Koko päivä muuttolintuja ja tiedettä
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 9.4.2024 klo 8.15-19. Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde.

Tervetuloa kuulemaan, mitä kaikkea viime vuonna suuren suosion kerännyt Muuttolintujen kevät -sovellus on jo mahdollistanut tieteelle ja mitä uutta on luvassa.
Päivä käynnistyy uudistuneen Muuttolintujen kevät -sovelluksen pistelaskentaverkoston avajaisilla. Lue lisää sovelluksesta ja pistelaskennasta. Päivän ohjelmassa on kiinnostavaa kokemista ja tekemistä kouluryhmille (ennakkoilmoittautuminen). Seminaarissa klo 14-17 puhutaan Muuttolintujen kevät -kansalaistiedeprojektista sekä muuttolintujen havainnoinnista. Ilta huipentuu Ylen luontotoimittaja Minna Pyykön luentoon, jossa hän kertoo linnunäänistä luonto-ohjelmissa ja suomalaisten tarinoissa.
Mitkä ovat suomalaisten suosikkilaulajia, ja ovatko ne vaihtuneet vuosien mittaan? Minkälaisia mieleen jääneitä ja yllättäviä tarinoita radioon soittavien ihmisten mielissä lintujen lauluihin liittyy? Luennolla kuullaan myös, mitkä ovat olleet luontotoimittajalle itselleen ikimuistoisimpia linnunlauluun liittyvä hetkiä. Luennon jälkeen on mahdollista jäädä juttelemaan Suomen kevään laulajista.
Tapahtuma on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy. Tapahtumaillan aikana Lähteessä on mukavaa tekemistä myös lapsiperheille!
Lisätietoja:
Anniina Koliseva, anniina.koliseva@jyu.fi, puh. 050 472 4151
Ossi Nokelainen, ossi.nokelainen@jyu.fi, puh. 050 323 2706
https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/kansalaistieteen-lahde-muuttolintujen-kevat
Päivän ohjelma:
klo 8:15 Lapset kansalaistieteilijöinä – Aamuinen linturetki Seminaarinmäellä (Opastus ennakkoon varatuille ryhmille)
klo 9:00 Pistelaskentaverkoston avajaiset – Seminaarinmäki
Rehtori Jari Ojala, Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, Digijohtaja Ari Hirvonen, Jyväskylän kaupungin ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen, YLE luontotoimittaja Minna Pyykkö
klo 9:30 Lapset kansalaistieteilijöinä – Aamuretken havaintojen purku (Lähde, Tietoniekka)
klo 10:00 – 12:00 Tauko
klo 12:00 – 13:00 Kysy luontoviisailta - luontopaneeli lapsille (Lähde, Tietoniekka) (Ennakkoon ilmoittautuneille alakouluryhmille)
klo 13:00 – 14:00 Tauko
klo 14:00 – 17:00 Lintuaiheinen seminaari (Lähde, Kahvila Tiede)
- klo 14:05 Mitä kansalaistieteen avulla kerätyt lintuaineistot kertovat ympäristönmuutoksesta? Aleksi Lehikoinen, Intendentti Luomus
- klo 14:40 Muuttolintujen kevät – kansalaistiedeprojekti. Patrik Lauha, Väitöskirjatutkija HY; Otso Ovaskainen, Akatemiaprofessori JYU.
- klo 15:50 Miten muuttolinnut valitsevat pesäpuunsa? Mikko Mönkkönen, Dekaani JYU
- klo 16:25 Kansalaisjärjestö lintuhavaintojen kerääjänä. Heikki Helle, Asiantuntija Birdlife
klo 17:00 – 18:00 Muuttolintujen kevät - opetuspakettien esittely (Lähde, Taitoniekka)
Keski-Suomen LUMA-keskus & LYKE-verkosto
klo 18:00 – 19:00 Miten linnut laulavat luonto-ohjelmissa? (Lähde, Kahvila Tiede)
Minna Pyykkö, luontotoimittaja YLE
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme