun aikana järjestettävässä yliopistojen yhteisessä avoimen väylän erillishaussa. Poikkeuksena ovat kasvatusalan yhteisvalinnan hakukohteet ja terveystieteiden maisteriohjelmien avoimen väylät, jotka ovat mukana korkeakoulujen kevään 2024 toisessa yhteishaussa.
Erillishaun hakuaika on sama kuin yhteishaussa ja haku tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa. Yliopistot julkaisevat avoimen väylän hakukohteiden tuloksia eri aikoihin, kuitenkin viimeistään torstaina 4.7.2024.
Hakuaika päättyy 27.3.
Voit hakea tutkinto-ohjelmiimme Opintopolku.fi-palvelussa keskiviikosta 13.3. alkaen. Tutustu yliopiston monipuoliseen koulutustarjontaan verkkosivuillamme: jyu.fi/hae. Voit hakea yliopistojen avoimen väylän erillishaussa sekä yhteishaussa kummassakin enintään kuuteen hakukohteeseen.
Yhteishaun sekä yliopistojen avoimen väylän erillishaun hakuaika päättyy 27.3.2024 klo 15.00. Todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 27.5.2024. Muiden kuin todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 4.7.2024.
Lisätietoja
Koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen, puh. 040 805 4678, mari.a.ikonen@jyu.fi
Suunnittelija Maria Kotiranta, puh. 040 805 4926, maria.j.kotiranta@jyu.fi
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.
Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote
KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.
Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.
Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote
Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.
Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme