SDP EDUSKUNTA

Kvarnström (SDP): Synnytysosastojen tulevaisuudesta on syytä keskustella eduskunnan täysistunnossa

Jaa

Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) on huolissaan synnytysosastojen tulevaisuudesta ja on siksi jättänyt yhdessä ensimmäisenä allekirjoittajana keskustelualoitteen aiheesta. Aloitteessa esitetään, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun siitä, mikä on synnytysosastojen tulevaisuus maassamme.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander Kuva käytettävissä vapaasti journalistisiin tarkoituksiin.

- Synnytysosastojen määrä on enemmän kuin puolittunut 1980-luvulta lähtien. Osa päätöksistä on tehty taloudellisista syistä, tärkein perustelu synnytysosastojen vähentämiselle on kuitenkin ollut potilasturvallisuus. Samaan aikaan pidentyneet etäisyydet muodostavat jo itsessään riskin synnytyksessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sairaaloiden ulkopuolella tapahtuvien synnytysten määrä on kasvanut 2000-luvulla voimakkaasti, kertoo Kvarnström.                           

Nyt edellytetään, että sairaala hoitaa vähintään tuhat synnytystä vuodessa, muutoin toiminnalle vaaditaan poikkeuslupa. Asetettu työryhmä on kuitenkin raportissaan esittänyt, että sosiaali- ja terveysministeriötä pyydetään valmistelemaan päätöksiä, jotka vähentäisivät synnytysosastojen määrää entisestään, jopa merkittävästi, kun otetaan huomioon pula erikoistuneesta henkilöstöstä.

- Mielestäni meidän pitäisi päinvastoin pyrkiä säilyttämään jäljellä olevat synnytysosastot. Potilaiden turvallisuus on kaikkein tärkeintä, ja meidän on ilman muuta pyrittävä vahvistamaan sitä. Sairaalan ulkopuolella tapahtuvien synnytysten määrän kasvattaminen ei kuitenkaan mitenkään vahvista oikeutta turvalliseen synnytykseen, Kvarnström sanoo.

Kvarnström muistuttaa myös, että THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler totesi Hufvudstadsbladetin haastattelussa 12.3.2024, että entistä parempien järjestelyjen ansiosta pienten synnytysyksiköiden perinataalikuolleisuus ei enää ole muita yksiköitä korkeammalla tasolla.

Kvarnströmin mukaan työryhmän raportti ja hyvinvointialueiden taloushaasteet ovat lisänneet epävarmuutta niin tulevien vanhempien kuin myös hoitohenkilöstön keskuudessa.

- Jo nyt useat hyvinvointialueet tarkastelevat palveluverkkoaan ja HUS-yhtymässä on valmistelussa virkamiesehdotuksia, jotka toteutuessaan johtaisivat synnytysosastojen sulkemiseen. Lisäksi virkamiespäätökselle päätettiin pitää Lohjan sairaalan synnytysosasto suljettuna ensi kesänä. Nyt tarvitaan pitkäjänteisyyttä synnytysten hoitamiseen, sanoo Kvarnström.

Keskustelualoitteessa esitetään, että eduskunta käy keskustelun siitä, miten maassamme voidaan parhaiten luoda edellytykset turvallisille synnytyksille ja mikä on lainsäätäjän ja valtion talousarvion rooli tässä. Kvarnström toivoo, että puhemies ja puhemiesneuvosto hyväksyisivät aloitteen.

- Kaiken kaikkiaan kyseessä on kaikkein tärkein asia jokaisen ihmisen elämässä eli syntymä. Kyse on myös siitä, että perheen perustamista haluavien tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi, sanoo Kvarnström.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kuinkahan monella tapaa hallitus aikoo vielä vaikeuttaa osatyökykyisten elämää?15.4.2024 12:33:43 EEST | Tiedote

Marinin hallituksen keskeinen tavoite oli saada osatyökykyisiä, vammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä työmarkkinoille. Ajatuksena oli, että jokaisella on oltava mahdollisuus työhön, kykyjensä mukaan. Orpo-Purran linja on toinen. He tarjoavat osatyökykyisille pelkkää keppiä leikkaamalla rajusti sosiaaliturvaa. Uusimpana toimena hallitus on lakkauttamassa Työkanava oy:n toiminnan.

SDP:n Joona Räsänen: Puolueiden on sovittava, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia samaan aikaan kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna13.4.2024 09:32:35 EEST | Tiedote

Tasan vuoden päästä järjestetään seuraavat kunta- ja aluevaalit. Sunnuntaina 13.4.2025 järjestettävissä erillisissä vaaleissa valitaan valtuutetut sekä kuntien että hyvinvointialueiden valtuustoihin. Vuoden 2022 aluevaaleissa valittiin aluevaltuutetuiksi 101 silloista kansanedustajaa, jotka toimivat samalla kunnanvaltuutettuina ja näin ollen edustivat kolmea vaaleilla valittua päätöksentekotasoa. - Ennen seuraavia kunta- ja aluevaaleja puolueiden on kyettävä sopimaan siitä, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia vaaleilla valittuna päätöksentekijänä kaikilla kolmella päätöksentekotasolla. Tämä on helppo keino välttää vallan keskittyminen samoille henkilöille. Edellisten aluevaalien jälkeen olimme tosiaan tilanteessa, jossa yli puolet kansanedustajista istuivat samalla sekä kunnanvaltuutettuina että aluevaltuutettuina, toteaa SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen. Esimerkiksi vuonna 2022 julkaistussa EVA:n tutkimuksessa selkeä enemmistö suomalaisista rajoittaisi poliitikkojen päällekkäis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye