HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikennematkustus kasvoi Espoossa ja Kirkkonummella

Jaa

Helsingin seudun asukkaat liikkuvat aiempaa vähemmän. Erityisesti autoilu ja joukkoliikenteen käyttö ovat vähentyneet, kun etätyöt ovat yleistyneet. Espoossa ja Kirkkonummella joukkoliikennematkustus on seudun muista kunnista poiketen lisääntynyt.

 

Helsingin seudun asukkaat liikkuivat vuonna 2023 vähemmän kuin vuonna 2018 huolimatta siitä, että seudun asukasamäärä on kasvanut. Koronapandemian myötä lisääntynyt etätyö on epäilemättä yksi syy sekä joukkoliikennematkojen että muun liikkumisen vähenemiselle.

Kun joukkoliikenteellä, kävellen ja pyöräillen tehtiin vuonna 2018 yhteensä 60 prosenttia matkoista, viime vuoden tutkimuksessa lukema nousi 62 prosenttiin. Erityisesti kävelyn suhteellinen osuus kasvoi, mikä johtuu automatkojen ja joukkoliikennematkojen laskusta. Kävelymatkojen määrä per asukas pysyi kuitenkin ennallaan vuoteen 2018 verrattuna.

Tulokset käyvät ilmi Helsingin seudun kuntien ja HSL:n yhdessä tekemästä vuoden 2023 Liikkumistutkimuksesta, jossa selvitetään Helsingin seudun asukkaiden liikkumistottumuksia.

Espoolaiset tekevät entistä enemmän joukkoliikennematkoja

Helsingin seudun asukkaat tekivät vuonna 2023 matkoista joukkoliikenteellä 21 prosenttia, mikä oli prosenttiyksikön vähemmän kuin edellisessä tutkimuksessa vuonna 2018.

Espoossa sen sijaan joukkoliikenne- ja kävelymatkojen määrä kasvoi ja henkilöautomatkojen määrä väheni. Myös Kirkkonummella joukkoliikennematkojen määrä lisääntyi ja automatkojen väheni.

”Espoon ja Kirkkonummen hyvät luvut ovat esimerkki siitä, että joukkoliikenteeseen sijoittaminen tuottaa tulosta”, HSL:n liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Johanna Järvinen sanoo. ”Tuloksissa näkyvät sekä metron jatkuminen länteen että Espoon bussiliikenteeseen viime vuosina tehdyt uudistukset. Jotta joukkoliikenteen kehitys saadaan kaikissa HSL-kunnissa vahvaan kasvuun, tarvitsemme laajaa yhteistyötä kaupungin, elinkeinoelämän ja työnantajien kanssa. Tulokset ovat myös viesti valtion päättäjille, että joukkoliikenteen pitkäjänteiseen tukemiseen on syytä satsata.”  

”Tuloksista näkyy, että etätyö on vähentänyt kokonaisliikkumista seudulla. Positiivista on se, että ihmiset autoilevat etätyön vuoksi aiempaa vähemmän. Sen sijaan joukkoliikenteen käytön väheneminen Helsingin seudulla huolestuttaa meitä. Toivottavaa on se, että ihmiset liikkuvat ja pitävät kaupunkiseudun elävänä erityisesti kestäviä liikkumistapoja käyttäen eli kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä”, Markkinat-tulosalueen johtaja Mari Flink HSL:stä sanoo.

HSL jatkaa tulosten analysointia ja kertoo niistä kevään mittaan myöhemmin lisää.

Tuloksia on tärkeä hyödyntää joukkoliikenteen kehittämisessä

Vuoden 2023 tutkimukseen osallistui noin 11 000 satunnaisesti valittua yli 7-vuotiasta Helsingin seudun asukasta. Kukin osallistuja täytti yhden päivän ajan matkapäiväkirjaa. Lisäksi vastaajalta kysyttiin hänen yleisistä liikkumistottumuksistaan. 

”Kiitämme lämpimästi vastaajia osallistumisesta tärkeään tutkimukseen”, tutkimuspäällikkö Marko Vihervuori HSL:stä sanoo. ”Käytämme tuloksia liikenteen suunnittelun ja liikennepoliittisten päätösten pohjana. Laaja otantatutkimus on ainoa tapa saada kokonaiskuva Helsingin seudun asukkaiden liikkumisesta.”

Yhteyshenkilöt

Mari Flink, Markkinat-tulosalueen johtaja, 040 7150 440

Johanna Järvinen, liikennejärjestelmäyksikön päällikkö, 050 531 4834

Pekka Räty, erikoistutkija, 0407386559

Marko Vihervuori, tutkimuspäällikkö, 040 767 2208

Liitteet

Linkit

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2023 HSL:n toimintakulut olivat 830 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 876 miljoonaa euroa. HSL:n liikennevälineiden kyytiin noustiin vuoden 2023 aikana 344 miljoonaa kertaa, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista.
Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Infopaketti kesän metron poikkeuksista julkaistu – näin liikenne kulkee kesällä7.5.2024 08:42:19 EEST | Tiedote

Metroliikenteessä on poikkeuksia kesällä 2024 sekä keskustassa että Itäkeskuksen ja Mellunmäen välillä. 3.6. alkaen metro ei kulje keskustan läpi, kun Rautatientorin metroasema on kiinni 3.6.–1.9. Mellunmäen asema on kiinni 3.6.-8.9., ja myös Myllypuron ja Kontulan asemat ovat osan kesästä suljettuina. Järjestämme poikkeusten aikana korvaavaa bussi- ja ratikkaliikennettä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye