Suomen Omakotiliitto ry

Omakotiliiton tavoite EU-vaaleissa kohtuuhintainen ja kestävä pientaloasuminen

Jaa

Suomen Omakotiliitto nostaa esiin pientaloasujien arkeen vaikuttavia asioita tulevissa Euroopan parlamentin vaaleissa kesäkuussa. Omakotiliiton kolme päätavoitetta ovat kohtuulliset asumiskustannukset, pientaloasumisen edistäminen sekä kohtuullinen ja kannustava sääntely. Omakotiliitto vaikuttaa EU-tasolla monella tapaa, muun muassa aktiivisena jäsenenä Euroopan kiinteistönomistajien liitossa UIPI:ssa.

Viivi Handolin

Asumiskustannukset ovat nousseet vuosi vuodelta. Omakotiliitto pitää keskeisenä, että kotitalouksille on oltava tarjolla kohtuuhintaista sähköä ja lämmitysenergiaa jo Suomen maantieteellisen sijainnin vuoksi. Suomalaisten europarlamentaarikkojen tulee edistää tavoitetta tulevalla parlamenttikaudella. Myös nykyisen eduskunnan hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomen tulee aktiivisesti uudistaa sähkön hinnoittelumallia, jotta sähkön hinta saadaan alas ja hinnan ennustettavuus on nykyistä parempi.

- Asumiskustannuksia on aina tarkasteltava laajasti ja vaikutettava siihen, ettei kokonaisuus ole kohtuuton kotitalouksille, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

EU-tasollakin on toteutettava ihmisten asumistarpeisiin ja toiveisiin eri elämäntilanteissa sopivaa asuntorakentamista, jossa huomioidaan liikkumisen ja työnteon muutokset.

Asumista säännellään EU:ssa monella sektorilla liittyen rakentamiseen, remontointiin, aurinkopaneeleihin, energiamittareihin, energiatodistukseen, tuoteturvallisuuteen ja kuluttajien oikeuksiin. Omakotiliitto on vaikuttanut aktiivisesti esimerkiksi EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin valmisteluun ja lopputulokseen.

Oikeasuhtaista EU-sääntelyä asumisasioissa

Omakotiliitto pitää tärkeänä, että EU:ssa huolehditaan tarkoituksenmukaisesta sääntelystä. Uuden parlamentin on linjattava, että EU:ssa ei lähdetä rakentamaan asuinrakennuksille, varsinkaan pientaloille, uutta tiukentavaa sääntelyä. 

- EU vaikuttaa pientaloasukkaiden arkeen. EU-sääntelyä tulee kohtuullistaa ja huolehtia siitä, että jäsenmailla säilyy riittävä kansallinen päätösvalta asumisasioissa. Esimerkiksi rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kaltaiset säädökset voivat tuoda merkittäviä vaikutuksia ja kustannuksia pientaloasukkaille, kertoo Marju Silander.

Päättäjien on aidosti myös varmistettava, että Suomeen on saatavilla EU-rahoitusta pientalojen energiatehokkuus- tai lämmitysmuutosremontteihin.

EU-vaalit ovat suora kansanvaali, jossa pääsee valitsemaan uusia europarlamentaarikkoja eri jäsenmaista. Omakotiliitto kannustaa suomalaisia aktiiviseen osallistumiseen Euroopan parlamentin vaaleissa. Liitto järjestää keskustelutilaisuuden Messukeskuksen Kevätmessuilla 23.3. kello 14.30, jossa eri puolueiden edustajia on vastaamassa asumisen kysymyksiin.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Omakotiliitto edustaa pientalo- ja vapaa-ajan asukkaita, toimii kohderyhmän edunvalvojana ja tarjoaa monipuolisia jäsenpalveluita. Olemme valtakunnallinen, poliittisesti riippumaton ja yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, jossa on yli 230 jäsenyhdistystä, joihin kuuluu jo 70 000 jäsentä (kotitaloutta). Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joissa asuu noin 2,7 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Suomessa on noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää 2,4–2,9 miljoonaa ihmistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye