Elintarviketeollisuusliitto EU-kiertueelle — Keskiössä ruoka-alan iskunkestävyys
Elintarviketeollisuusliitto järjestää huhti- ja toukokuussa kuusi maakunnallista keskustelutilaisuutta, joiden keskiössä ovat Suomen ruoka-alan iskunkestävyyden vahvistaminen ja siihen tarvittavat ratkaisut tulevalla EU-vaalikaudella.

Maailman murrosten keskellä selviytyminen edellyttää yrityksiltä kykyä kohdata erilaisia shokkeja, joita aiheuttavat muun muassa ilmastonmuutos ja geopoliittiset jännitteet. Samalla yritysten on sovitettava liiketoimintansa yhteen luonnon kantokyvyn kanssa.
Ruokasektori kohtaa Euroopassa juuri nyt monia ristipaineita: kuluttajien ostovoima heikkenee, kestävyystoimet edellyttävät yrityksiltä investointeja, kustannukset kasvavat ja kansainvälinen kilpailu kiristyy. Koko eurooppalaisen ruoan arvoketjun menestyminen on otettava vahvemmin EU-politiikan tavoitteeksi.
– Viime aikojen kriisit ovat tuoneet ruokahuollon tärkeyden koko yhteiskunnan kriisinsieto- ja mukautumiskyvylle aiempaa näkyvämmäksi. Vain kannattava elintarvikeyritys voi tehdä kestäviä investointeja ja huolehtia ruoantuotannosta poikkeustilanteissa, Elintarviketeollisuusliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus sanoo.
EU-politiikka vaikuttaa merkittävästi ruoka-alan kilpailukykyyn ja menestymisen mahdollisuuksiin. Alan sääntelystä jopa yli 90 prosenttia tulee EU:sta. Ala pystyy tarjoamaan ratkaisuja moniin aikamme isoihin haasteisiin, mutta tarvitsee tuekseen myös eteenpäin vievää politiikka.
Keskustelutilaisuuksissa haetaan ratkaisuja, miten elintarvikeyritykset pärjäävät maailman murroksissa ja voivat tarjota eurooppalaisille ruokaturvaa. Ajatuksia aiheesta vaihtavat elintarvikeyritysten edustajat, tulevat EU-päättäjät sekä muut alueelliset vaikuttajat.
Kiertue toteutetaan yhdessä paikallisten elintarvikeyritysten kanssa. Tilaisuuksissa kuullaan konkreettisia esimerkkejä siitä, millainen merkitys ruoka-alalla on Euroopalle ja Suomelle, mitä alan iskunkestävyyteen tarvitaan ja mitä se tarkoittaa yritysten näkökulmasta.
Kiertueen ajat ja paikkakunnat:
| Ma 15.4. | Jyväskylä |
| Ma 22.4. | Lahti |
| Ma 29.4. | Kouvola |
| Ma 6.5. | Seinäjoki |
| Ma 20.5. | Turku |
| Ti 21.5. | Vantaa |
Media on tervetullut keskustelutilaisuuksiin! Lähetämme alueiden medioille tarkemman kutsun lähempänä tilaisuuden ajankohtaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka IhanusYhteiskuntasuhdejohtajaETL
Puh:050 463 9929jukka.ihanus@etl.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kai Gyllström jatkaa ETL:n hallituksen puheenjohtajana24.11.2025 16:03:21 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2026.
Elintarviketeollisuudessa hyvä pöhinä – investoinnit ja työpaikat kasvoivat21.11.2025 08:59:06 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kannattavuuden elpyminen näkyy investointien ja työpaikkojen kasvuna. Alan yritykset arvioivat suotuisan kehityksen jatkuvan myös ensi vuonna, vaikka toimintaympäristö on edelleen epävarma ja kuluttajien kysyntä nahkeaa.
Muistuskutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202618.11.2025 09:32:16 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
Kutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202614.11.2025 09:01:11 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
KUTSU medialle Geopolitiikka ruokapöydässä -syysseminaariin 24.11.202511.11.2025 13:04:45 EET | Kutsu
Ruoka-ala rakentaa menestystä maailmassa, joka muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Murrosten aikakaudella elintarviketeollisuuden eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten on kyettävä ennakoimaan uusia olosuhteita ja sopeutumaan niihin. Alaan vaikuttavat sekä säädösympäristön muutokset, alkutuotannon satovaihtelut että geopoliittiset tapahtumat. Elintarviketeollisuus nostaa geopolitiikan ruokapöytään. Miten Suomi ja suomalainen ruoka-ala pärjäävät? Miten uusi aikakausi näkyy ruoka-alalla?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme