Parityöskentely saattaa olla avain tehokkaampaan vieraan kielen oppimiseen

Jaa

Lapset oppivat luontaisesti kieltä yhdessä, mutta miksi eivät aikuiset? Jyväskylän yliopiston aivotutkijat päättivät tutkia, oppivatko aikuiset uutta kieltä tehokkaammin parityönä kuin itsekseen opettelemalla.

Väitöskirjatutkija Chenxiao Wu (oik.) ja tutkimusavustaja Petrus Kuusisto esittelevät, miltä tutkimustilanne EEG-laboratorissa näyttää.
Väitöskirjatutkija Chenxiao Wu (oik.) ja tutkimusavustaja Petrus Kuusisto esittelevät, miltä tutkimustilanne EEG-laboratorissa näyttää. Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto

Kun kuuntelemme vierasta kieltä, aivoissa alkaa tapahtua merkittäviä, millisekunneissa mitattavia sähköisiä ilmiöitä. Oppimisen kannalta ne ovat olennaisia: aivoissa aktivoituvat esimerkiksi kuuloaivokuori, kielelliset alueet, muistijärjestelmän eri alueet ja tarkkaavaisuuden suuntaamisesta vastaavat otsalohkot.

Myös keho reagoi: syke ja hengitysrytmi muuttuvat ja kämmeniä hikoiluttaa. Ne ovat merkkejä tahdosta riippumattoman hermoston aktivoitumisesta, kun vieras kieli herättää uteliaisuutemme. 

Näitä muutoksia mitataan parhaillaan Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella alkaneessa uudessa tutkimuksessa. 

Tutkijoille mittarien värähdykset kertovat, kuinka paljon vieraan kielen kuuleminen tai puhuminen aktivoi kuulijaansa ja herättää tunteita. 

Tavoitteena on selvittää, oppivatko aikuiset uutta kieltä – mandariinikiinaa – tehokkaammin parityönä kuin itsekseen opettelemalla. 

Tutkimusasetelma lähti liikkeelle tutkimusta johtavan apulaisprofessori Piia Astikaisen arkikokemuksista – aikuiset usein arkailevat käyttää vierasta kieltä. Onko kyse siitä, että aivot eivät ole virittyneet käyttämään kieltä?

”Olen vähän huolissani siitä, että kieltä ei ehkä osata käyttää vuorovaikutustilanteissa. Jos kieli on opittu itsekseen opettelemalla, eikö sitä ehkä osata käyttää sosiaalisissa tilanteissa”, Astikainen pohtii.

Uudessa tutkimuksessa oletuksena on siis, että parityössä oppija todennäköisesti keskittyy paremmin ja oppii paremmin myös sosiaalisen tuen ja yhdessä viriävien tunteiden ansiosta.

Koko juttu Jyväskylän yliopiston Tiedonportti-lehdessä: https://www.jyu.fi/fi/artikkeli/parityoskentely-saattaa-olla-avain-tehokkaampaan-vieraan-kielen-oppimiseen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Väitöskirjatutkija Chenxiao Wu (oik.) ja tutkimusavustaja Petrus Kuusisto esittelevät, miltä tutkimustilanne EEG-laboratorissa näyttää.
Väitöskirjatutkija Chenxiao Wu (oik.) ja tutkimusavustaja Petrus Kuusisto esittelevät, miltä tutkimustilanne EEG-laboratorissa näyttää.
Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.

Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten

Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye