Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Apollonia Symposium 22.–23.3.2024: Mitä puuttuvien hampaiden tilalle lapsilla?

Jaa

Tapaturmat ja synnynnäiset puutokset ovat yleisimmät syyt lasten ja nuorten hammaspuutoksiin. Aukkoja voidaan sulkea oikomishoidon keinon tai siirtämällä jopa omia hampaita tilalle. Aiheeseen pureudutaan Apollonia Symposiumissa 22.–23.3.2024 ulkomaisten ja suomalaisten asiantuntijoiden luennoilla.

Lapsilla ja nuorilla tapaturmille alttiimpia ovat etualueen hampaat. Synnynnäiset puutokset liittyvät geeniperimään, jolloin yleisimmin hampaista puuttuvat alaviitoset tai yläkakkoset ja -viitoset. Lasten hammaspuutoksia hoidetaan yleensä sulkemalla aukkoja ja ohjaamalla hampaiden puhkeamista kasvuiässä oikomishoidon keinoin. Puutos voidaan joissakin tapauksissa korvata myös omalla hampaalla. Hammasimplantteja asennetaan pääsääntöisesti vasta kasvun päätyttyä, naisille noin 20-vuotiaina ja miehille noin 25 vuoden iässä.

Ajankohtaista tutkimustietoa aiheesta ja laaja luentokokonaisuus hammaspuutosten hoidosta Apollonia Symposiumissa –  tutustu luento-ohjelmaan.

Luentovinkki: Omat hampaat varaosina

Yksi mielenkiintoinen hammaspuutosten hoitovaihtoehto on niin kutsuttu autotransplantaatio, jossa oma sopivassa kehitysvaiheessa oleva hammas siirretään toisen paikalle. Menetelmä antaa mahdollisuuden korvata esimerkiksi puuttuva etuhammas neloshampaalla. Kun siirretty hammas on juurtunut uuteen paikkaansa, sitä voidaan muotoilla ja oikoa. Hoidon onnistumiselle on tärkeää, että siirrettävän hampaan juuren kehitys on sopivassa vaiheessa.

Tutkimusten mukaan vähintään 90 % omassa suussa ideaalissa kehitysvaiheessa siirretyistä hampaista säilyy suussa. Pohjoismaisissa pitkittäistutkimuksissa siirretyt hampaat ovat toimineet vuosikymmeniä ja potilastyytyväisyys on ollut korkea.

Luento lauantaina 23.3. klo 13.45–14.45: Autotransplantaatio hammaspuutoksen hoidossa, EHL Päivi Jääsaari ja HLT, EHL Tuija Teerijoki-Oksa

Lisätietoja autotransplantaatiosta: oikomishoidon erikoishammaslääkäri Päivi Jääsaari, paivi.jaasaari@varha.fi

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan luentoja Jyväskylään (Jyväskylä Paviljonki, Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä) tai etäyhteydellä. Linkin tapahtuma-alustalle voi pyytää viestinnän asiantuntija Annika Nissiseltä: annika.nissinen@apollonia.fi.

Tapahtumassa on myös näyttely, jossa on mukana 24 näytteilleasettajaa.

Tervetuloa Apollonia Symposiumiin!

Lisätietoja: viestinnän asiantuntija Annika Nissinen, p. 040 779 6435, annika.nissinen@apollonia.fi

Osoitelähde: STT-info ja Terveystoimittajat ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.

Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen6.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.

Hammaslääkäripäivät siirtyy arkipäiville2.2.2024 09:00:49 EET | Tiedote

Hammaslääkäreiden suurin kansallinen täydennyskoulutus- ja näyttelytapahtuma Hammaslääkäripäivät siirtyy arkipäiville ja toteutetaan tänä vuonna keskiviikosta perjantaihin 6.–8.11.2024. Tapahtuma säilyy kolmipäiväisenä ja lauantain luentopäivän tilalle tulee kansainvälinen keskiviikko. Keskiviikon aikana kuullaan ulkomaisten asiantuntijoiden luentoja. Näyttely järjestetään torstaista perjantaihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye