Geopolitiikan ja geotalouden ristiriidat uhka vihreälle kasvulle
Geopolitiikan ja geotalouden vaikutukset vihreään kasvuun ovat voittopuolisesti negatiivisia. Vaikka blokkiutumiskehitys näyttää väistämättömältä, Suomen ulkosuhteiden kärkenä tulee raportin mukaan edelleen olla monenkeskisen, sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen tavoittelu, vaikka käytännön politiikkatoimenpiteiden perustana ja lähtökohtana se on tällä hetkellä epärealistinen.

Business Finlandin, Laboren ja VTT:n yhteisen ”Kestävän kasvun ennakointia – visio vihreän siirtymän jälkeisistä vaurauden ajureista” (ForGrowth) -hankkeen julkaisemassa raportissa käsitellään geopolitiikan ja geotalouden vaikutuksia vihreän kasvun pyrkimyksiin.
Raportissa tunnistetaan kuusi ulottuvuutta, joista viidessä geopolitiikan vaikutus vihreään kasvuun on enimmäkseen kielteinen. Yksi ulottuvuus, joka kattaa geopoliittiset ja -taloudelliset vaikutukset vihreisiin investointeihin, tarjoaa kuitenkin lyhyellä aikavälillä myönteisiä signaaleja. Erityisesti Yhdysvalloissa ja Euroopassa toteutetut teollisuuspoliittiset toimet ovat suunnattu vihreän siirtymän tukemiseen, mikä tarjoaa lyhyen aikavälin positiivisen vaikutuksen investointeihin.
Geopoliittisen tilanteen kiristyminen uhkaa vihreää kasvua. Nopea paluu monenkeskiseen ja sääntöpohjaiseen maailmanjärjestykseen ei ole todennäköistä, mutta se olisi parempi vaihtoehto globaalien luonto- ja ympäristöarvojen edistämisen kannalta kuin nykyinen tilanne.
"Raporttimme osoittaa selvästi, että geopoliittiset ja geotaloudelliset tekijät voivat merkittävästi hidastaa vihreää kasvua", kommentoi Petri Rouvinen (Etla).
"On tärkeää, että Suomi pysyy sitoutuneena monenkeskiseen yhteistyöhön ja kestävään kehitykseen, vaikka haasteet kasvaisivatkin", summaa Matthias Deschryvere (VTT).
Raportti tarjoaa syvällisen katsauksen nykyiseen tilanteeseen ja suosituksia siitä, miten Suomi voi parhaiten navigoida geopolitiikan ja geotalouden muuttuvassa maisemassa säilyttäen samalla sitoutumisensa vihreään kasvuun.
Lisätietoja raportista ja sen tuloksista on saatavilla osoitteessa: https://www.businessfinland.fi/499045/globalassets/julkaisut/PolicyBrief-1-2024_Geopolitiikka-nakertaa-vihreaa-kasvua.pdf
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matthias DeschryvereSenior Research ScientistQuantitative Science and Technology Studies / VTT Technical Research Centre of Finland
Puh:040 183 9298matthias.deschryvere@vtt.fiPetri Rouvinentutkimusneuvonantaja, taloustieteiden tohtoriEtla
Puh:050 367 3474petri.rouvinen@etla.fiLabore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.
Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Mika Maliranta toi taloustieteen äänen Suomi Areenan keskusteluihin30.6.2025 10:05:40 EEST | Tiedote
Laboren johtaja Mika Maliranta osallistui kesäkuussa 2025 useisiin ajankohtaisiin keskusteluihin Porin SuomiAreenassa. Hän toi tilaisuuksiin taloustieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa asiantuntemusta muun muassa tekoälyn vaikutuksista työelämään, koulutustason nostamisen välttämättömyydestä ja Suomen talouskasvun edellytyksistä.
Talous & Yhteiskunta 2/2025 | Työmarkkinat13.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset työmarkkinat ovat olleet viime vuosina murroksessa, joka on johtunut osin hallituksen politiikasta, osin laajemmista ja pitkäkestoisemmista prosesseista. Miten työmarkkinat ovat muuttuneet, miten niitä on muutettu ja mitä kehityksestä seuraa?
Ennustearvio: Heikko kotimainen kysyntä hidastaa kasvua11.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Labore ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,4 % ja ensi vuonna 1,9 %. Huhtikuussa julkaistuun kevätennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta erityisesti kauppasodan vuoksi. Ensi vuoden näkymät säilyvät uskottavina, mikäli kotimainen kysyntä vahvistuu loppuvuoden aikana. Ennustearvio perustuu tuoreisiin kansantalouden neljännesvuositietoihin ja on päivitys aiempaan ennusteeseen.
Pienet, nuoret yritykset uudistavat Suomen innovaatiokenttää28.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Laboren analyysi osoittaa, että pienten, nuorten yritysten rooli Suomen yrityssektorin innovaatiotoiminnassa on vahvistunut merkittävästi vuoden 2010 jälkeen. Nämä yritykset panostavat tutkimus- ja kehitystoimintaan suhteellisesti enemmän kuin muut yritykset ja tuovat markkinoille merkittävästi uusia tuotteita ja prosesseja. Suurten yritysten innovaatiopanostukset ovat viime vuosina vähentyneet, mikä korostaa nuorten yritysten merkitystä teknologisen kehityksen vetureina. Julkisen TKI-rahoituksen rooli on erityisen tärkeä pienille ja nuorille yrityksille. Tulokset korostavat tarvetta tukea nuorten yritysten syntymistä, innovointia ja kasvua edistävää toimintaympäristöä.
Uusi konsortio pohtii nuorten turvaverkon tulevaisuutta28.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Millainen turvaverkko tulevaisuuden nuorille tarvitaan? Millainen on nuorten palvelujärjestelmä Suomessa vuonna 2050? Tätä pohtii yksitoista asiantuntijaorganisaatiota uudessa, valtakunnallisessa konsortiossa. Konsortion tavoitteena on tutkia ja kehittää nuoreksi itsensä mieltävien, haavoittuvassa asemassa olevien palvelujärjestelmän tulevaisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme