Syöpään sairastuneille apua sairastumiskriisin
HUSin Psykiatriassa on kehitetty syöpään sairastuneille sairastumiskriisiin liittyvä terapeutin tukema digitaalinen hoito-ohjelma.

Yhä useampi suomalainen sairastuu syöpään. Sairastuminen yleensä järkyttää ja mullistaa elämän. Syövän hoitamisessa pelkkä fyysisen sairastumisen huomioiminen ei riitä, vaan sairastumiskriisiin tarvitaan myös psykososiaalista tukea. Hyvä tuki auttaa potilasta sekä selviämään arjestaan että sitoutumaan sairauden hoitoon. Tuen saatavuus vaihtelee alueittain, ja tätä vajetta paikkaamaan HUSin Psykiatria on kehittänyt sairastumiskriisiin liittyvän, terapeutin tukeman digitaalisen hoito-ohjelman.
Syöpään sairastuneen psykososiaalisen tuen järjestäminen on hyvinvointialueiden vastuulla. Tukirakenteet vaihtelevat paljon, ja kansallisen tason sovittuja käytäntöjä ei ole. Vain yksittäisillä hyvinvointialueilla on maassamme erillinen yksikkö psykososiaalisen tuen kohdennettua tarjoamista ja palveluohjausta varten. Potilasjärjestöillä on suuri rooli psyykkisen tuen antamisessa.
Nyt koko Suomessa on tarjolla syöpään sairastuneen nettiterapia. ”Se on internet-välitteinen, mutta terapeutin tukema hoito-ohjelma. Sen tarkoitus on tukea sairastumisen käsittelyä ja uuteen elämäntilanteeseen sopeutumista”, kertoo linjajohtaja Jan-Henry Stenberg HUSin Digitaalisten ja psykososiaalisten hoitojen linjalta. Hoito sopii tilanteisiin, joissa syöpäsairautta hoidetaan aktiivisesti.
Hoito-ohjelman avulla syöpään sairastunut henkilö saa tietoa mielen reaktioista ja voi tutustua muun muassa siihen, miten sairastumiseen liittyvä järkytys tai hankalat tunteet vaikuttavat mielen toimintaan, muuttavat itselle tärkeitä asioita ja miten hankalienkin ajatusten ja tunteiden käsittelyä voi harjoitella.
Terapia kestää tavallisesti seitsemän viikkoa. Hoitoa voi käydä istunto kerrallaan missä vain ja milloin vain. Aikaa kaikkien sisältöjen käymiseen on yhteensä 12 viikkoa. Hoito on kevään aikana pilottikäytössä, ja käytössä aluksi vain suomeksi. Ohjelma tullaan pilotin jälkeen kääntämään ruotsiksi ja on käytössä jatkossa molemmilla kotimaisilla kielillä samaan tapaan kuin muutkin nettiterapiat.
”Syöpään sairastuneiden nettiterapia tulee erinomaisesti täydentämään syöpäpotilaille tarjottavia psyykkisen tuen palveluita”, HUS Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson toteaa.
Nettiterapiaan tarvitaan lääkärin lähete, jonka voi kirjoittaa kuka tahansa lääkäri, eikä erillisiä maksusitoumuksia tarvita. Itse nettiterapia on potilaalle maksutonta. Lisää nettiterapiaan hakeutumisesta nettiterapiat.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jan-Henry StenbergLinjajohtajaHUS Psykiatria
Digitaaliset ja psykososiaaliset hoidot
Johanna MattsonToimialajohtajaHUS Syöpätaudit
johanna.mattson@hus.fiLinkit
Tietoa HUSista
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
En ny behandlingsmetod undersöks för att förhindra infektion efter en hysterektomi, det vill säga en operation där livmodern tagits bort23.5.2025 08:45:00 EEST | Pressmeddelande
Hysterektomier är förknippade med en något högre infektionsrisk än många andra operationer. Genom användning av en annan förebyggande antibiotika hoppas man minska antalet infektioner.
Kohdunpoistoleikkauksen jälkeisen infektion estämiseksi tutkitaan uutta hoitokeinoa23.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kohdunpoistoleikkauksiin liittyy monia muita leikkauksia hieman korkeampi tulehdusriski. Toisen ennaltaehkäisevän antibiootin käytön toivotaan vähentävän infektioita.
Servicen för personer med funktionsnedsättning bör utvecklas genom samarbete22.5.2025 10:08:38 EEST | Pressmeddelande
Revisionsnämnderna för Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde samt HUS-sammanslutningen har utvärderat hur servicen för personer med funktionsnedsättning fungerar. Enligt utvärderingarna finns det behov att förbättra informationen om funktionshinderservicen, säkerställa tillräckliga personalresurser och göra vård- och servicekedjorna smidigare. Ett viktigt utvecklingsområde är också att säkerställa tillräcklig och ändamålsenlig boendeservice för personer med funktionsnedsättning.
Vammaisten henkilöiden palveluja kehitettävä yhteistyössä22.5.2025 10:08:38 EEST | Tiedote
Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat arvioineet vammaispalveluiden toimivuutta. Arviointien mukaan kehittämistarpeita on vammaispalveluita koskevassa tiedottamisessa, riittävien henkilöstöresurssien turvaamisessa sekä hoito- ja palveluketjujen sujuvuudessa. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen varmistaminen vammaisille henkilöille.
Ny vårdmetod minskar antalet öppna hjärtoperationer på grund av pulmonalinsufficiens21.5.2025 08:09:35 EEST | Pressmeddelande
På Nya barnsjukhuset har man för första gången i Finland behandlat pulmonalinsufficiens, det vill säga läckage i pulmonalklaffen, via blodkärlen med hjälp en självutvidgande stentklaff. Åtgärden kan ersätta en öppen hjärtoperation.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme