Vihreät - De Gröna

Vihreät: hallituksen luontopolitiikka vaarantaa Suomen ja Euroopan luonnon – välikysymys harkinnassa

Jaa

Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen ilmoitti kyselytunnilla 21.3., että hallitus vastustaa EU:n ennallistamisasetusta. Suomen kanta voi olla ratkaiseva asetuksen hyväksymisen kannalta. Vihreät on tyrmistynyt hallituksen linjasta ja äärimmäisen pettynyt hallituksen luontopolitiikkaan. Siksi vihreät harkitsee välikysymyksen jättämistä luonnon monimuotoisuudesta.

– Hallituksen avoin vastustus ennallistamista vastaan on todella surullinen ja luontovastainen teko, vieläpä maailman metsäpäivänä. Ja se on vain osa surkeaa linjaa. Hallitus on leikannut luonnonsuojelusta ja vesittää vanhojen metsien suojelua. Hallitusohjelma ei riitä luontokadon pysäyttämiseen Suomessa, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne listaa.

– Tutkijat ovat toistuvasti vedonneet sen puolesta, että luontokato otettaisiin vakavammin myös turvallisuuden ja talouden kannalta. Tämä tavoite ei näy lainkaan hallituksen politiikassa. Hallitus selvästi unohtaa täysin, miten valtava merkitys luonnon tilalla voi olla esimerkiksi ruokaturvalle ja ihmisten terveydelle, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ihmetelee.

Vihreä eduskuntaryhmä hämmästelee sitä, miten hallitus ylenkatsoo tiedettä ja tutkittua tietoa. Suomen luontopaneeli on arvioinut, että tavoite luontokadon pysäyttämisestä 2030 mennessä on saavutettavissa, mutta se vaatii merkittäviä lisätoimia. Luontokadon pysäyttäminen edellyttää lisää suojelua ja lisää ennallistamista.

– Kyselytunnilla ministeri Mykkänen totesi, että hallitus toteuttaa tolkun luontopolitiikkaa. Tiedevastaisuus ei ole tolkkua. Toimiva luontopolitiikka voi perustua vain tutkittuun tietoon. Hallitus ei selvästi arvosta Suomen luontoa puheita pidemmälle. Siksi harkitsemme vakavasti välikysymyksen jättämistä. Hallituksen on vastattava siihen, yrittääkö se ottaa luonnon häviämisen vakavasti, Harjanne linjaa.

Vihreät suree sitä, kuinka kokoomus on kääntänyt selkänsä Suomen luonnolle.

– Kuten kokoomuksen pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Salolainen totesi X:ssä: Suomen tulee äänestää EUn ennallistamisasetuksen puolesta, sillä asia on huipputärkeä, Harjanne toteaa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Entisten ympäristöministereiden tiukka viesti Suomen hallitukselle: älkää estäkö luontokadon pysäyttämistä19.4.2024 15:43:22 EEST | Tiedote

Vihreiden entiset ympäristöministerit europarlamentaarikko Ville Niinistö sekä kansanedustajat Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen pitävät käsittämättömän vastuuttomana Suomen hallituksen päätöstä torpata ennallistamisasetuksen hyväksyminen Euroopan Unionissa. Ohisalo pyysi ympäristöministeriöltä selvitystä Suomen kannalta asetuksen vaikeimmista kohdista, eikä uusi selvitys vakuuta entisiä ympäristöministereitä.

Vihreiden Hopsu: Nuorten hyvinvoinnin rahoituksesta tarvitaan parlamentaarinen sopu17.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Inka Hopsu piti Vihreiden ryhmäpuheen ajankohtaiskeskustelussa koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta. Hopsu korosti puheessaan aikuisten riittävää aikaa lapsille ja nuorille, turvallisen yhteisön merkitystä ja riittävää rahoitusta, jolla nämä voidaan turvata. Hopsu esittikin parlamentaarisen sovun rakentamista nuorten hyvinvoinnin takaavasta rahoituksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye