Korkein hallinto-oikeus

KHO:n vuosikertomuksessa 2023 käydään läpi Suomen ensimmäistä ilmastovalitusta

Jaa

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuosikertomus 2023 on valmistunut. Vuosikertomuksessa kuvataan muun ohella viime vuoden paljon julkisuutta saaneen ilmasto-oikeudenkäynnin taustoja otsikolla ”Ilmasto-oikeudenkäynnit – voiko tuomioistuin toimia, jos poliitikot eivät sitä tee?”

Vuosikertomuksessa pohditaan myös viranomaisen roolia muutoksenhakijana analysoimalla ELY-keskusten, Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön ja Maahanmuuttoviraston muutoksenhakuja sekä niiden käsittelyä KHO:ssa. Viranhaltijoiden palvelussuhdeturvaa käsittelevässä artikkelissa näkökulmana on KHO:n oikeuskäytäntö. Vuosikertomus sisältää myös syvällisen katsauksen tuomarien ammattietiikkaan Euroopan unionin tuomioistuimessa.

Vuosikertomuksessa on lisäksi viime vuoden tapaan lyhyt tilastokatsaus vuoden 2023 asiamääriin ja muihin avainlukuihin. Yksityiskohtainen laaja työtilasto on tilattavissa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Vuosikertomus on luettavissa sähköisessä muodossa KHO:n internetsivustolla. Painettu versio valmistuu huhtikuun aikana ja postitetaan myöhemmin tilaajille. 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kunnallista palvelussuhdetta15.4.2024 09:12:26 EEST | Päätös

Kunnallisen liikelaitoksen palveluksessa virkasuhteessa ollut A oli irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Sittemmin korkein hallinto-oikeus oli kumonnut irtisanomispäätöksen sillä perusteella, ettei irtisanomiselle ollut ollut perustetta. Valituksen ollessa vireillä kunta oli lakkauttanut liikelaitoksen virat ja liikelaitoksen henkilöstö oli 1.1.2014 tapahtuneen liikkeen luovutuksen myötä siirtynyt perustetun osakeyhtiön palvelukseen työsopimussuhteisina työntekijöinä.

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee ilmalämpöpumpun kustannuksia vammaispalvelulain mukaisena taloudellisena tukitoimena12.4.2024 09:16:03 EEST | Päätös

Vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavalle lapselle oli haettu vammaispalvelulain mukaista taloudellista tukea kodin tupakeittiöön asennetun ilmalämpöpumpun hankintakustannuksiin. Sairaudelle oli tyypillistä pitkittyneet, usein sairaalahoitoa vaativat epilepsiakohtaukset, joita lämmönnousu provosoi. Lapsen kotona oli kesäisin hyvin lämmin, mikä lisäsi kohtausten esiintyvyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye