I vårens andra gemensamma ansökan till högskolor fanns 144 300 sökande
Antalet sökande till yrkeshögskolor och universitet i vårens andra gemensamma ansökan var 144 300, vilket är 2 300 flera än förra året. Det fanns nästan 51 000 nybörjarplatser att söka till inom finsk- och svenskspråkiga högskoleutbildningar som inleds på hösten.
Den gemensamma ansökan till högskolorna avslutades på onsdagen den 27.3. Av de sökande ansökte 44,3 % enbart till yrkeshögskolor och 40,3 % enbart till universitet; 15 % sökte till bådadera. Det fanns cirka 51 000 nybörjarplatser inom finsk- och svenskspråkiga högskoleutbildningar, varav 53 % vid yrkeshögskolor och 47 % vid universitet.
Flest antal sökande fanns inom hälsovård och välfärd, handel, administration och juridik samt inom det samhällsvetenskapliga området. Det var möjligt att söka till sammanlagt sex ansökningsmål och medeltalet var 2,8 ansökningsmål per sökande. Det fanns närmare 1 600 ansökningsmål i den gemensamma ansökan.
Utbildningarna som ingår i den gemensamma ansökan riktas huvudsakligen till personer som avlagt en examen på andra stadiet. Dessa utbildningar lockade 125 700 sökande.
Flertalet av de sökande (96 %) fyllde i sin ansökan med stark identifiering.
Det medicinska utbildningsområdet behöll sin dragningskraft
Antalet sökande per nybörjarplats varierar enligt utbildningsområde. Konkurrensen är hårdast bland sökande till medicin (9,3 sökande per nybörjarplats). Det fanns mer än fem eller sex sökande per nybörjarplats till de samhällsvetenskapliga områdena (6,5) samt till handel, administration och juridik (5,3).
Färre än fem sökande konkurrerar om en nybörjarplats inom tjänstebranschen (4,8), de konstnärliga och kulturområdena samt lant- och skogsbruk (4,6) samt inom hälso- och välfärd, databehandling och kommunikation samt de humanistiska områdena (4,2).
Antalet sökande per nybörjarplats är lägst inom de naturvetenskapliga områdena (3,4), de tekniska områdena och det pedagogiska området (3,0 sökande/nybörjarplats).
Resultaten i den betygsbaserade antagningen publiceras senast 27.5., samtliga resultat ges 4.7.
Resultaten i antagning på basis av betyg publiceras senast måndagen den 27.5. I den betygsbaserade antagningen godkänns sökande till högskola enbart på basis av studentexamensvitsorden, en internationell EB-, IB eller RP/DIA examen eller på basis av en yrkesinriktad grundexamen. Den betygsbaserade antagningen gäller dock bara yrkesinriktade grundexamina som avlagts från och med 1.8.2015. Antagningsresultaten syns i tjänsten Min Studieinfo före urvalsproven.
Samtliga resultat för den gemensamma ansökan blir klara senast 4.7.
Nyckelord
Kontakter
Specialsakkunnig Minea Wilo-Tanninen minea.wilo-tanninen@oph.fi tfn 029 533 1397
Specialsakkunnig Mikko Eronen mikko.eronen@oph.fi tfn 029 533 1485
Dokument
Länkar
Utbildningsstyrelsen är ett ämbetsverk som verkar inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och ansvarar för att utveckla utbildningen, småbarnspedagogiken och det kontinuerliga lärandet samt för att främja internationalisering. Utbildningsstyrelsens mediatjänst betjänar från måndag till torsdag kl. 9–16 och fredag kl. 9–15. Under tiden 1.6–31.7 betjänar vi från måndag till fredag kl. 9–15.
tfn 0295 331 703 media@oph.fi
Följ Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Vårens första gemensamma ansökan till högskolor inleds onsdagen den 8.17.1.2025 11:00:00 EET | Pressmeddelande
Den första gemensamma ansökan till yrkeshögskolor och universitet ordnas 8-22.1.2025. Ansökan sker i Studieinfo-tjänsten som upprätthålls av Utbildningsstyrelsen. I den första gemensamma ansökan kan man söka till högskoleutbildningar på främmande språk och till Konstuniversitetets utbildningar.
Korkeakoulujen kevään ensimmäinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 8.1.7.1.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään ensimmäinen yhteishaku järjestetään 8.–22.1.2025. Hakeminen tapahtuu Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa. Haettavina ovat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset ja Taideyliopiston koulutukset.
Betydelsen av kompetens i försörjningsberedskap ökar inom alla branscher10.12.2024 10:48:00 EET | Pressmeddelande
I framtidens arbetsliv behövs kompetens i försörjningsberedskap oberoende av bransch. Oftast handlar det om branschöverskridande mångsidig kompetens som är gemensam för nästan alla yrken. Dessutom behövs branschspecifik specialkompetens samt förståelse av hur den egna branschen förhåller sig till andra branscher i krissituationer, visar en utredning som beställts av Utbildningsstyrelsen.
Huoltovarmuusosaamisen merkitys kasvaa kaikilla aloilla10.12.2024 10:48:00 EET | Tiedote
Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan alasta riippumatta huoltovarmuuteen liittyvää osaamista. Useimmiten kyse on toimialarajat ylittävästä laaja-alaisesta osaamisesta, joka on yhteistä lähes kaikille ammateille. Lisäksi tarvitaan alakohtaista erityisosaamista sekä ymmärrystä siitä, millaisia riippuvuuksia omalla tehtävällä on muihin toimialoihin kriisitilanteissa, kertoo Opetushallituksen tilaama selvitys.
De nya näringsrekommendationerna påverkar även skolmåltiderna och undervisningen27.11.2024 10:30:00 EET | Pressmeddelande
Småbarnspedagogiken och utbildningen har en betydande roll för att de nya nationella näringsrekommendationerna ska bli en del av barnens och ungdomarnas vardag. Gemensamma måltider och undervisning som behandlar en hälsosam kost bidrar till att barn och unga tillägnar sig sunda matvanor och lär sig om betydelsen av att äta hälsosamt i praktiken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum