Schildts & Söderströms

Kriget i Ukraina: hur klarade sig den finska reservofficeren Ralf Sirén vid fronten och hur förändrade kriget honom?

Dela

I Soldat nr 13 återberättar journalisten Marcus Lindqvist Ralf Siréns upplevelser från kriget i Ukraina. Kriget beskrivs på nära håll och känslan av kaos är oundviklig. Krigets grymhet påverkade Sirén och han lider fortfarande av posttraumatiska symtom. Ingen återvänder oförändrad från kriget.

Den första mars 2022, fem dagar efter att Ryssland inlett sin invasion, anmäler sig den finska reservofficeren Ralf Sirén som frivillig i Ukrainas internationella legion. Legionen hade grundats några timmar tidigare, och Ralf var den trettonde soldaten som skrev under sitt soldatkontrakt.

I boken Soldat nr 13. Ralf Sirén och kriget i Ukraina berättar journalisten Marcus Lindqvist om Siréns erfarenheter i Ukraina. Efter en kort utbildningsperiod hade Sirén redan ansvaret för att leda en grupp frivilliga vid frontlinjen i Charkiv. I krig är stressen, rädslan och närheten till döden ständigt närvarande. Vi får läsa om Siréns konflikt med bataljonschefen, om kamratskapet vid frontlinjen, samt om kompaniets häftiga strider under den ukrainska motoffensiven. Kriget fortsätter att påverka Sirén också efter hemkomsten, bland annat via rapporterna från kamrater som stannat kvar för att kämpa i Ukraina. Många vänner stupar senare i striderna.

I boken ingår även Ralf Siréns fotografier från kriget. Bilder för mediebruk fås på begäran.

Marcus Lindqvist: Soldat nr 13. Ralf Sirén och kriget i Ukraina. Utkommer som tryckt bok och ljudbok den 18 april 2024. Ljudboken läses av Marco Lindholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ralf Siren, foto Aleksandra Lemke
Ralf Siren, foto Aleksandra Lemke
Ladda ned bild
Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Ladda ned bild
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Ladda ned bild
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Ralf Siren och Marcus Lindqvist, foto Aleksandra Lemke
Ladda ned bild

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Schildts & Söderströms höstkatalog bjuder på 16 titlar att se fram emot10.4.2024 11:00:56 EEST | Tiedote

”Katalogen du håller i din hand är fylld av fantastisk litteratur, till stor del skriven av författare med rötterna i Österbotten. I höst är hela tio av titlarna vi har äran att ge ut på Schildts & Söderströms författade av österbottningar. Det österbottniska segertåget är särskilt tydligt i böckerna för barn och unga.” Det skriver Karin Berglund i förordet till höstens katalog. Hon är vår barn- och ungdomsboksredaktör och stolt västnylänning som nominerats till Årets österbottning i Vasabladet år 2009.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye