Adapteo Finland Oy

Kolme koulua, yhdet tilat

Jaa

Julkisten tilojen peruskorjaukset nielevät huomattavan osan kuntien ja alueiden budjeteista. Vantaalla kouluremonttien aiheuttamat tilatarpeet on ratkaistu pitkäjänteisesti käyttämällä yhtä modulaarista väistötilaa monen eri koulun tarpeisiin.

Talvinen koulurakennus lumisessa maisemassa, jota ympäröi puita ja tie.
Kytöpuiston koulun väistötila. Kuva: Adapteo Finland.

Vuonna 1980 Itä-Vantaalle valmistunut Kytöpuiston koulu palveli Vantaan kaupunkia ja koululaisia uskollisesti vuosikymmenien ajan, mutta 2020-luvulle tultaessa se oli kypsä remontille. Tiloissa oli sisäilmaongelmia, ilmanvaihto koettiin puutteelliseksi ja pintamateriaalit sekä varusteet olivat vanhentuneita. Tammikuussa 2024 koulussa käynnistyi peruskorjaus, joka valmistuu syksyyn 2025 mennessä.

Koulua ei kuitenkaan korvattu perinteiseen tapaan lyhytaikaisella väistötilalla, joka tuuraa koulurakennusta vain remontin ajan. Vantaan kokoisella paikkakunnalla on samaan aikaan monia korjausta tarvitsevia koulurakennuksia, ja niistä jokaisen korvaaminen erikseen veisi kaupungin mukaan turhan paljon voimavaroja.

Kaupunki onkin päättänyt vuokrata tilat pidemmäksi ajaksi ja siten, että samaa moduulirakenteista väistötilaa voidaan tarvittaessa käyttää monen eri koulun peruskorjauksissa. Itä-Vantaalla tällaisen väistötilan paikaksi valikoitui Kytöpuiston koulu, jonka tontilla oli käytössä tarpeeksi rakennusoikeutta ja tilaa.

Viihtyis%E4%20taukotila%2C%20jossa%20on%20py%F6reit%E4%20p%F6yti%E4%20ja%20tuoleja%2C%20sek%E4%20rentoutumisalue%20pehmeine%20kalusteineen.
Kuva: Adapteo Finland.

Väistötila kaikilla herkuilla

Kytöpuiston koulun väistötila on kaksikerroksinen, 4400-neliöinen rakennus, jota käyttävät tällä hetkellä Kytöpuiston alakoulun 1.–6. luokat ja heidän opettajansa. Heidän jälkeensä tiloihin saapuu ensin Itä-Hakkilan koulun ja sitten Ilolan koulun väki. Oppilaita rakennuksessa on kerrallaan noin 535 ja opettajia 60.

Modulaarisesta toteutuksesta huolimatta koulun toimivuudesta ei ole tingitty, sillä väistötiloista löytyvät myös erikoisaineiden luokat, liikuntasali ja laitoskeittiö. Omat tilansa koulurakennuksessa ovat saaneet myös terveydenhoitaja, psykologi ja puheterapeutti. Rakennusprojekti toteutettiin yhteistyössä henkilökunnan kanssa.

“Saimme modernit, siistit tilat, ja käyttäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Lapset ja opettajat alkoivat tuoda tavaroita sisään jo ennen loppusiivouksia joulukuussa, ja eräs luokka ei olisi halunnut enää lainkaan palata vanhoihin tiloihin”, kuvailee Vantaan kaupungin projektipäällikkö Annika Varsio.

Tulevat käyttäjät pääsivät itse vaikuttamaan myös väistötilan sisustukseen: oppilaiden luomia hahmoja on ikuistettu aulatilojen erityispainatuksena tehtyyn tapettiin.

Voimistelurenkaat%20sis%E4liikuntasalissa.
Kuva: Adapteo Finland.

Modulaarisuus lisää joustavuutta ja vähentää päästöjä

Vantaan kaupunki on varautunut pitämään Kytöpuiston modulaarisen koulurakennuksen käytössä vähintään neljän vuoden ajan. Sen jälkeen kaupunki voi halutessaan joko päättää vuokrasopimuksen, jatkaa vuokrasopimusta tilan rakentaneen Adapteo Finlandin kanssa tai lunastaa rakennuksen itselleen. Muuntojoustava rakennus antaa kaupungille paremmat eväät mukautua esimerkiksi oppilasmäärien mahdolliseen kasvuun.

Adapteon projektipäällikkö Timo Peltonen kertoo, että modulaarisen rakentamisen erottaa perinteisestä rakentamisesta etenkin sen nopeus.

“Kytöpuiston kouluprojektissa moduulien valmistelu alkoi toukokuussa 2023, ja koko rakennus saatiin valmiiksi vain seitsemässä kuukaudessa”, Peltonen toteaa.

Myös kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteet toteutuvat moduulirakenteisissa kouluprojekteissa esimerkillisesti; kaikki jätteet kierrätetään, ja itse rakennukset on suunniteltu uudelleenkäytettäviksi. Vuokra-ajan jälkeen rakennus voidaan purkaa ja siirtää muualle uuteen käyttöön.

Moduulirakentaminen edistääkin osaltaan uuden rakentamislain tavoitteita. Vuoden 2025 alussa voimaan tuleva laki ohjaa rakennusalaa kohti ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä rakennusmenetelmiä. Lailla torjutaan ilmastonmuutosta, edistetään kiertotaloutta, parannetaan rakentamisen laatua ja tuetaan rakennetun ympäristön digitalisaatiokehitystä.

Avainsanat

Kuvat

Talvinen koulurakennus lumisessa maisemassa, jota ympäröi puita ja tie.
Kytöpuiston koulun väistötila. Kuva: Adapteo Finland.
Lataa
Viihtyisä taukotila, jossa on pyöreitä pöytiä ja tuoleja, sekä rentoutumisalue pehmeine kalusteineen.
Kuva: Adapteo Finland.
Lataa
Voimistelurenkaat sisäliikuntasalissa.
Kuva: Adapteo Finland.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Kehitämme, rakennamme, vuokraamme ja myymme muunneltavia rakennuksia, joita voidaan käyttää uudelleen ja suurentaa tai pienentää asiakkaidemme muuttuvien tarpeiden mukaan. Tarjoamalla tiloja välttämättömiin toimintoihin, kuten kouluille, päiväkodeille, palveluasumiseen, toimistoiksi ja majoitustiloiksi, luomme arvoa yhteiskunnalle.

Adapteon modulaariset ratkaisut vuokrataan yhä uudelleen ja uudelleen, mikä minimoi materiaalin käytön ja edistää kiertotaloutta. Kunnianhimoisella kestävän kehityksen ohjelmalla yhtiö näyttää alallaan tietä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Yhtiö innovoi kestävää kehitystä varten, kehittää ilmastoälykkäitä rakennuksia ja kantaa vastuuta arvoketjusta. Näin yhtiö rakentaa mukautuvaa ja kestävää kehitystä tukevaa yhteiskuntaa.

Adapteon rakennuskanta on 1,3 miljoonaa neliömetriä ja toiminta-alueita ovat Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska, Saksa, Belgia, Alankomaat ja Liettua. Valtaosa Adapteon liikevaihdosta tulee julkisen sektorin vuokrasopimuksista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Adapteo Finland Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye