Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa 78 600 hakijaa

Jaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli 78 600 hakijaa, joista 61 500 päättää perusopetuksen tänä keväänä. Perusopetuksesta valmistuvista hakijoista 55 % haki lukioon ja 39 % ammatilliseen koulutukseen. Tulokset opiskelijavalinnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä.

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku päättyi tiistaina 19.3. Haettavana oli yhteensä noin 85 800 opiskelupaikkaa perusopetuksen päättäville ja muille ilman tutkintoa oleville hakijoille.

 Yhteishaussa olivat mukana seuraavat koulutukset:

  • ammatilliset perustutkinnot
  • lukiokoulutus
  • tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA)
  • vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävät ammatilliset perustutkinnot sekä TUVA-koulutus
  • työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA)
  • kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetut opistovuosi-linjat

Perusopetuksen päättäviä on tänä keväänä kaikkiaan noin 62 700, joista n. 61 500 (98 %) haki yhteishaussa. Oppivelvollisuuslain myötä peruskoulun päättävillä on velvollisuus hakea jatkokoulutukseen ja tämä hakeutumisvelvollisuus toteutui hyvin.

Yli puolet perusopetuksesta valmistuvista hakijoista haki lukioon ja 39 % ammatilliseen koulutukseen

Perusopetuksen päättävistä hakijoista 94 % haki ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen hakeneita oli 39 % ja lukioon 55 %. Ammatillisissa perustutkinnoissa ja lukioissa haettavana on yhteensä noin 77 090 aloituspaikkaa.

Kaikkiaan lukioihin haki tänä keväänä ensisijaisesti 36 260 hakijaa, noin 1 000 enemmän kuin viime vuonna. Koko maassa on tarjolla noin 39 240 lukiopaikkaa, joista noin 2 390 on ruotsinkielisissä koulutuksissa.

Ammatilliseen koulutukseen haki ensisijaisesti noin 35 580 hakijaa, noin 100 enemmän kuin viime vuonna. Ammatillisessa koulutuksessa aloituspaikkoja on 37 850, joista 1 790 on ruotsinkielisissä koulutuksissa.

Vaativana erityisenä tukena järjestettävien koulutusten hakijamäärä kasvoi

Vaativana erityisenä tukena järjestettävään koulutukseen haki ensisijaisesti 3 450 hakijaa, joista perusopetuksen päättäviä oli 1 670. Aloituspaikkoja oli tarjolla yhteensä 2 330.

Ensisijaisia hakijoita vaativan erityisen tuen perusteella järjestettäviin ammatillisiin perustutkintoihin oli 1 920, TUVA-koulutukseen 800 sekä TELMA-koulutukseen 730.

TUVA-koulutukseen haki 1 720 ja kansanopistojen opistovuosilinjoille 1 190 ensisijaista hakijaa

TUVA-koulutus korvaa aiemmat valmistavat koulutukset eli kymppiluokan, VALMA-koulutuksen sekä LUVA-koulutuksen. TUVA-koulutukseen haki yhteishaussa yhteensä 1 720 ensisijaista hakijaa. TUVA-koulutuksissa on tarjolla yhteensä 5 090 aloituspaikkaa. 

Kansanopistojen opistovuosi -linjoille haki ensisijaisesti yhteensä 1 190 hakijaa. Paikkoja opistovuosi-linjoilla oli haussa yhteensä 1 290.

Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan aikaisintaan 13.6.

Oppilaitokset voivat järjestää pääsy- ja soveltuvuuskokeita sekä haastatteluja huhti-toukokuun aikana. Hakijat kutsutaan kokeisiin tai haastatteluun huhtikuun alkupuolella. Oppilaitos voi myös tarvittaessa arvioida hakijan kielitaidon riittävyyden.

Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan aikaisintaan 13.6. Koulutukseen valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 27.6.

Myös jatkuvien hakujen kautta voi päästä opiskelemaan

Oppilaitokset voivat järjestää jatkuvia hakuja muun muassa täyttääkseen valtakunnallisissa hauissa vapaiksi jääneitä paikkoja. Jatkuvan haun koulutustarjonta ja hakuohjeet löytyvät oppilaitosten omilta verkkosivuilta ja Opetushallituksen Opintopolku-palvelusta.

Jos perusopetuksen päättävä oppivelvollinen jää ilman opiskelupaikkaa, opinto-ohjaajat antavat hänelle tukea ja ohjausta koulutuspaikan löytämiseen kesän aikana. Jos oppivelvollinen on vielä tämän jälkeen ilman opiskelupaikkaa, vastuu ohjauksesta ja valvonnasta siirtyy hänen asuinkunnalleen.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Satu Hornborg, puh. 029 533 1314, satu.hornborg@oph.fi

Avainsanat

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. Kesäaikana 1.6.–31.7. palvelemme maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Utredning: Sociala färdigheter allt viktigare i framtiden utöver teknisk kompetens19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Behovet av kompetens med anknytning till digitalisering och ny teknik fortsätter att öka kraftigt. Utöver detta krävs även färdigheter med koppling till kulturell mångfald och social hållbarhet. Utbildningsstyrelsen har gjort en utredning av förändringar i kompetensbehoven fram till år 2040. Prognostiseringsforum för kunnande har utarbetat en bedömning av inverkan av olika förändringar på behovet av bransch- och yrkesöverskridande kompetens i framtiden.

Selvitys: Sosiaalisia taitoja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän tekniikan osaamisen rinnalla19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Digitalisaatioon ja teknologiseen muutokseen liittyvien osaamisten tarve kasvaa yhä voimakkaasti. Niiden lisäksi korostuvat monikulttuurisuustaidot ja sosiaalisen kestävyyden ymmärrys. Opetushallitus selvitti osaamistarpeiden muutosta vuoteen 2040 mennessä. Osaamisen ennakointifoorumi arvioi muutosilmiöiden vaikutusta toimiala- ja ammattialarajat ylittäviin osaamisiin tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye