Schildts & Söderströms

Catariina Salos intensiva debut – en berättelse om ursinne, kärlek och moderskap

Dela

Catariina Salo debuterar med en mångbottnad och intensiv kortroman. Parasit är en berättelse om ursinne, ett rop på hjälp och ett långfinger mot världen. Parasit är en berättelse om kärlek, åtrå och svartsjuka, en berättelse om att ha en mamma, om att vara en mamma och om att tappa bort sig själv.

Vi ställde några frågor till författaren inför debuten:

För vem har du skrivit boken, vad hoppas du den kan ge sin läsare?

– Jag har främst skrivit boken för queera personer som tampas med sin identitet - eller annan problematik gällande sexualitet och kön. Men romanen är ändå väldigt allmänmänsklig och tar tag i problem som psykisk ohälsa, familjeband och vänskap. Jag hoppas att den ska läsas av både yngre och äldre, jag tror att det finns saker att ta fasta på inom många olika åldersgrupper.

Berätta om pärmbilden

– Min kusin och bästa vän Linnéa Sjöholm har gjort pärmen till Parasit. Hon hittade en gammal bild på mig där jag som sexåring just kommit ur bastun och visar mittfingret åt kameran. Vi tänkte tillsammans att det är en perfekt pärm för just den här romanen, som ju är lite av ett mittfinger åt världen.

Du behandlade en del av bokens teman i ditt sommarprat, hur har lyssnarna reagerat på din öppenhet. Kan en någonsin vara för öppen?

– Romanen innehåller många teman som ligger mig nära hjärtat, saker jag ofta funderar på och kring. Moderskapet är ett återkommande tema i det jag skriver, jag tycker inte att man kan prata för mycket eller för öppet om det. Sexualitet och psykisk ohälsa är också teman jag gärna pratar och skriver om, här tycker jag att det finns mycket som kunde normaliseras och som behöver attitydförändring. Därför skriver jag om det.

Har du några litterära förebilder/inspirationskällor

– Jag är väldigt förtjust i sättet Hannele Mikaela Taivassalo skriver, jag älskar hennes böcker. Hon har också varit min handledare under skrivkursen Skriftskolan så kanske det gör mig lite jävig. Annars är min inspirationskälla vanliga människor och deras liv, jag vill kunna skildra hur ett litet liv kan se ut.

Parasit har recensionsdatum 11.4. PDF får på begäran av undertecknad.

Kontakter

Bilder

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Schildts & Söderströms höstkatalog bjuder på 16 titlar att se fram emot10.4.2024 11:00:56 EEST | Tiedote

”Katalogen du håller i din hand är fylld av fantastisk litteratur, till stor del skriven av författare med rötterna i Österbotten. I höst är hela tio av titlarna vi har äran att ge ut på Schildts & Söderströms författade av österbottningar. Det österbottniska segertåget är särskilt tydligt i böckerna för barn och unga.” Det skriver Karin Berglund i förordet till höstens katalog. Hon är vår barn- och ungdomsboksredaktör och stolt västnylänning som nominerats till Årets österbottning i Vasabladet år 2009.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye