Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2023: koulutuksessa ja tutkimuksessa erinomainen vuosi, toiminnan tulos alijäämäinen

Jaa

Vuosi 2023 oli Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa ja koulutuksessa menestyksellinen. Jyväskylän yliopiston tutkintojen määrät kasvoivat selvästi edellisvuodesta sekä alempien, ylempien että tohtorintutkintojen osalta. Tutkimuksen osalta vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvuaan ja tulos oli erinomainen myös kilpailluissa tutkimusrahoitushauissa.

Jyväskylän yliopisto menestyi sekä Euroopan tutkimusneuvoston kilpaillussa Horizon-rahoituksessa, Suomen Akatemian rahoitusmyönnöissä että Business Finlandin rahoituksessa erinomaisesti.

Jyväskylän yliopisto sai ensimmäiset lippulaivarahoituksensa Suomen Akatemian neljännestä lippulaivaohjelmasta. Akatemia valitsi lokakuussa 2023 neljä uutta lippulaivaa, joista kolmessa Jyväskylän yliopisto on mukana. Jyväskylän yliopisto johtaa uutta Koulutuksen tulevaisuus EDUCA-lippulaivaa.

 Tutkintoja valmistui yhteensä 3054, ja ylempien korkeakoulututkintojen määrä kasvoi kaikilla koulutusaloilla. Jyväskylän yliopisto menestyi etenkin tohtorintutkinnoissa, joita valmistui 151, kun luku edellisvuonna oli 116. Jyväskylän yliopisto säilytti asemansa johtavana avoimen yliopiston kouluttajana Suomessa.

Toiminnan tulos alijäämäinen

Jyväskylän yliopiston hallitus hyväksyi vuoden 2023 konsernin tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen 22.3.2024. Tilinpäätös ja toimintakertomus ovat yliopistokollegion vahvistettavana kollegion kokouksessa 26.4.2024.

Yliopiston liikevaihto tilikaudelta 2023 oli 232,9 miljoonaa euroa ja toiminnan kustannukset 243,7 miljoonaa euroa. Yliopiston saama valtionrahoitus nousi 5 prosenttia ja täydentävä rahoitus kasvoi 5 % edellisestä vuodesta. Toiminnan tuloksen tappio (liiketulos) oli 10,9 M€. Vuonna 2022 tappio oli 13,3 M€.

Sijoitustoiminnan realisoitunut tulos oli ylijäämäinen 6,7 M€ (2022 5,8 M€), mutta realisoitumaton tilivuoden lopussa omistetun sijoitusomaisuuden arvonlasku 4,4 M€ (2022 25,4 M€). Kokonaisuudessaan sijoitus- ja rahoitustuotot olivat 2,2 M€.

Tilikauden tulos jäi sijoitusten arvonmuutoksen jälkeen tappiolliseksi 8,5 M€ (2022 -31,9 M€). Tulos ilman arvonmuutosta oli tappiollinen 4,0 M€, joka on kuitenkin 2,9 M€ parempi kuin kevään 2023 tarkennetussa budjetissa ennakoitiin. Syksyllä 2023 käynnistetyillä talouden sopeuttamistoimilla oli vaikutus budjetoitua parempaan tulokseen.

Yliopiston henkilöstökustannukset kasvoivat 5,3 M€, tämä on 3 % edelliseen vuoteen nähden. Yliopiston kaikista kustannuksista henkilöstökulut olivat 68,5 %.  Tilavuokrat muodostavat 12 % kokonaiskuluista, joten alle viidennes kustannuksista oli muita kuin henkilöstö- tai tilavuokrien kustannuksia. Matkustamisen vuosikulut nousivat, mutta ovat edelleen noin 10 % vuotta 2020 edeltävää aikaa alempana. Palvelujen ostojen määrä nousi aiemmasta.

Tavoitteena vahva ja vetovoimainen yliopisto

Jyväskylän yliopisto käynnisti strategiatyön tammikuussa 2023. Jyväskylän yliopiston strategia ”Osaava ja hyvinvoiva ihminen” asettaa vision 2030-luvulle.

- Strategiatyön kautta on tunnistettu mahdollisia tulevaisuuskuvia ja uudistettu yliopiston strategisia painopisteitä ja tavoitteita. Osaavan työvoiman tarjonnan lisääminen ja siihen liittyvä opiskelijamäärien lisäys myös kansainvälisten opiskelijoiden osalta, sekä pyrkimykset saada pääosa ulkomaisista opiskelijoista jäämään Suomeen, ovat tavoitteina tärkeitä ja edellyttävät yliopistolta kykyä kehittää koulutustaan ja vetovoimaansa, rehtori Jari Ojala toteaa.

- Jyväskylän yliopisto jatkoi kansainvälistä yhteistyötä FORTHEM-allianssissa. Myös alueellinen yhteistyö oli aktiivista. Hyvinvointiin liittyvä tutkimus- ja koulutusyhteistyö konkretisoitui vuoden 2023 alussa toimintansa aloittaneen Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa muun muassa yhteisprofessuureina, Ojala kertaa.

Lisätietoja:
Jari Ojala, rehtori, puh. 0400 247 387
Päivi Seppä, talous- ja palvelujohtaja, puh. 050 591 9522   
Jarkko Pirkkalainen, kehitysjohtaja, puh. 040 737 3364

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

ERC Advanced Grant -miljoonarahoitus Jyväskylän yliopistoon – tutkimuskohteena nanopartikkelien ja biomolekyylien vuorovaikutukset11.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt merkittävän ERC Advanced Grant -rahoituksen Jyväskylän yliopiston laskennallisen nanotieteen professori Hannu Häkkiselle. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan 2,5 miljoonaa euroa ja sen avulla Häkkisen tutkimusryhmä kehittää uusia laskennallisia menetelmiä metallinanopartikkelien ja biomolekyylien välisten vuorovaikutusten tutkimiseen. Menetelmistä on hyötyä tutkittaessa nanopartikkelien käyttöä nanolääketieteen alaan kuuluvissa diagnostiikan ja terapian sovelluksissa. Kyseisen rahoituksen saajat ovat erityisen ansioituneita tutkijoita.

Koulu kerää oppilaista dataa – tulisiko sen myös opettaa tarkastelemaan kriittisesti datan keräämistä?11.4.2024 10:56:15 EEST | Tiedote

Oppimisanalytiikka, digitaaliset portfoliot, hyvinvointimittaukset, sykemittarit, luokan valaistusta ja ilmastointia tarkkailevat sensorit ynnä muut dataa keräävät ja tuottavat teknologiat ovat olennainen osa 2020-luvun koulua. Samaan aikaan koulun tulisi auttaa oppilaita tarkastelemaan kriittisesti samanlaisia datakäytänteitä, joita se itse arjessaan hyödyntää. Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tapahtumassa 16.4. kuullaan, mitä OKL:n Kohti datalukutaitoa -hankkeen tutkijat ovat saaneet selville ristiriidan taustamekanismeista ja ratkaisukeinoista.

Biologinen vanheneminen on yksilöllistä ja voimakkaasti periytyvää - eniten vanhenemista nopeuttavat tupakointi ja ylipaino11.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yksilöiden väliset erot biologisessa vanhenemisessa näkyvät jo varhaisessa aikuisuudessa, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa. Biologinen vanheneminen on voimakkaasti periytyvää. Elintapoihin liittyvistä tekijöistä etenkin tupakoinnilla ja ylipainolla on selvä yhteys nopeampaan biologiseen vanhenemiseen.

QS Ranking 2024: Liikuntatieteet sijalla 39, kaikkiaan 11 JYU:n alaa mukana arvostetussa listauksessa10.4.2024 13:01:00 EEST | Tiedote

Vuoden 2024 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista kasvatustieteet paransi sijoitustaan sijalle 76 (viime vuonna 78). Maailman sadan parhaan joukossa jatkoi myös liikunta, jonka sijoitus vertailussa on 39 (31 vuonna 2023). Lähellä huippua ovat myös psykologia, jonka sijoitus säilyi välillä 151-200 sekä uutena listalle nousseet kielitieteet (sijoitus 151-200).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye