Elintarviketeollisuusliitto EU-kiertueelle — Keskiössä ruoka-alan iskunkestävyys
Elintarviketeollisuusliitto järjestää huhti- ja toukokuussa kuusi maakunnallista keskustelutilaisuutta, joiden keskiössä ovat Suomen ruoka-alan iskunkestävyyden vahvistaminen ja siihen tarvittavat ratkaisut tulevalla EU-vaalikaudella.

Maailman murrosten keskellä selviytyminen edellyttää yrityksiltä kykyä kohdata erilaisia shokkeja, joita aiheuttavat muun muassa ilmastonmuutos ja geopoliittiset jännitteet. Samalla yritysten on sovitettava liiketoimintansa yhteen luonnon kantokyvyn kanssa.
Ruokasektori kohtaa Euroopassa juuri nyt monia ristipaineita: kuluttajien ostovoima heikkenee, kestävyystoimet edellyttävät yrityksiltä investointeja, kustannukset kasvavat ja kansainvälinen kilpailu kiristyy. Koko eurooppalaisen ruoan arvoketjun menestyminen on otettava vahvemmin EU-politiikan tavoitteeksi.
– Viime aikojen kriisit ovat tuoneet ruokahuollon tärkeyden koko yhteiskunnan kriisinsieto- ja mukautumiskyvylle aiempaa näkyvämmäksi. Vain kannattava elintarvikeyritys voi tehdä kestäviä investointeja ja huolehtia ruoantuotannosta poikkeustilanteissa, Elintarviketeollisuusliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus sanoo.
EU-politiikka vaikuttaa merkittävästi ruoka-alan kilpailukykyyn ja menestymisen mahdollisuuksiin. Alan sääntelystä jopa yli 90 prosenttia tulee EU:sta. Ala pystyy tarjoamaan ratkaisuja moniin aikamme isoihin haasteisiin, mutta tarvitsee tuekseen myös eteenpäin vievää politiikka.
Keskustelutilaisuuksissa haetaan ratkaisuja, miten elintarvikeyritykset pärjäävät maailman murroksissa ja voivat tarjota eurooppalaisille ruokaturvaa. Ajatuksia aiheesta vaihtavat elintarvikeyritysten edustajat, tulevat EU-päättäjät sekä muut alueelliset vaikuttajat.
Kiertue toteutetaan yhdessä paikallisten elintarvikeyritysten kanssa. Tilaisuuksissa kuullaan konkreettisia esimerkkejä siitä, millainen merkitys ruoka-alalla on Euroopalle ja Suomelle, mitä alan iskunkestävyyteen tarvitaan ja mitä se tarkoittaa yritysten näkökulmasta.
Kiertueen ajat ja paikkakunnat:
| Ma 15.4. | Jyväskylä |
| Ma 22.4. | Lahti |
| Ma 29.4. | Kouvola |
| Ma 6.5. | Seinäjoki |
| Ma 20.5. | Turku |
| Ti 21.5. | Vantaa |
Media on tervetullut keskustelutilaisuuksiin! Lähetämme alueiden medioille tarkemman kutsun lähempänä tilaisuuden ajankohtaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka IhanusYhteiskuntasuhdejohtajaETL
Puh:050 463 9929jukka.ihanus@etl.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Luontokäsikirja luo suunnan elintarviketeollisuuden biodiversiteettityölle4.11.2025 08:05:00 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on käynnistänyt yhdessä jäsenyritystensä kanssa alan Luontokäsikirjan laatimisen. Käsikirjassa määritetään yhteinen suunta elintarviketeollisuuden luontotyön kehittämiseen sekä jaetaan käytännön työvälineitä ja esimerkkejä yritysten työn tueksi.
Elintarvikemarkkinalain uudistus vie kohti reilumpaa kilpailua31.10.2025 13:16:38 EET | Tiedote
Ehdotukset elintarvikemarkkinalain uudistamiseksi ovat askel oikeaan suuntaan, mutta ne eivät vielä riitä täysin takaamaan elintarvikemarkkinan tervettä kilpailua ja vastuullista kaupankäyntiä. Tasapuolinen tiedon- ja riskinjako sekä toimiva kilpailu hyödyttävät koko ketjua aina alkutuottajista kuluttajiin.
Det finländska pantsystemet – en modell för hela Europa23.10.2025 08:07:00 EEST | Tiedote
I Finland har handeln och dryckesindustrin tillsammans utvecklat ett utmärkt pantsystem för återvinning av dryckesförpackningar. Trots detta riskerar EU:s nya förordning om förpackningar och förpackningsavfall att vrida klockan tillbaka för Finland och tvinga landet att återinföra tvättbara glasflaskor, om undantag inte medges.
Suomalainen juomapakkausten palautusjärjestelmä kelpaisi malliksi koko Euroopalle23.10.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Suomessa kauppa ja juoma-alan yritykset ovat kehittäneet pantillisten juomapakkausten kierrätykselle erinomaisesti toimivan järjestelmän. Ilman poikkeuksia eurooppalainen pakkaus- ja pakkausjäteasetus on palauttamassa Suomea vuosikymmeniä taaksepäin ja pakottamassa siirtymään takaisin pestävien lasipullojen käyttöön.
Iso joukko elintarvikeyrityksiä liittynyt jo uudelle energiatehokkuussopimusten kaudelle9.10.2025 11:33:03 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuus jatkaa määrätietoista työtään energiatehokkuuden parantamiseksi. Uudelle energiatehokkuussopimuksen kaudelle on sitoutunut jo 16 elintarvikealan yritystä. Pitkäjänteinen työ ja selkeät tavoitteet ovat tuottaneet huomattavia energiasäästöjä ja vievät alaa kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme