Puolet parempaa – Ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöt vaativat kuntia puolittamaan eläinperäisten tuotteiden käytön

Jaa

Ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjen tänään alkava Puolet parempaa -kampanja vaatii Suomen kuntia ja kaupunkeja puolittamaan eläinperäisten tuotteiden ostot julkisissa hankinnoissa vuoteen 2030 mennessä ja korvaamaan ne muiden muassa kotimaisilla kasviproteiineilla. Kampanjan tavoitteena on saada aikaan valtuustoaloitteiden aalto, joka muuttaisi kuntien elintarvikehankinnat ilmaston, eläinten ja luontokadon kannalta kestävämmiksi.

Puolet parmepaa -kampanja vaatii kuntia ja kaupunkeja puolittamaan eläinperäisten ruokien hankinnat vuoteen 2030 mennessä. Kampanjan järjestävät Greenpeace, Animalia ja Luonto-liitto.
Puolet parmepaa -kampanja vaatii kuntia ja kaupunkeja puolittamaan eläinperäisten ruokien hankinnat vuoteen 2030 mennessä. Kampanjan järjestävät Greenpeace, Animalia ja Luonto-liitto.

“Suomessa syödään ilmaston, luonnon ja terveyden kannalta liikaa lihaa ja maitoa. Maatalouden päästöt eivät ole laskeneet vuosikymmeniin eikä Orpon johtama hallitus edes yritä vaikuttaa näihin päästöihin. Julkisrahoitteisten joukkoruokailujen muutoksella kestävämmäksi voidaan osaltaan vaikuttaa myös maatalouden päästöihin ja edistää kestävyysmurrosta”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

Suomessa käytetään vuosittain yli 350 miljoonaa euroa ruokahankintoihin, siksi kuntien hankinnoilla on merkitystä. Puolet parempaa -kampanja on jo kouluttanut yli 100 vapaaehtoista, jotka jalkautuvat eri puolilla Suomea ja vetoavat kuntapäättäjiin eläinperäisten hankintojen puolittamiseksi.

“Yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on maatalous, joten kunnat voivat aidosti vaikuttaa päästöihin muuttamalla sitä, millaista ruokaa kuntalaisten verorahoilla hankitaan. Samalla torjumme luontokatoa ja Itämeren sekä muiden vesistöjen rehevöitymistä. Korvaamalla eläintuotteita mm. kotimaisella kasviproteiinilla edistetään samalla myös kotimaisen maatalouden kestävyysmurrosta”, Luontoliiton ympäristötoiminnan päällikkö Elina Kauppila sanoo.

“Lihankulutuksen kasvu on tarkoittanut erityisesti broilerinlihan kulutuksen voimakasta kasvua. Broilerin lihaa on markkinoitu ilmastoystävällisenä vaihtoehtona punaiselle lihalle. Myös broilerintuotanto kuormittaa ilmastoa enemmän kuin kasvisruoka. Ennen kaikkea se aiheuttaa mittaamatonta kärsimystä 80 miljoonalle linnulle vuosittain pelkästään Suomessa”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Puolet parempaa-kampanjan toteuttavat järjestöt Greenpeace, Luontoliitto ja Animalia. Järjestöt muistuttavat, että kasvipohjainen ruokavalio on tutkitusti parempi niin ilmastolle(1), eläimille, luonnolle(2) kuin myös Itämerelle(3). Myös kesällä 2023 julkaistut pohjoismaiset ravitsemussuositukset painottivat lihan vähentämisen ja kasvisten lisäämisen tärkeyttä niin terveys- kuin ympäristösyistä(4). Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisi kertaa enemmän punaista lihaa kuin olisi terveydelle ja maapallon kantokyvylle hyväksi kun vertailukohdaksi otetaan planetaarinen ruokavalio(5). Suomalaisista miehistä taas peräti neljä viidestä syö liikaa punaista lihaa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin verrattuna(6). Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kotimaisilla kasviproteiinituotteilla edistetään myös luonnon ja ilmaston kannalta kestävää kotimaista maataloustuotantoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Tiainen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace
040 164 8606, olli.tiainen@greenpeace.org

Heidi Kivekäs, toiminnanjohtaja, Animalia
050 384 5072, heidi.kivekas@animalia.fi

Elina Kauppila, ympäristötoiminnan päällikkö, Luontoliitto
044 491 0522, elina.kauppila@luontoliitto.fi

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greenpeace

Vuoden pahimman viherpesun palkinto HKScanin Kariniemen kananpojan mainokselle – myös metsäalan markkinointiviestintä pääsi palkintosijoille Vuoden Huiputus -kilpailussa15.5.2024 18:30:00 EEST | Tiedote

Mainonta- ja viestintäalan kuluneen vuoden pahimpia viherpesutekoja palkitsevan Vuoden Huiputus-kilpailun palkinnot jaettiin keskiviikkona Helsingissä. Kilpailun voittajaksi valikoitui seitsemän ehdokkaan joukosta HKScanin Kariniemen kananpoika -tuotemerkin mainos “Omasta mielestämme hyvin kasvatettua kananpoikaa”, joka voitti yleisöäänestyksen 29 % ääniosuudella. Voittaja valittiin yleisön ja tuomariston yhteisäänin. Yleisöääniä kilpailussa annettiin 10 989.

Ympäristöjärjestöt: Hallituksen valmisteilla olevat metsäkriteerit ovat täydellinen rimanalitus13.5.2024 16:22:33 EEST | Tiedote

Ylen tänään julkaisemat tiedot viittaavat siihen, että Petteri Orpon hallitus pyrkii välttämään valtion metsien suojelua. Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi tuomitsevat hallituksen valmisteilla olevat metsäkriteerit ja muistuttavat Petteri Orpoa lupauksestaan suojella valtion vanhat metsät. Jos kriteerit jäävät näin heikoiksi, uhkaa valtion luonnonmetsien määrä huveta entisestään, Orpon vahtivuorolla.

Vuoden huiputus -kilpailun ehdokastöiden takaa paljastui liuta kotimaisia mainostoimistoja – Greenpeace vaatii mainos- ja viestintätoimistoja lopettamaan viherpesun13.5.2024 12:40:03 EEST | Tiedote

Ympäristöjärjestö Greenpeace on selvittänyt, mitkä kotimaiset mainos- ja viestintätoimistot ovat suunnitelleet tai konseptoineet Vuoden Huiputus-viherpesukilpailussa ehdolla olevat markkinointiviestintäkampanjat ja mainokset. Greenpeace peräänkuuluttaa mainonnan ja viestinnän tekijöiden vastuuta viherpesusta ja väärien ympäristömielikuvien luomisesta.

Sini Harkki nimitetty Greenpeace Nordenin pääsihteeriksi – “Tulemme jatkossakin haastamaan niitä, jotka jarruttavat ilmasto- ja luontokatotoimia, ja asettavat oman edun yhteisen hyvän edelle”8.5.2024 07:50:00 EEST | Tiedote

Sini Harkki on aloittanut Greenpeace Nordenin pääsihteerinä 1.5. Harkki siirtyy tehtävään Greenpeacen Pohjoismaiden ohjelmajohtajan tehtävästä, jossa hän on työskennellyt syyskuusta 2021. Uudessa tehtävässään hän toimii Greenpeace Nordenin ylimpänä toimeenpanevana johtajana ja vastaa Pohjoismaiden kansainvälisestä yhteistyöstä Greenpeacen muiden toimistojen kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye