Pohjois-Savon ilmastokatsaus: Kasvihuonekaasupäästöt lievässä laskussa
Vihreän siirtymän suurimpien hankkeiden investointipotentiaali yli neljä miljardia euroa.

Pohjois-Savossa ei saavuteta hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä nykyisillä kasvihuonekaasupäästöjen vähennystoimilla. Lisätoimia tarvitaan kaikilla sektoreilla. Alueella on suunnitteilla kymmeniä suuria uusiutuvan energian investointeja, jotka tukevat ilmastonmuutoksen hillintää. Suunniteltujen teollisten tuulivoima-, aurinkovoima- ja biokaasuhankkeiden yhteisarvo on yli 4 miljardia euroa.
Maakunnassa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, joka tarkoittaa 80 % pienempiä ilmastopäästöjä vuoden 2007 tasoon verrattuna. Vuonna 2021 laaditun ja vuonna 2024 päivitetyn Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot osoittavat, että myönteinen kehitys kasvihuonekaasupäästöissä on jatkunut, vaikka päästöjen lasku on hieman hidastunut viime vuosina. Suomen ympäristökeskuksen julkaisemien vuoden 2022 ennakkotietojen mukaan vuosina 2007-2022 kokonaispäästöt ovat laskeneet 35 % ja asukaskohtaiset päästöt 33 %.
Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on todennut raporteissaan, että nykyiset päästövähennystoimet eivät riitä ilmaston lämpenemisen rajaamiseen 1,5 asteeseen.
Pohjois-Savon suurimpien vihreän siirtymän hankkeiden investointipotentiaali yli 4 miljardia euroa
Alueella on suunnitteilla kymmeniä suuria uusiutuvan energian investointeja. Tuulivoimahankkeita on suunnitteilla 17 alueelle, joiden yhteenlaskettu maksimivoimalamäärä on yli 300 voimalaa ja yhteisteho yli 1500 megawattia. Investointisuunnitelmien yhteisarvo on arviolta noin 3,5 miljardia euroa.
Teollisia aurinkovoimahankkeita on suunnitteilla 16 alueelle, joiden yhteisnimellisteho olisi n. 1200–1500 MWp*. Aurinkovoimainvestointien suunnitelmien yhteisarvo on noin 750 miljoonaa euroa. Teollisia biokaasulaitoksia tai niiden laajennuksia on valmisteilla viidelle alueelle. Ilmoitetut investoinnin ovat noin 110 miljoonaa euroa.
Ylä-Savossa Kiuruvedellä alkaa Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvan biokaasulaitoksen maanrakennustyöt maaliskuussa. Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee Kiuruveden nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksen lisäksi kolmea pienempää laitosta Lapinlahdelle, Sonkajärvelle ja Pohjois-Karjalan puolelle Nurmekseen. Lisäksi Kattaalan Voima Oy suunnittelee biokaasulaitoksen rakentamista Vieremälle vuonna 2023 valmistuneen biokaasuterminaalin läheisyyteen.
Alueelle on suunnitteilla lukuisia muita vihreän siirtymän hankkeita, kuten synteettisen metaanin ja vedyn tuotantoa, energiavarastointia, kiertotalousalueita sekä energiatehokkuuden parantamishankkeita.
- Tällä hetkellä suurimmat vihreän siirtymän hankkeet Pohjois-Savossa ovat pitkälti uusiutuvan energian tuotantoa. Toivomme, että suunnitelmat konkretisoituvat investointipäätöksiksi. Toivottavasti saamme lisää myös luontopohjaisia vihreän siirtymän hankkeita, jotka voivat olla muun muassa ennallistamishankkeita, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Kimmo Haapanen kertoo.
JTF-rahoituksella vauhditetaan biotaloutta, kiertotaloutta ja vihreää siirtymää
Pohjois-Savon ELY-keskus ja Pohjois-Savon liitto myöntävät Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF:n rahoitusta mm. biotaloutta, kiertotaloutta ja vihreää siirtymää edistäviin hankkeisiin. JTF-rahoituksella vastataan vähähiilisen siirtymän aiheuttamiin sosioekonomisiin ja ympäristöllisiin haittavaikutuksiin työllisyyden ja kestävien aluetalouksien turvaamiseksi. JTF-rahoitusta käytetään myös turvetuotannosta poistuvien soiden ennallistamiseen sekä selvityksiin ja pilotointeihin niiden ennallistamisen ja jälkikäytön edellytyksistä ja mahdollisuuksista. Tämä rahoitus kattaa myös turvetuotannosta poistuvien soiden yhteydessä olevat vesistöalueet, mikäli niiden kunnostamisen tarve liittyy turvetuotannon loppumiseen.
JTF-rahoitusta ovat saaneet jo mm. Savon ammattiopiston energiapuunkorjuuta edistävä hanke, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston energiantuotannon tutkimushanke, Leppävirran ja Suonenjoen bioterminaalihankkeet sekä Luonnonvarakeskuksen biokaasukehittämishanke.
- Meillä on jatkuva hankehaku ennallistamishankkeille marraskuun loppuun asti. Pohjois-Savossa tavoitteena on ennallistaa ja ottaa jälkikäytön piiriin yhteensä 500 hehtaaria entistä turvesuota vuoden 2029 loppuun mennessä, yritysasiantuntija Tiina Arpola Etelä-Savon ELY-keskuksesta kertoo.
*MWp, ”megawattipiikkiä”, voimaloiden nimellisteho
LISÄTIETOJA
Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee ilmastokatsausta kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ilmastokatsaus sisältää tilastoja ilmastopäästöistä, seurantatietoa Pohjois-Savon ilmastotiekartan toteuttamisesta ja ilmastotyön uutisia.
Pohjois-Savon ilmastokatsaus ja vihreän siirtymän tilannekatsaus 13.3.2024:
www.ely-keskus.fi/pohjois-savo-vihrea-siirtyma-ja-ilmasto
ELY-keskusten valtakunnalliset vihreän siirtymän sivut (Ely-keskus.fi)
www.ely-keskus.fi/vihrea-siirtyma
Pohjois-Savon ilmastotyö: https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/
YHTEYSTIEDOT
Alueellinen ilmastotyö, Pohjois-Savon ELY-keskus
Johtava ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen
0295 026 710
Projektipäällikkö Saara Karkulahti
0295 026 773
Vihreän siirtymä, Pohjois-Savon ELY-keskus
Ympäristöylitarkastaja Hanne Siikström
0295 026 075
Rakennerahastoasiat, Etelä-Savon ELY-keskus
Yritysasiantuntija Tiina Arpola
0295 026 131
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Avainsanat
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kesän peltovalvonnat alkavat pian Pohjois-Savossa30.6.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa maatilojen peltotukien valvonnat käynnistyvät heinäkuun alussa. Peltovalvontaa tullaan tekemään noin 2 %:lle tiloista, joka tarkoittaa noin 70 tilaa. Vaikeasti torjuttavat ja tehokkaasti leviävät rikkakasvit ovat ikäviä kavereita viljelykasvustoissa. Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu maataloustukien hallinnassa.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t
Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai
Pohjois-Savossa toukokuussa 13 154 työtöntä työnhakijaa25.6.2025 08:08:31 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli toukokuun lopussa 13 154 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 085 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (18,8 %). Näistä lomautettuja oli 1 027, mikä on 7 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-0,7 %).
Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote
Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme