SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eemeli Peltonen: Torjuuko Orpon hallitus harmaata taloutta vain median paineen vuoksi?

Jaa

SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eemeli Peltonen hämmästelee Petteri Orpon oikeistohallituksen ilmeistä haluttomuutta torjua harmaata taloutta Suomessa. Horjahduksia ja outoja käänteitä on nähty nyt niin paljon, että pääministeri on selityksen velkaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Suomessa hallitukset ovat jo yli 30 vuoden ajan laatineet harmaan talouden toimintaohjelman ja pyrkineet torjumaan talousrikollisuutta eri tavoin. Toiminta on myös ollut tehokasta, kannattavaa ja asiantuntijoiden kehumaa – toimintaan kohdistetut määrärahat ovat tuottaneet kasvaneina verotuloina enemmän kuin budjeteissa on osoitettu.

- Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin nyt meillä ei ole voimassa olevaa harmaan talouden toimintaohjelmaa. Hallitus on vasta nyt epämääräisesti linjannut, että sellainen laaditaan vuoden 2024 kuluessa, ja tämäkin linjaus saatiin aikaiseksi suuren julkisen paineen ja hallituksen sisäisen vastuunpallottelun kautta, Peltonen huomauttaa.

Orpon hallitus on horjunut harmaan talouden torjunnassa aloittamisestaan saakka.

- Ensimmäinen horjahdus oli, kun valtiovarainministeri Riikka Purran budjettiesitys sisälsi kaikkiaan lähes 3,3 miljoonan euron leikkaukset harmaan talouden torjuntaan, joista valtaosa kohdistui verohallinnon määrärahaan. Kun asiasta nousi julkisuudessa kohu, kehysriihessä määrärahoja palautettiin lopulta 2 miljoonan verran.

Toinen horjahdus tuli, kun hallitus aikoi jättää laatimatta harmaan talouden toimintaohjelman kokonaan. Jälleen asia nousi esiin mediassa, ja selvästi vasta julkisuuden paine johti hallituksen periaatepäätöksen tekemiseen ohjelman laadinnasta - kuukausi sen jälkeen, kun Iltalehti uutisoi asiasta.

- Parempi tietysti myöhään kuin ei milloinkaan, mutta tietysti ohjelman laadinta olisi pitänyt aloittaa niin, että katkoksia ei synny. Kaikki tämä saa hallituksen näyttämään todella epäuskottavana suhteessa harmaan talouden torjuntaan. Nyt on viimeinen hetki korjata kurssi, jotta horjuminen ei johda täydelliseen mahalaskuun, mikä ei ole kaukana.

Lisää hämmennystä aiheuttaa, että edellisen kerran harmaan talouden toimintaohjelma oli jäädä laatimatta vuonna 2015 Sipilän hallituksen aloittaessa. Tuolloin sisäministeri Petteri Orpo ehti jo ilmoittaa, että sitä ei laadita.

- Kunnes julkisuuden paine silloinkin pakotti Orpon perääntymään aikeistaan. Mielestäni pääministeri Orpo on selityksen velkaa, miksi harmaan talouden torjunta vaikuttaa olevan hänelle niin kovin vastenmielistä?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Suomen suunta työelämäkysymyksissä on huolestuttava23.5.2024 13:23:53 EEST | Tiedote

Hallituksen julkisen talouden suunnitelma tuleville vuosille tarkoittaa epäoikeudenmukaista talouden tasapainotusta, jossa heikoimmassa asemassa olevilta otetaan enemmän. Suunnitelmasta puuttuvat aidot työllisyystoimet. Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset vähentävät talouskasvua 0,5 prosentilla tulevina vuosina. Samalla hallituksen toimet uhkaavat lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa sekä harmaan talouden lieveilmiöitä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat eivät hyväksy hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa ja jättivät asiasta valiokunnassa eriävän mielipiteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye