Valvira

Valvira määrää: Kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy lain vaatimalle tasolle

Jaa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määrää neljätoista hyvinvointialuetta ja HUS-yhtymän saattamaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn lainmukaiseksi viimeistään 31.3.2025. Niiden täytyy antaa Valviralle selvitys toimenpiteistä sekä ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään 16.4.2025.

Lääkäri työpöydän ääressä.

Määräyksen saaneet alueet ovat Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Kanta-Häme (Oma Häme), Keski-Pohjanmaa (Soite), Keski-Suomi, Lappi, Pirkanmaa (Pirha), Pohjanmaa, Pohjois-Karjala (Siun sote), Pohjois-Pohjanmaa (Pohde), Pohjois-Savo, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi (Varha).

Lisäksi Valvira kehottaa Etelä-Savon (Eloisa) ja Kymenlaakson hyvinvointialueita järjestämään kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn alueellaan lainmukaiseksi mahdollisimman nopeasti. Niiden tulee antaa Valviralle selvitys toimenpiteistä sekä ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään 16.4.2025.

Valvonnat aloitettiin heinäkuussa 2023.  Lain mukaan kiireetön erikoissairaanhoito täytyy aloittaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu. 

Omavalvontaa on tehty

Sote-valvontalain mukaan hyvinvointialueiden tekemä omavalvonta on ensisijaisin valvontamuoto, jota myös on tehty. Valvottavilta saatujen selvitysten mukaan tilannetta on pyritty korjaamaan esimerkiksi kehittämällä toimintaa, rekrytoimalla ja vuokraamalla henkilöstöä, lisä- ja ylitöillä, käyttämällä ostopalveluita ja palveluseteleitä, vuokraamalla toimitiloja sekä yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa. Haasteena on kuitenkin ollut paheneva henkilöstöpula, riittämätön rahoitus, väestön vanheneminen ja yleinen kiireettömän erikoissairaanhoidon tarpeen kasvu. Myös koronapandemian vaikutukset ovat edelleen jatkuneet. 

”Kun omavalvonta osoittautuu riittämättömäksi, valvontaviranomaiset puuttuvat tilanteeseen lain sallimilla keinoilla. Määräys ja kehotus ovat sote-valvontalaissa valvontaviranomaiselle annettuja keinoja puuttua lainvastaiseen toimintaan tai asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantaviin puutteisiin ja epäkohtiin”, kertoo johtaja Helena Mönttinen.

Valvontaviranomaiset ovat antaneet hyvinvointialueille ja HUS-yhtymälle runsaasti omavalvontaa koskevaa ohjausta.  Maaliskuussa 2023 ne saivat ohjeen valvoa, että hoitoon pääsyn enimmäisajat eivät ylity. Omavalvonta oli myös vuoden 2023 suunnitelmallisen valvonnan kohteena, jolloin hyvinvointialueille tehdyillä ohjaus- ja arviointikäynneillä korostettiin omavalvonnan ensisijaisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Valvira
PL 43
00521 Helsinki

valvira.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemusruuhkan purku jatkuu29.2.2024 15:25:43 EET | Tiedote

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia uuteen Soteri-rekisteriin tulee edelleen runsaasti ja niiden käsittely kestää pitkään. Hakemuksia on saatu ratkaistua yhteensä yli 600, mutta jonossa olevien määrä on kasvanut entisestään. Tällä hetkellä käsittelyä odottaa noin 2950 hakemusta. Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut käytössä nyt kaksi kuukautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye