Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hitsauskoppi junaradan yläpuolella ei ollut tiivis - sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimineen yhtiön edustajan 35 päiväsakon yhteiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Käsiteltävänä oli joulukuussa 2021 Helsingissä yhteisellä rakennustyömaalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työntekijää suojanneessa hitsauskopissa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 27.3.2024.

Tapahtuman työmaalla rakennettiin junaradan ylittävää ylikulkusiltaa. Työntekijä hitsasi sähköisen junaradan ylittävää siltaa sen alapuolella. Hitsaustyö tehtiin junaradan yläpuolelle vanerista rakennetusta hitsauskopista. Suojakoppi ei ollut tiivis, vaan siinä oli pieniä, mutta kuitenkin silmin havaittavia rakoja.

Työntekijä oli työskennellessään ilmeisesti vahingossa painanut hitsauslangan automaattisyötön päälle. Hitsauslankaa oli tullut hitsauskahvasta ulos siten, että lanka oli kulkeutunut vanerikopin raosta ulos ja osunut alla olevan radan jännitteisiin ajolankoihin. 

Kun työntekijä oli katkaissut hitsauslankaa, oli siihen tullut valokaari aiheuttaen vakavan työtapaturman. Tapaturman johdosta tehtiin työsuojelutarkastus, jossa hitsauskopeissa havaittiin turvallisuuspuutteita. Tehty suojarakenne ei ollut riittävän tiivis sähkövaaran poistamiseksi.

Sähköstä johtuva vaara on rajattava mahdollisimman pieneksi

Käräjäoikeus katsoi, että raot hitsauskopissa ovat olleet työturvallisuuslain vastaisia. Päätoteuttajan edustajana toiminut vastaaja ei ollut huomioinut hitsaustyöstä ja jännitteisistä ajolinjoista johtuvaa vaaratekijää koppien rakentamisen seurannassa ja valmiiden koppien tarkastuksessa, kun huomattuja rakoja ei ollut tiivistetty.

Epäkohta olisi ollut raot peittämällä poistettavissa, vaaratilanteen syntyminen estettävissä ja tapaturma vältettävissä. Käräjäoikeuden mukaan merkitystä ei sen vuoksi ollut sillä, että tapaturma oli sinällään poikkeuksellinen.

”Sähköjännitteen lähellä työskentelyssä korostuu työnantajan velvollisuus tunnistaa ja poistaa vaaratekijät ennen työn aloittamista. Sähköstä aiheutuvaan vaaraan on kiinnitettävä erityistä huomiota ja se on rajattava mahdollisimman pieneksi. Muussa tapauksessa näin vaarallinen työympäristö edellyttää, että työ tehdään virtakatkon aikana ”, kertoo lakimies Petra Leinonen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 23/7475.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Petra Leinonen, puh. 02950 16230, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye