Business Finland

Green North Energy monistaa Business Finlandin rahoittamaa vetylaitoskonseptiaan Poriin ja Kemiin – tähtäimessä Suomen omavaraisuus ammoniakin tuotannossa

Jaa

Suomalainen Green North Energy on tehnyt aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Porin ja Kemin kaupunkien kanssa. Yhtiö pystyy hyödyntämään Business Finlandin tuella kehittämäänsä tuotantokonseptia, jota se soveltaa jo Naantaliin rakentuvassa pilottilaitoksessa. Yhteensä yli miljardin euron suunnitelluilla investoinneilla tähdätään vihreän siirtymän vauhdittamiseen, huoltovarmuuden paranemiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen.

Havainnekuva Green North Energyn vihreän ammoniakin tuotantolaitoksesta.
Havainnekuva Green North Energyn vihreän ammoniakin tuotantolaitoksesta.

Business Finland myönsi Green North Energylle vuoden 2023 alussa 2,3 miljoonan euron tuotekehityslainan, jonka turvin yhtiö suunnitteli monistettavan tuotantokonseptin Naantalin vety- ja ammoniakkilaitosta varten. Nyt yhtiö aloittaa EU:n tuella tarkastelun konseptin toteutettavuudesta uusiin sijainteihin Porissa ja Kemissä, osana BalticSeaH2 projektia. Molemmat laitokset tulevat olemaan Naantalin tehtaan suuruisia, eli yli 600 miljoonan euron investointeja.

Uusiutuvalla energialla valmistettujen vetytuotteiden avulla pystytään korvaamaan fossiilisia polttoaineita ja kemikaaleja, mikä vauhdittaa vihreää siirtymää niin alueellisesti kuin globaalissa mittakaavassa – sekä maalla että merellä.

Lisäksi Green North Energyn perustamat laitokset parantavat merkittävällä tavalla Suomen huoltovarmuutta, sillä lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan ammoniakkia, jonka suhteen Suomi on edelleen riippuvainen Venäjästä ja Afrikan maista. Green North Energyn suunnitellut tuotantovolyymit riittäisivät tekemään Suomesta omavaraisen ammoniakin tuotannossa.

Mahdollistaa satoja uusia työpaikkoja vihreän siirtymän saralla

Investoinneilla odotetaan olevan huomattavia vaikutuksia Porin ja Kemin elinkeinoelämälle, sillä laitosten ympärille on mahdollista rakentaa vihreän siirtymän ekosysteemiä.

”Green North Energy on meille mieluinen yhteiskumppani: se on edelläkävijäyritys, jolla on juuret vahvasti Suomessa. Odotamme hankkeella olevan huomattavia työllistämisvaikutuksia, sillä vetylaitoksen ympärille voi syntyä monenlaista toimintaa”, sanoo Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna.

”Kaupunkimme sijaitsee tulevan vetyputkiston varrella, ja hiilineutraalisti toimiva vety- ja ammoniakkilaitos olisi erittäin tervetullut lisä”, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Vetytalouden ja merituulivoiman synergia

Sijaintikaupunkien valintaan vaikutti etenkin se, että sekä Poriin että Kemiin on suunnitteilla merkittäviä merituulihankkeita. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hyvä saatavuus on kriittistä vetyhankkeille. Myös sataman läheisyys oli iso tekijä, sillä vihreän ammoniakin päämarkkinat löytyvät kauempaa Euroopasta.

”Merituulivoimaan kytkeytymisellä on suuri vaikutus suunnittelemiemme laitosten kokonaiskannattavuuteen. On aivan oleellista saada merituulivoiman kehittymisen esteitä ratkotuksi, jotta vetylaitokset ja energiahankkeet etenevät samassa tahdissa”, sanoo Green North Energyn toimitusjohtaja Jussi Ylinen.

”Tämä konkreettinen investointi on tärkeä, koska Suomi tarvitsee teollista uudistumista: yrityksiä, jotka hakevat uutta liiketoimintaa esimerkiksi vetytaloudesta ja kykenevät kasvamaan myös kansainvälisesti. Me Business Finlandilla haluamme jakaa yritysten riskiä tässä markkinamurroksessa”, sanoo Business Finlandin Hiilineutraali tulevaisuus -mission johtaja Helena Sarén.

Green North Energy on vuonna 2021 perustettu vihreän energian hankekehitysyhtiö, joka mahdollistaa vihreää vetyä ja ammoniakkia valmistavien laitosten toimintaa. Yhtiön suurimmat yritysomistajat ovat insinööri- ja konsulttitoimisto Elomatic Oy sekä Flexens Oy Ab. Yhtiön pilottilaitos valmistuu vuonna 2027 Naantaliin. 

Yhteyshenkilöt

Jussi Ylinen, toimitusjohtaja 
Green North Energy Oy 
p. +358 40 577 2430 
jussi.ylinen@greennorth.energy

Helena Sarén, Mission Lead, Carbon Neutrality
Business Finland
p. +358 40 343 3324
helena.saren@businessfinland.fi

Kuvat

Jussi Ylinen, Green North Energyn toimitusjohtaja
Jussi Ylinen, Green North Energyn toimitusjohtaja
Lataa
Lauri Inna, Porin kaupunginjohtaja
Lauri Inna, Porin kaupunginjohtaja
Lataa
Helena Sarén, johtaja Zero Carbon Future, Business Finland
Helena Sarén, johtaja Zero Carbon Future, Business Finland
Lataa

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye