SDP EDUSKUNTA

SDP:n Guzenina: Suomen hapuilevaa EU-politiikkaa näyttää johtavan Orpon sijaan Purra

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

SDP:n ryhmäpuheenvuoro 3.4. klo 14 alkavassa täysistunnossa. Puheen pitää kansanedustaja Maria Guzenina.

Muutokset puhuttaessa mahdollisia

Arvoisa puhemies,

Suomen EU-politiikka tarvitsee isänmaallista tahtoa ja tavoitetta. Kansallinen yhtenäisyys on ollut aina vahvuutemme. Suomen perinteisenä EU-linjana on ollut toimia populismin sijasta johdonmukaisesti ja rakentavasti, hallituskokoonpanoista riippumatta. Myös vaikeina aikoina. 

Ja — arvoisa puhemies, nyt ajat ovat vaikeat.

Tilannekuva on hurja. Ukrainan sota, Euroopan, Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen taloudellinen kilpailu, ilmastonmuutos, luontokato, ihmisten huoli toimeentulostaan, alueellinen eriarvoisuus, Euroopan ikääntyminen ja julkisten palveluiden kriisi.

Onko syytä olla huolissaan?

On ja pitääkin olla. Mutta me SDP:ssä uskomme, että nämäkin kriisit ratkotaan yhteisillä ponnisteluilla ja sitoutumalla konkreettisiin ratkaisuihin. 

Arvoisa puhemies,

EU-vaikuttaminen on hakusessa hallituksella, jonka johdossa näyttää pääministerin sijaan olevan EU-eroa tavoittelevan puolueen puheenjohtaja Purra.

Eikä tämä ole vain meidän demareiden näkemys. Samaa lausuvat lukuisat asiantuntijat.

Ulkopoliittinen instituutti: Lainaus ”Selvityksestä puuttuu kokonaan kuvaus keinoista, joilla hallitus tavoitteisiinsa pyrkii”

Helsingin yliopisto, lainaus: ”Suomen yleinen toimintatapa on puolustuksellinen, säilyttävä ja reaktiivinen”

Arvoisa puhemies, Suomen edun ajamisessa siilipuolustus ei riitä. On tarve uusille avauksille. Tarvitaan näky paremmasta tulevaisuudesta ja keinot sen rakentamiseksi.

Hallituksen tavoitteista jää puuttumaan inhimillinen ihmisten Eurooppa. EU:n kilpailukyky vahvistuu vain, jos lapset ja nuoret, sekä työntekijät voivat hyvin, ja pystyvät kehittämään osaamistaan. Missä perheet voivat vaikuttaa huomiseen ja ihminen voi ikääntyä ihmisarvonsa säilyttäen.

Arvoisa puhemies,

Saksan ja Ranskan valtiontukipolitiikka on karannut käsistä, ne lappaavat miljardeja vahvistamaan omien yritystensä kilpailukykyä. Pienillä mailla kuten Suomella ei vastaavaan ole varaa. Valitettavasti nopeaa puuttumista tähän ei ole näköpiirissä ja tämä ymmärretään laajasti myös suomalaisessa elinkeinoelämässä. Tästä huolimatta hallituksen paperista puuttuvat suomalaisia yrityksiä ja suomalaisia työpaikkoja tukevat aloitteet.

EU:n ja Suomen kilpailukykyä tulee vahvistaa, jotta täällä olisi työtä ja hyvinvointia. Siksi SDP esittää EU-tason investointirahastoa, jonka tuet kohdistettaisiin parhaaseen osaamiseen ja houkuttelemaan kansainvälisiä investointeja. Tämä olisi suomalaisten yritysten etu. Tässä asiassa meidän kanssamme samassa linjassa ovat muun muassa EK ja Teknologiateollisuus.

Käydään siis rauhallisesti, ja tilanteen vaatimalla ratkaisukeskeisyydellä yhteiseen pöytään. Pääministeri Orpo, uskon että tekin haluatte vahvan Suomen ja Euroopan. Tehdään meistä yhdessä vahva.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye