Elintarviketeollisuusliitto EU-kiertueelle — Keskiössä ruoka-alan iskunkestävyys
Elintarviketeollisuusliitto järjestää huhti- ja toukokuussa kuusi maakunnallista keskustelutilaisuutta, joiden keskiössä ovat Suomen ruoka-alan iskunkestävyyden vahvistaminen ja siihen tarvittavat ratkaisut tulevalla EU-vaalikaudella.
Maailman murrosten keskellä selviytyminen edellyttää yrityksiltä kykyä kohdata erilaisia shokkeja, joita aiheuttavat muun muassa ilmastonmuutos ja geopoliittiset jännitteet. Samalla yritysten on sovitettava liiketoimintansa yhteen luonnon kantokyvyn kanssa.
Ruokasektori kohtaa Euroopassa juuri nyt monia ristipaineita: kuluttajien ostovoima heikkenee, kestävyystoimet edellyttävät yrityksiltä investointeja, kustannukset kasvavat ja kansainvälinen kilpailu kiristyy. Koko eurooppalaisen ruoan arvoketjun menestyminen on otettava vahvemmin EU-politiikan tavoitteeksi.
– Viime aikojen kriisit ovat tuoneet ruokahuollon tärkeyden koko yhteiskunnan kriisinsieto- ja mukautumiskyvylle aiempaa näkyvämmäksi. Vain kannattava elintarvikeyritys voi tehdä kestäviä investointeja ja huolehtia ruoantuotannosta poikkeustilanteissa, Elintarviketeollisuusliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus sanoo.
EU-politiikka vaikuttaa merkittävästi ruoka-alan kilpailukykyyn ja menestymisen mahdollisuuksiin. Alan sääntelystä jopa yli 90 prosenttia tulee EU:sta. Ala pystyy tarjoamaan ratkaisuja moniin aikamme isoihin haasteisiin, mutta tarvitsee tuekseen myös eteenpäin vievää politiikka.
Keskustelutilaisuuksissa haetaan ratkaisuja, miten elintarvikeyritykset pärjäävät maailman murroksissa ja voivat tarjota eurooppalaisille ruokaturvaa. Ajatuksia aiheesta vaihtavat elintarvikeyritysten edustajat, tulevat EU-päättäjät sekä muut alueelliset vaikuttajat.
Kiertue toteutetaan yhdessä paikallisten elintarvikeyritysten kanssa. Tilaisuuksissa kuullaan konkreettisia esimerkkejä siitä, millainen merkitys ruoka-alalla on Euroopalle ja Suomelle, mitä alan iskunkestävyyteen tarvitaan ja mitä se tarkoittaa yritysten näkökulmasta.
Kiertueen ajat ja paikkakunnat:
Ma 15.4. | Jyväskylä |
Ma 22.4. | Lahti |
Ma 29.4. | Kouvola |
Ma 6.5. | Seinäjoki |
Ma 20.5. | Turku |
Ti 21.5. | Vantaa |
Media on tervetullut keskustelutilaisuuksiin! Lähetämme alueiden medioille tarkemman kutsun lähempänä tilaisuuden ajankohtaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka IhanusYhteiskuntasuhdejohtajaETL
Puh:050 463 9929jukka.ihanus@etl.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Neuvottelut elintarvikealan toimihenkilöiden työehtosopimuksesta käynnistyivät17.1.2025 15:05:28 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Ammattiliitto Pro ovat aloittaneet tänään 17. tammikuuta neuvottelut elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden uudesta työehtosopimuksesta.
Elintarviketeollisuus investoi kapasiteetin korvaamiseen, investointeja kasvuun vain vähän17.1.2025 13:48:04 EET | Tiedote
EK:n investointikysely ennustaa elintarviketeollisuuden investointeihin lähes neljänneksen (24 prosentin) kasvua tälle vuodelle. Yritykset aikovat investoida 1,2 miljardia euroa kiinteisiin kohteisiin, kuten koneisiin, laitteisiin ja rakennuksiin. Kasvuun tähtääviä investointeja suunnitellaan huomattavasti vähemmän, vain noin kymmenesosa (9 prosenttia). Maan hallituksen ikävät päätökset verotuksen kiristämisestä rasittavat merkittävästi ruoka- ja juomayritysten tulevaisuuden aikeita.
Hallitukselta ikävä joululahja ruoka-alalle23.12.2024 10:46:32 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto on tyrmistynyt siitä, että pääministeri Orpon hallitus jatkaa makeisten ja suklaan korotetun arvonlisäveron valmistelua sen ongelmallisuudesta huolimatta. Ehdotus on oikeudellisesti syrjivä, koska se ei kohtele eri tuoteryhmiä samankaltaisesti. Ehdotus ei myöskään edistä terveyttä, eikä lisää verotuloja kotimaisen tuotannon ja investointien vähentyessä.
Neuvottelut elintarvikealan työehtosopimuksista käynnistyivät17.12.2024 12:14:32 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat aloittaneet tänään 17. joulukuuta neuvottelut elintarvikealan uusista työehtosopimuksista.
Kutsu medialle elintarviketeollisuuden joulupuurolle: viherväittämiä vai vastuullisuustekoja – miten kuluttajien luottamus ansaitaan? 18.12. klo 8.30–10.309.12.2024 10:02:23 EET | Kutsu
Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat työskennelleet pitkäjänteisesti vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi ja pärjänneet vuosittain erinomaisesti brändien mainetta mittaavissa tutkimuksissa. Samaan aikaan julkista ruokakeskustelua leimaa vahva vastakkainasettelu. Kuinka kuluttaja erottaa todelliset vastuullisuusteot viherpesusta? Mitä yritys voi tai uskaltaa enää sanoa?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme