Kauppakamarin vientijohtajakysely: Yritysten vientinäkymät kuluvalle vuodelle heikentyneet merkittävästi edellisvuodesta

Jaa

Kauppakamarin vientijohtajakyselyn perusteella yritysten vientinäkymät ovat selkeästi heikentyneet edellisvuoteen nähden. Tuoreen kyselyn mukaan enää kuusi prosenttia vientiyrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Alkuvuonna 2023 vielä 20 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi vuoden aikana.

Keskuskauppakamarin johtaja (kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari). Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtaja (kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari). Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 17 prosenttia uskoi viennin laskevan kuluvan vuoden aikana joko jonkin verran tai merkittävästi. Vuoden 2023 alussa tehdyssä vientikyselyssä vastaava luku oli 13 prosenttia. Samalla joko merkittävään tai jonkinmoiseen kasvuun uskoneiden määrä laski selkeästi edellisvuoteen verrattuna. Tuoreimmassa kyselyssä enää 48 prosenttia yrityksistä uskoi kasvuun, kun edellisvuoden kyselyssä vastaava luku oli 63 prosenttia.  

”Vientiyritysten tulevaisuuden näkymillä on merkittävä vaikutus Suomen kaltaiselle maalle, jonka talous on edelleenriippuvainen viennistä, onhan viennin osuus BKT:sta peräti 45 prosenttia. Vaikka maailmantalouden taantuma vaikuttaa yritysten vientinäkymiin, tässä kyselyssä korostuu, että vientiä ja tavaratoimituksia vaikeuttavat poliittiset lakot ovat entisestään heikentäneet yritysten vientinäkymiä tämän vuoden osalta”, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo. 

Yrityksiltä kysyttiin kolme tärkeintä asiaa, jotka heikentävät niiden vientinäkymiä. Suurimmiksi vientiin heikentävästi vaikuttaviksi tekijöiksi yritykset osoittivat heikentyneen kysynnän (86 prosenttia), logistiset häiriöt (43 prosenttia) ja taantuvan maailmantalouden (36 prosenttia). Samalla neljännes yrityksistä kokee kilpailun vaikeutuneen EU:n sisämarkkinoilla lisääntyneiden valtiontukien vuoksi.

”Vientiyritykset tarvitsevat vakautta ja mahdollisuutta ylläpitää asiakkailleen luotettavan yhteistyökumppanin mainetta. Maailmantalous alkaa toivottavasti tänä vuonna elpyä ja siten kysyntä myös kasvaa. Vientiyrityksemme ovat joutuneet sopeutumaan viime vuodet erilaisiin kansainvälisiin haasteisiin. Olisi tärkeätä, etteivät ne törmää kotimaassa esteisiin, joilla hidastetaan mahdollisuuksia päästä kasvuun jälleen kiinni”, toteaa Pohjanheimo. 

Yritykset kertovat kyselyssä myös, että poliittisista lakoista johtuvat tavaratoimitusten viivästykset aiheuttavat mainehaittaa, joka voi johtaa sopimusten ja asiakkuuksien menettämiseen. Noin 90 prosenttia vientiyrityksistä kertoi käynnissä olevien lakkojen vaikuttavan yrityksen toimintaan. 

”Kolmatta viikkoa jatkuvat poliittiset lakot siirtävät vientiyritysten toimituksia huhtikuulle. Pitkä lakko ja tavarantoimitusruuhkien logistinen purku voivat merkitä kauppojen ja pahimmassa tapauksessa asiakkuuksien peruuntumisia, kun toimituslupaukset eivät pidä. Vaikeassa kansainvälisessä taloustilanteessa ennakoitavuus ja luottamus sopimuskumppaneiden välillä ovat tärkeitä. Mainekolhuilla voidaan menettää kilpailuetua”, sanoo Pohjanheimo.  

Vientijohtajakysely tehtiin 12-15.3. ja siihen vastasi 81 vientiyritystä ympäri Suomen. Kolmasosa vastanneista yrityksistä työllistää yli 250 henkeä ja kolmasosa 50-249 henkeä. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostite ja siihen pystyi vastaamaan vain kerran yritystä kohden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kaivatut ratkaisut helpottamaan osaajapulaa jäivät kehysriihessä toteuttamatta17.4.2024 09:01:43 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari pitää huojentavana, että hallitus säästi kehysriihessä koulutuksen merkittäviltä leikkauksilta vaikeassa taloustilanteessa, mutta samalla uupumaan jäivät myös kaivatut panostukset osaavan työvoiman saatavuuteen. Keskuskauppakamarin osaajakyselyyn vastanneista yrityksistä jo lähes 70 prosenttia kokee, että osaajapula on muodostunut niille kasvun esteeksi.

Keskuskauppakamari: Leikkaukset ymmärrettäviä - panostukset kasvuun välttämättömiä16.4.2024 16:42:21 EEST | Tiedote

Hallituksen kehysriihessä päättämät säästöt ja veronkorotukset ovat Keskuskauppakamarin mukaan välttämättömiä, jotta hallitus onnistuu taittamaan valtion velkaantumisen hallitusohjelman suunnitelmien mukaan. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että sopeutustoimien ja veronkiristysten rinnalla hallitus päätti myös kasvua tukevista toimista, joilla voidaan kääntää Suomen suunta.

Keskuskauppakamari: Kehysriihessä on löydettävä lisää kasvun eväitä – pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät Suomea pelasta15.4.2024 06:48:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari painottaa, että tulevassa kehysriihessä on löydettävä uusia kohdennettuja keinoja talouden kasvun edistämiseksi. “Vaikka nykyiset sopeutustoimet ovat tarpeellisia julkisen talouden tasapainottamiseksi, pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät yksin riitä kääntämään Suomen taloutta kasvu-uralle", toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Romakkaniemi.

Kauppakamarien tilasto: Vienti romahti maaliskuussa 30 prosenttia edellisvuodesta – ”lakkojen vaikutus selkeä”9.4.2024 06:57:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan ulkomaakaupan vienti väheni maaliskuussa 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Alkuvuonna eli tammi-helmikuussa vienti vielä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. ”Maaliskuun luvuissa näkyy selkeästi se, mitä poliittinen lakko teki Suomen viennille: romahdutti sen”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye