Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry

Valviralta vaatimus hyvinvointialueille - silmäterveydenhuollon hoitojonot ovat purettavissa nopeasti

Jaa

Suomessa silmäterveydenhuollon jonojen pituus on hälyttävän suuri, lähes 29 000 ihmistä odottaa hoitoa. NÄE ry esittää ratkaisuehdotuksen, joka perustuu optikkoliikkeiden laajempaan rooliin julkisin varoin tuotettavissa näönhuollon palveluissa sekä ammattihenkilöasetuksen pykälän 16 poistamiseen. Näiden avulla mahdollistetaan hoitojonojen purkaminen ja resurssien tehokas käyttö.

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:llä on ratkaisuja, joilla voidaan purkaa silmäterveydenhuollon hoitojonoja ja saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä. Kuvassa toimitusjohtaja Panu Tast. Kuva: NÄE ry
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:llä on ratkaisuja, joilla voidaan purkaa silmäterveydenhuollon hoitojonoja ja saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä. Kuvassa toimitusjohtaja Panu Tast. Kuva: NÄE ry

Lehdistötiedote 22.3.2024

Lain mukaan kiireetön erikoissairaanhoito täytyy aloittaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu. Näin ei kuitenkaan tapahdu silmäterveydenhuollon osalta. Hoitojonoissa odottaa lähes 29 000 ihmistä. Heistä yli 1800 niin sanotusti laittomissa, 6 kuukautta ylittävissä jonoissa odottamassa hoitoon pääsyä. Erityisesti kaihijonot ovat huolestuttavan pitkät, liki 13 000 potilasta odottaa hoitoa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira, määräsi 21.3.2024 neljätoista hyvinvointialuetta sekä HUS-yhtymän saattamaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn lainmukaiseksi viimeistään 31.3.2025. Lisäksi Valvira kehotti Etelä-Savon (Eloisa) ja Kymenlaakson hyvinvointialueita järjestämään kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn alueellaan lainmukaiseksi mahdollisimman nopeasti.

Näkeminen ja silmäterveys NÄE on esittänyt ratkaisuja, joiden avulla voitaisiin purkaa silmäterveydenhuollon hoitojonoja, vapauttaa resursseja sekä saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä.

”Esitämme kaksi tapaa ratkaisuksi silmäterveyden hoitojonojen purkamiseen ja silmätautien hoitamiseen. Ensinnäkin kytketään optikkoliikkeiden palvelut mukaan palvelusetelien avulla muihinkin julkisiin palveluihin, kuin koululaisten näöntutkimusten tuottamiseen. Esimerkiksi glaukoomaseurannat, kaihin jälkitarkastukset ja diabeetikkojen silmäsairauksien seulonnat on mahdollista toteuttaa optikkoliikkeiden silmäterveyden ammattilaisten moniammatillisen yhteistyön avulla. Toiseksi poistetaan ammattihenkilöasetuksen pykälä 16 ", toteaa Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

”Kun pohjoismaiset naapurimme pystyvät väestöön suhteutettuna pienemmällä silmätautien erikoislääkäri- ja optikkotiheydellä huomattavasti Suomea nopeampaan hoitoon pääsyyn, kannattaa myös meillä katsoa nyt nopeasti Pohjanlahden yli”, Tast sanoo.

Hallituksella on avaimet silmäterveyden hoitojonojen nopeaan purkamiseen

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n ja Suomen Optometrian ammattilaiset ry:n alkuvuodesta tekemän selvityksen mukaan kahdeksan kymmenestä huippuasiantuntijasta kannattaa voimakkaasti terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksen pykälän 16 poistamista.

1960-luvulta periytyvä ammattihenkilöasetuksen pykälä 16 pakottaa silmätautien erikoislääkäreiden asiakkaiksi esimerkiksi kaikki, joiden silmiä on joskus aiemmin leikattu, vaikka vain taittovirheleikkauksessa. Silmälääkäreillä käy tämän takia vuodessa jopa 150 000 tervesilmäistä ihmistä vain lasejaan uusimassa.

”Asetusmuutoksen myötä optometristit, eli rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavat laillistetut optikot, voisivat ottaa laajemmin vastuuta kaikista perustason näöntutkimuksista. Samalla erikoislääkärien aikaa vapautuisi hoitamaan niitä potilaita, jotka todella tarvitsevat erikoislääkäritasoista osaamista”, sanoo Tast.

”Lisäksi hallituksen kannattaisi tehdä muutama muualle kohdistuva, nopeasti vaikuttava täsmätoimi, kuten poistaa nopeasti rajoitukset hyvinvointialueiden alihankinnoilta ja sallia myös yksityisiltä palveluntuottajilta hankittavat anestesiassa tehtävät toimenpiteet”, Tast päättää.

Lisätiedot:

Panu Tast
toimitusjohtaja
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry
panu.tast@naery.fi
040 542 2227

Avainsanat

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry on toimialajärjestö, joka tekee töitä maailman parhaan näönhuollon eteen. Edustamme optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita.

Vastaamme alan elinkeino-, terveys- ja koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta. Tavoitteemme on, että laadukkaat näkemisen ja silmäterveyden palvelut ovat tasapuolisesti ja kustannustehokkaasti kaikkien suomalaisten saatavilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry

”Ilmiselvää resurssien hukkakäyttöä” – Huippuasiantuntijoilta vahva tuki silmäterveyden remontille: Hallituksella olisi keino purkaa hoitojonoja nopeasti6.2.2024 00:01:00 EET | Tiedote

Kahdeksan kymmenestä maan johtavasta asiantuntijasta tukee silmäterveyden asetusmuutosta, joka olisi heti toteutettavissa, purkaisi heti hoitojonoja ja säästäisi kymmeniä miljoonia euroja. Tämä ilmenee selvityksestä, johon haastateltiin kymmentä terveydenhuollon ja tuottavuuden huippuasiantuntijaa. ”Näin vahvaa asiantuntijaviestiä toivoisi hallituksen kuuntelevan. Asetusmuutoksella saataisiin optometristit eli rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavat laillistetut optikot keventämään silmätautien erikoislääkärien työtaakkaa. Suomessa on OECD:n pisimmät silmäsairaiden hoitojonot”, kiteyttää silmäterveyttä edistävän NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

”On varmaa, ettei kalliimpaa tapaa ole” – NÄE ry ehdottaa ministeri Juusolle silmäterveyspalvelujen kustannustehokkuuden korjaamista27.10.2023 11:00:30 EEST | Tiedote

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry on jättänyt sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle ehdotuksen työryhmän perustamisesta. Työryhmä selvittäisi miten yksityiset optikkoliikkeet voivat tukea hyvinvointialueita palvelujen tuottamisessa hoitotakuun toteuttamiseksi. ”Optikkoliikkeet voivat silmäterveydenhuollon osalta helpottaa hyvinvointialueiden työ- ja kustannustaakkaa huomattavasti”, perustelee NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

”Silmäsairauksien nykyhoito vie kohti kaaosta”– Asetusmuutos toisi satojen tuhansien silmäpotilaiden hoitoon vähintään 25 % lisäaikaa25.10.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen nykyinen lainsäädäntö kuormittaa tarpeettomasti silmälääkäreitä valtavilla asiakasmäärillä. ”Meillä on satojen tuhansien ihmisten jonot vakavien silmäsairauksien hoitoon. Siitä huolimatta silmälääkärien aika kuluu lasien uusimiseen leikatuille, mutta terveille silmille”, tiivistää näköterveyttä edistävän NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast. ”Silmäsairaudet lisääntyvät vauhdilla väestön ikääntyessä. Optometristit voisivat auttaa lääkäreitä hoitojonojen purkamisessa”, kertoo Vuoden Optikoksikin valittu Jyri Vestervik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye