Kutsu: Sodan maantiede ja ekologia seminaari tiistaina 9.4.2024 klo 12.30-16.00
Sodan ympäristövaikutukset ja niiden kartoitus sekä suomalaisen median sotakartat ja maantieteen vaikutus sodankäyntiin. Tervetuloa kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja!
Kehitysmaantieteen yhdistys ry. ja tutkimusryhmä Earth Change Observation Laboratory Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osastolta järjestävät seminaarin sodan maantieteestä, sodan ympäristövaikutuksista ja sen kartoituksesta, sekä suomalaisen median sotakartoista huhtikuun 9. päivä, klo 12.30-16.00, Suomalaisen Tiedeakatemian tiloissa osoitteessa Mariankatu 5. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30.
Tervetuloa verkostoitumaan ja kuulemaan mielenkiintoisia esitelmiä.
Puhujat
13.00 Avaus. Petri Pellikka, professori, Helsingin yliopisto.
13.10 Maantieteen vaikutuksesta sodankäyntiin. Pasi Tuunainen, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto.
14.00 Sodan ekologian historiaa: esimerkkejä sodankäynnin vaikutuksesta ympäristöön. Simo Laakkonen, yliopistonlehtori, Turun yliopisto.
14.40 Maantieteelliset menetelmät sotahistorian tutkimuksessa Suomen Lapissa ja Kenian Taitavuorilla. Aleksi Rikkinen, LuK, Helsingin yliopisto.
15.20 Sota suomalaismedioiden kartoissa. Teemu Matinpuro, toiminnanjohtaja, Suomen Rauhanpuolustajat.
Tilaisuus on avoin.
Lisätietoja: Professori Petri Pellikka, Helsingin yliopisto, petri.pellikka@helsinki.fi, 0504154701
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme