Digi- ja väestötietovirasto

DVV:lle tehtiin vuoden aikana 2198 sukupuolen vahvistamishakemusta

Jaa

Sukupuolen vahvistamista on voinut hakea vuoden ajan omalla selvityksellä. Hakemuksia tuli heti ensimmäisenä päivänä lain voimaan tultua lähes 600, mutta sen jälkeen määrä on tasoittunut noin sataan hakemukseen kuukaudessa.

Sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa, että väestötietojärjestelmään merkitty sukupuoli korjataan vastaamaan henkilön sukupuoli-identiteettiä. Sukupuolen vahvistamista haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (DVV). Siihen ei ole tarvinnut lääketieteellistä selvitystä 3.4.2023 voimaan tulleen lakiuudistuksen jälkeen.

DVV:lle tehtiin vuoden aikana 2198 sukupuolen vahvistamishakemusta. Noin 67 % hakijoista on myös vahvistanut hakemuksensa, ja heidän sukupuoltaan koskeva tieto on korjattu väestötietojärjestelmään. Hakemuksia naisesta mieheksi on tullut hieman enemmän kuin hakemuksia miehestä naiseksi.

Hakemusten määrä moninkertaistui

Digi- ja väestötietovirastolle tehtiin hakemuksia lakiuudistuksen ensimmäisenä päivänä lähes kolme kertaa se määrä, mitä koko vuoden 2022 aikana.

”Aikaisemmin meille tuli kuukaudessa noin 20 hakemusta. Vuoden 2023 huhtikuussa, kun lakiuudistus tuli voimaan, hakemuksia tuli yli 1 000, joten hakemusten määrä kasvoi huomattavasti. Nyt määrä on tasoittunut noin sataan kuukaudessa”, sanoo DVV:n henkikirjoittaja Kaisa Myrsky.

99 % hakemuksista on tehty sähköisesti. Myrsky on tästä mielissään: ”Uudistimme täysin hakemusten käsittelytavan. Tavoitteena oli tehdä asioinnista sujuvaa, turvallista ja nopeaa. Sähköisen hakemisen myötä onnistuimme tavoitteessamme yli odotusten.”

Samalla voi muuttaa etunimen ja vanhemmuusnimikkeen

Noin joka kolmas hakija on samaan aikaan hakenut myös nimenmuutosta. Sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tehtävä ensimmäinen etunimenmuutos on maksuton, kun etunimi muutetaan vastaamaan hakijan sukupuoli-identiteettiä.

Sen sijaan vanhemmuusnimikkeen muuttaminen on ollut mahdollista vasta 1.3.2024 alkaen. Vanhemmuusnimike tarkoittaa väestötietojärjestelmään merkittyä tietoa, onko vanhempi lapsen äiti vai isä. Sukupuolensa vahvistanut vanhempi päättää itse, keitä lapsia muutos koskee. Vanhempi voi näin ollen olla yhden lapsensa äiti ja toisen isä. DVV:lle on tehty 22 vanhemmuusnimikkeen muuttamista koskevaa hakemusta.

Henkilötunnus muuttuu ja esimerkiksi henkilöllisyystodistus täytyy uusia

Sukupuolen vahvistamisella on oikeudellisia ja käytännöllisiä vaikutuksia. Eniten arkeen vaikuttaa se, että hakijan henkilötunnus muuttuu, minkä takia hän tarvitsee muun muassa uuden henkilöllisyystodistuksen ja uudet pankkitunnukset. Hänen täytyy myös korjata uusi henkilötunnuksensa eri organisaatioille ja järjestelmiin. Lisäksi sukupuolen vahvistaminen voi vaikuttaa esimerkiksi asevelvollisuuteen. 

Sukupuolen vahvistaminen 3.4.2023 jälkeen lukuina

  • DVV:lle tehtiin vuoden aikana 2198 sukupuolen vahvistamishakemusta. Yli 1470 ihmisen sukupuoli on vahvistettu.
  • Ennen 3.4.2023 hakemuksia tuli noin 20 kuukaudessa. Vuoden 2023 huhtikuussa niitä tuli ennätyksellisesti yli 1 000. Määrä on nyt laskenut noin sataan hakemukseen kuukaudessa.
  • Hakemuksia naisesta mieheksi on ollut hieman enemmän kuin hakemuksia miehestä naiseksi.
  • Yli 700 hakijaa on hakenut samalla uutta etunimeä.
  • 99 prosenttia hakemuksista on tehty sähköisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye