Korkein oikeus / Högsta domstolen

Temat för högsta domstolens årsberättelse 2023 är internationalitet

Jaa

Högsta domstolens årsberättelse för år 2023 har publicerats. Internationalitet behandlas såväl i en artikel gällande förändringar i en domares arbete som i en artikel gällande internationellt samarbete.

Högsta domstolens president Tatu Leppänen lyfter i sin artikel fram hur EU-rätten och den europeiska människorättskonventionen är direkt tillämplig rätt i de finska domstolarna. Han ser det som en av högsta domstolens uppgifter att genom prejudikat förmedla europeisk rättspraxis till rättspraxis i Finland. Internationalitet är närvarande i högsta domstolens arbete även i form av internationella besök och utbildningar och i synnerhet som samarbete inom de nordiska och europeiska domstolsnätverken.

Även om de grundläggande elementen i en domares arbete har förblivit oförändrade, har arbetet under årens lopp blivit mer internationellt. Högsta domstolens ledamot Juha Häyhä belyser i sin artikel hur en domares arbete i dag som en väsentlig del innefattar deltagande i internationella nätverk och ett verkligt utbyte av åsikter med utländska kolleger.

Som högsta domstolsinstans har högsta domstolen en skyldighet att i anhängiga rättskipningsärenden begära förhandsavgörande av Europeiska unionens domstol gällande tolkningen av en oklar EU-rättslig fråga. Under år 2023 begärde högsta domstolen förhandsavgörande angående en tvist om ett tjänsteavtal mellan ett flygbolag och en passagerare. Högsta domstolen har även möjlighet att begära ett rådgivande yttrande av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna om principiella frågor, som gäller tolkningen eller tillämpningen av människorättskonventionen eller dess protokoll i ett anhängigt ärende. Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna gav år 2023 ett yttrande till högsta domstolen i ett ärende gällande vuxenadoption.

Ytterligare upplysningar: Kanslichef Wilhelm Norrman, tfn 02956 40110, wilhelm.norrman(at)oikeus.fi

Linkit

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye