Helsingin yliopisto

Rehtori Sari Lindblom: Maailman myrskytessä yliopistoja, tiedettä ja tutkimusta kaivataan erityisesti

Jaa

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom korosti vuosipäiväjuhlan puheessaan 26.3. tiedon ja tutkimuksen merkitystä epävarmuuden aikakaudella. Lindblomin mukaan maailmanlaajuisten haasteiden, kuten luontokadon, ilmastonmuutoksen ja teknologisen muutoksen edessä tiede tarjoaa toivoa ja on avainasemassa tulevaisuuden ratkaisujen löytämisessä.

Veikko Somerpuro

– Olemme viime vuosina kohdanneet mittavia globaaleja kriisejä. Koronavuosien jälkeen Euroopassa jatkuu edelleen sota. Luontokato ja ilmastonmuutos etenevät, ja tekoälyn ja datajättien maailmanvalloitus aiheuttaa huolta. Juuri tällaisissa tilanteissa yliopistoja, tiedettä ja tutkimusta kaivataan, rehtori Sari Lindblom totesi yliopiston vuosipäiväjuhlan puheessaan. 

Lindblom korosti puheessaan yliopistojen merkitystä paitsi uuden tiedon, myös toivon tuojana. 

– Tutkimuksella on korvaamaton tehtävä ilmiöiden ennakoinnissa, syiden ja seurausten selvittämisessä sekä jälkianalyysin tekemisessä. Tiedon kerääminen ja tutkimuksen tuottaminen auttaa parhaimmillaan ennaltaehkäisemään tulevia kriisejä. 

Tutkijoiden kohtaama vihapuhe surkastuttaa demokratiaa ja rajoittaa päätöksenteon tietopohjaa 

Lindblom otti puheessaan kantaa myös tieteen vapauden puolesta kritisoiden tutkijoiden ja toimittajien kohtaamaa häirintää ja vihapuhetta. Hän viittasi puheessaan Euroopan parlamentin suosituksiin tieteellisen tutkimuksen vapauden edistämiseksi ja korosti tieteen avoimuutta ja moniäänisyyttä.  

– Tutkijoiden lisäksi toimittajat ja poliitikot kohtaavat kasvavissa määrin häirintää. Tämä ei käy. Emme voi vain katsoa sivusta tätä muutosta, jolla on äänekäs suu mutta hiljaiset seuraukset. 

– Yksimielisyyden vaade on lisääntynyt vuosi vuodelta, ja tieteen vapautta pyritään horjuttamaan. Tutkijoiden tehtävä ei ole kertoa sitä, mitä kansa tai päättäjät haluavat kuulla. Tutkittavien aiheiden valinta ja rajaaminen eivät kuulu sosiaalisen median raadeille tai poliitikoille. Tutkijoiden maalittaminen ja uhkailu eivät ole osa vapaata demokratiaa, Lindblom totesi. 

Kehysriihessä muistettava, että investointi yliopistoihin on investointi tulevaisuuteen 

Kehysriiheen valmistautuvia poliitikkoja Lindblom muistutti siitä, että laadukas tutkimus, opetus ja tiedepohjaiset innovaatiot tarvitsevat myös riittävät resurssit: 

– Maamme hallitus tekee lähiviikkoina merkittäviä linjauksia päättäessään valtiontalouden kehyksestä seuraavalle neljälle vuodelle. Viestini neuvottelijoille on, että investointi yliopistoihin on investointi tulevaisuuteen.  

– Ilman vahvaa osaamispohjaa ja tutkimuksen puitteita on vaikea rakentaa kestävää ja menestyvää yhteiskuntaa, joka voi vastata tuleviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin, hän totesi.  

*** 

Rehtori Sari Lindblomin puhe julkaistaan kokonaisuudessaan 26.3.2024 noin klo. 17:15 Helsingin yliopiston verkkosivuilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye