Tampereen yliopisto

Väitös: Videopelien esityksellinen vastaanpelaaminen vastarinnan muotona

Jaa

Vastaanpelaaminen tarkoittaa sellaisia pelaamisen tapoja, joita videopelin kehittäjät eivät ole alun perin peliä suunnitellessaan tarkoittaneet. Esimerkiksi pelin sisäisestä väkivallasta kieltäytyminen tai erityisen hitaasti tai nopeasti pelissä eteneminen ovat vastaanpelaamisen muotoja. Väitöstutkimuksessaan filosofian maisteri Marleena Huuhka kehittää uusia vastaanpelaamisen tapoja teatterin- ja esitystutkimuksen pohjalta.

Marleena Huuhka on kotoisin Hämeenkyröstä ja asunut Tampereella vuodesta 2003. Tällä hetkellä hän työskentelee Lapin yliopistossa tutkijana.
Marleena Huuhka on kotoisin Hämeenkyröstä ja asunut Tampereella vuodesta 2003. Tällä hetkellä hän työskentelee Lapin yliopistossa tutkijana. Kuva: Antti Yrjönen

–Pelaamisen ja videopelien ymmärtäminen esityksellisinä tai esityksinä mahdollistaa videopelien ja pelaamisen kokemisen ja haltuunoton uusilla tavoilla, Marleena Huuhka toteaa.

Väitöstutkimuksessaan hän lähestyy vastaanpelaamista esityksen kehyksen kautta. Tutkimuksen aineisto on sekä autoetnografista että etnografista. Se sisältää sekä tutkijan omia pelikokemuksia sekä yliopisto-opiskelijoille järjestetyissä työpajoissa tehtyjä peliesityksiä.

Esityksellistä ja anarkistista vastaanpelaamista

Aineiston pohjalta Huuhka on kehittänyt sekä esityksellisen että anarkistisen vastaanpelaamisen konsepteja.  

­Esityksellisellä vastaanpelaamisella Huuhka tarkoittaa käytäntöjä, jotka tulevat näkyviin, kun videopeli ja pelaaminen toimintana kehystetään esitykseksi.

–Se siirtää painopisteen pelin sisällöstä pelin ulkopuolelle inhimillisen ja ei-inhimillisen sekä esityksen ja pelaamisen välisiin yhteyksiin.

Anarkistinen vastaanpelaaminen menee vielä pidemmälle ja unohtaa kaikki pelaamisen käytännöt kokonaan.

–Se tuottaa merkityksiä törmäämällä normeihin ja omaksumalla pelin tai esityksen rihmastojen satunnaisuuden ja vastikkeettomuuden. Väitöskirjassani ehdotan uusia spekulatiivisia käytäntöjä, jotka voivat haastaa olemassa olevat rakenteet ja hierarkiat sekä pelin että esityksen konteksteissa, Huuhka sanoo.

– Videopelit ovat kulttuurisesti ja taiteellisesti tärkeä mutta samalla myös läpeensä kapitalistinen media. Tutkimukseni tavoitteena on ollut etsiä uusia käytäntöjä, joiden avulla on mahdollista haastaa niitä hegemonisia rakenteita, jotka monin tavoin muokkaavat ymmärrystämme nykyisestä yhteiskunnastamme. Pelaamisen tarkastelu esityksen kontekstissa luo uusia avauksia sekä pelitutkimuksen että esitystutkimuksen aloille, Huuhka sanoo.

Väitöstutkimuksen tulokset on julkaistu neljässä tutkimusartikkelissa, jotka kartoittavat tutkimusprojektin etenemistä yksilöllisistä kokemuksista kohti uusia ehdotuksia anarkistisesta, esityksellisestä vastaanpelaamisesta.

Marleena Huuhka on kotoisin Hämeenkyröstä, ja asunut Tampereella vuodesta 2003. Tällä hetkellä hän työskentelee Lapin yliopistossa tutkijana.

Väitöstilaisuus torstaina 28. maaliskuuta

Filosofian maisteri Marleena Huuhkan esitystutkimuksen alaan kuuluva väitöskirja Weird Encounters in Virtual Worlds: Towards a theory of performative, anarchic counterplay as resistance tarkistetaan julkisesti Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa torstaina 28. maaliskuuta 2024 kello 12 alkaen Keskustakampuksen Päätalon auditoriossa D11 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii tohtori Liam Jarvis, The Royal Central School of Speech and Drama, University of London. Kustoksena toimii yliopistonlehtori Riku Roihankorpi, Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marleena Huuhka
marleena.huuhka@tuni.fi
040 750 6603

Kuvat

Marleena Huuhka on kotoisin Hämeenkyröstä ja asunut Tampereella vuodesta 2003. Tällä hetkellä hän työskentelee Lapin yliopistossa tutkijana.
Marleena Huuhka on kotoisin Hämeenkyröstä ja asunut Tampereella vuodesta 2003. Tällä hetkellä hän työskentelee Lapin yliopistossa tutkijana.
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Toksikogenomiikka mahdollistaa turvallisemmat kemikaalit ilman eläinkokeita16.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Elämme jatkuvasti kasvavan kemikaalimäärän ympäröimänä. FM Laura Saarimäki tarttui tilanteen luomaan haasteeseen ja paneutui väitöstutkimuksessaan kemikaalien turvallisuusarviointiin. Hän selvitti, kuinka toksikogenomiikkaa voitaisiin hyödyntää kemikaalien terveyshaittojen perusteellisessa selvittämisessä ilman perinteisiä eläinkokeita. Tämä luo reitin kohti nopeampaa ja kestävämpää kemikaalien turvallisuusarviontia.

Väitös: Muuttaako netti tietokäsityksiämme?15.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

"Kato vaikka googlesta" oli yleinen vastaus noin vuosikymmen sitten, kun nuorelta kysyttiin jotain. Googlen puoleen kääntyminen kaikenlaisissa tiedon tarpeissa tuntui nousevan uudeksi tietokäytännöksi. Väitöskirjassaan KM Tore Ståhl tutki, ilmaiseeko googlaaminen taustalla olevaa luottamusta internetpohjaiseen tietoon ja liittyykö tämä muuttuneeseen näkemykseen tiedosta ja tietämisestä, eli muuttuneisiin episteemisiin uskomuksiin.

Väitös: Tekonivelinfektioiden hoitotuloksissa on vaihtelua leikkaustekniikoiden välillä11.4.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Tekonivelinfektio on vakava tekonivelleikkauksen jälkeinen komplikaatio, joka kehittyy arviolta 1–2 prosentille potilaista. Tekonivelinfektioiden tehokas hoito perustuu uusintaleikkaukseen sekä mikrobilääkehoitoon. Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen selvitti väitöstutkimuksessaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa ja hoitomenetelmien käyttöä. Lisäksi hän vertaili, miten hoidon ennuste eroaa eri leikkausmenetelmien välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye