Elintarviketeollisuusliitto ry

Terveysvero näivettäisi kotimaista ruoka-alaa

Jaa

Elintarviketeollisuusliiton mukaan mahdollinen terveysvero heikentäisi huomattavasti kotimaisen ruoka-alan mahdollisuuksia kasvaa, työllistää ja investoida.

Leonid Eremechuk/Mostphotos

Kehysriihen alla terveysvero on nostettu esiin keinona, jolla voitaisiin pelastaa niin suomalaisten terveys kuin valtiontalouskin. Viimeisimpänä terveysveroa väläytteli valtiovarainministeri Riikka Purra Veromaksajien tilaisuudessa. 

– Ruokaan kohdistuvalla raippaverolla tavoiteltujen hyötyjen toteutuminen olisi hyvin epätodennäköistä. Varmaa on ainoastaan hallinnollisen hirviön luominen kotimaiselle elintarviketeollisuudelle, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä lataa.

Laajapohjainen terveysvero tasoittaisi tietä tuontiruualle. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kustannukset kasvaisivat, koska verovelvoitteet kohdistuvat erityisesti kotimaisiin yrityksiin. Kilpailukykyä heikentävä vero iskisi myös elintarvikevientiin, jonka kasvattamiselle hallituksella on kovat tavoitteet.

– Elintarvikeyritysten selkeä viesti kehysriiheen valmistautuville puolueille on, että ruoka-alan yritysten kasvuhalukkuutta ja elintarvikevientiä ei vahvisteta kuristavilla uusilla veroilla, Käkelä painottaa. 

Maan hallitus haluaa keventää yritysten hallinnollista taakkaa, mutta terveysveron kohdalla yrittäjän arki tuntuu unohtuvan. Terveysvero veisi kehitystä nimenomaan päinvastaiseen suuntaan. Hyvin raskaasti säädellyllä elintarvikealalla tulisi tavoitteena olla pikemminkin yritysten hallinnollisen taakan selkeä vähentäminen.

Elintarviketeollisuusliiton tekemän jäsenkyselyn mukaan elintarvikkeiden terveysperusteinen verotus heikentäisi yritysten mahdollisuuksia työllistää Suomessa ja vähentäisi investointeja kotimaahan. Yritykset joutuisivat tekemään muutoksia myös olemassa oleviin investointisuunnitelmiinsa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Korjattu: Elintarviketeollisuus on pienentänyt päästöjä arvioitua nopeammin11.6.2024 13:05:16 EEST | Tiedote

Elintarviketeollisuus on Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä. Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvitys osoittaa alan päästöjen vähentyneen neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Koko ruokajärjestelmän vähähiilisen tulevaisuuden edistämiseen tarvitaan arvoketjun tiivistä yhteistyötä ja yhtenäisiä laskentamalleja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye