Terveysvero näivettäisi kotimaista ruoka-alaa
Elintarviketeollisuusliiton mukaan mahdollinen terveysvero heikentäisi huomattavasti kotimaisen ruoka-alan mahdollisuuksia kasvaa, työllistää ja investoida.
![](/data/images/public/69820395/70119356/eaec6e92-6d26-4b8a-8bff-26ca34dd3a0c-w_720.jpg)
Kehysriihen alla terveysvero on nostettu esiin keinona, jolla voitaisiin pelastaa niin suomalaisten terveys kuin valtiontalouskin. Viimeisimpänä terveysveroa väläytteli valtiovarainministeri Riikka Purra Veromaksajien tilaisuudessa.
– Ruokaan kohdistuvalla raippaverolla tavoiteltujen hyötyjen toteutuminen olisi hyvin epätodennäköistä. Varmaa on ainoastaan hallinnollisen hirviön luominen kotimaiselle elintarviketeollisuudelle, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä lataa.
Laajapohjainen terveysvero tasoittaisi tietä tuontiruualle. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kustannukset kasvaisivat, koska verovelvoitteet kohdistuvat erityisesti kotimaisiin yrityksiin. Kilpailukykyä heikentävä vero iskisi myös elintarvikevientiin, jonka kasvattamiselle hallituksella on kovat tavoitteet.
– Elintarvikeyritysten selkeä viesti kehysriiheen valmistautuville puolueille on, että ruoka-alan yritysten kasvuhalukkuutta ja elintarvikevientiä ei vahvisteta kuristavilla uusilla veroilla, Käkelä painottaa.
Maan hallitus haluaa keventää yritysten hallinnollista taakkaa, mutta terveysveron kohdalla yrittäjän arki tuntuu unohtuvan. Terveysvero veisi kehitystä nimenomaan päinvastaiseen suuntaan. Hyvin raskaasti säädellyllä elintarvikealalla tulisi tavoitteena olla pikemminkin yritysten hallinnollisen taakan selkeä vähentäminen.
Elintarviketeollisuusliiton tekemän jäsenkyselyn mukaan elintarvikkeiden terveysperusteinen verotus heikentäisi yritysten mahdollisuuksia työllistää Suomessa ja vähentäisi investointeja kotimaahan. Yritykset joutuisivat tekemään muutoksia myös olemassa oleviin investointisuunnitelmiinsa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
![](/data/images/public/69820395/70119356/4e4d0795-b0e2-4cc6-9172-a0df66b395ca-w_780.png)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Korjattu: Elintarviketeollisuus on pienentänyt päästöjä arvioitua nopeammin11.6.2024 13:05:16 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuus on Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä. Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvitys osoittaa alan päästöjen vähentyneen neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Koko ruokajärjestelmän vähähiilisen tulevaisuuden edistämiseen tarvitaan arvoketjun tiivistä yhteistyötä ja yhtenäisiä laskentamalleja.
Riitta Rahkila erityisasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon10.6.2024 10:15:17 EEST | Tiedote
Riitta Rahkila on nimitetty erityisasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon (ETL) 12.8.2024 alkaen. Hänen vastuullaan ovat elintarvikkeiden mikrobiologiseen turvallisuuteen liittyvät asiat sekä sektorivastuina Liha- ja siipikarjateollisuusyhdistys, Suomen Meijeriyhdistys, Valmisruokateollisuusyhdistys ja Rehuteollisuusyhdistys.
KUTSU MEDIALLE: Miten ruoka-alan ilmastotoimet etenevät ja miten niitä voidaan vauhdittaa?4.6.2024 12:44:07 EEST | Kutsu
Kutsumme median edustajat kuulemaan, miten suomalaisen ruoka-alan ilmastotoimenpiteet ovat edenneet viime vuosina ja millä keinoilla alan ilmastotyötä pystytään vauhdittamaan.
Pohjoismainen ruoka-ala haluaa innovaatiot nopeammin markkinoille30.5.2024 14:05:14 EEST | Tiedote
Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan elintarvikealan yrityksiä edustavat liitot ovat laatineet ensimmäistä kertaa yhteiset EU-tavoitteet.
ETL ja MTK: Ruokaa voitava tuottaa tulevaisuudessakin koko EU:n alueella28.5.2024 11:02:09 EEST | Tiedote
Euroopan unioni vaikuttaa merkittävästi suomalaisen ruoka-alan kilpailukykyyn ja menestymisen mahdollisuuksiin. Alan sääntelystä suurin osa on lähtöisin EU:sta. Sen vuoksi Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK katsovat, että Suomen on oltava aktiivinen, aloitteellinen ja yhteistyökykyinen vaikuttaja EU:ssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme