SDP EDUSKUNTA

Kvarnström (SDP): Finländarna är på SDP:s linje i social - och hälsovårdsfrågor och kräver tillräcklig finansiering till välfärdsområdena

Dela

Många välfärdsområden och HUS-sammanslutningen planerar som sparåtgärd att tunna ut sina servicenätverk. Regeringens svar på denna kris är uselt och det enda de planerar är nedskärningar, enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). Han påminner om att SDP erbjuder ett alternativ som är i linje med finländarnas åsikter.

Fotograf: Jukka-Pekka Flander
Fotograf: Jukka-Pekka Flander

Enligt en ny  undersökning anser nämligen nästan 90 procent av finländarna att staten bör säkerställa att kommunerna och välfärdsområdena får tillräcklig finansiering för att producera lagstadgade tjänster.

- Regeringen lyssnar inte på oppositionen, men skulle den åtminstone kunna tänka sig att lyssna på ett tydligt budskap från nästan hela befolkningen, undrar Kvarnström.

- Kampen om närservice pågår nästan överallt i Finland. En stor del av de nuvarande problematiska förslagen kunde undvikas om det fanns en vilja hos regeringen, men vad gör regeringen? Förvärrar situationen. Regeringens lista över åtgärder för att råda bot på hälsovårdskrisen är kort, mycket kort. Det finns faktiskt inte en endaste punkt där. Däremot är listan över regeringens åtgärder som ökar trycket på hälso - och sjukvården tyvärr lång, säger Kvarnström.

Han anser att socialdemokraternas alternativ borde införas omedelbart. Den omfattar ytterligare finansiering i enlighet med alternativbudgeten.

 -Tidsfristen för skyldigheten att täcka välfärdsområderas underskott borde förlängas, regeringens nedskärningar i social - och hälsovården borde dras tillbaka, regeringens sänkning av en del av alkoholskatten borde dras tillbaka, regeringens satsning på privat hälso - och sjukvårdsverksamhet borde styras om till välfärdsområdena och nästa års partiella efterhandsjustering tidigareläggs till detta år.

- Om regeringens nedskärningslinje fortsätter finns det en stor risk för att välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen förlitar sig på kortsiktiga sparåtgärder som blir dyrare på lång sikt. Regeringsprogrammet erbjuder också “sparkurer” åt än det ena och än det andra välfärdsområdet. Det berör jourer och den specialiserade sjukvårdens ”arbetsfördelning” - dvs. mer centralisering. Omfattande försämringar till sjukhus och tjänster är på kommande, säger Kvarnström.

Han är särskilt oroad över förlossningsavdelningarnas öde.

Antalet förlossningsavdelningar i Finland har sjunkit till under hälften från 1980-talets nivå. Kvarnström konstaterar att det är mycket möjligt att denna beklagliga utveckling fortsätter om regeringen inte ändrar sin linje. Han hoppas att de företrädare för regeringspartierna, som till exempel försvarar förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus, vidtar åtgärder för att regeringen ska säkerställa tillräcklig finansiering för social - och hälsovården.

- SFP utmålar sig som försvarare av vissa sjukhus, men godkänner en regeringspolitik som inte ens försöker åtgärda vårdkrisen utan tvärtom förvärrar den, säger Kvarnström.

Nyckelord

Kontakter

Följ SDP EDUSKUNTA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Omaishoitajille on taattava yhdenvertaiset tuet ja palvelut18.4.2024 17:42:36 EEST | Tiedote

Omaishoidon tukemisen vastuulliset tahot ovat vähentyneet hoivavastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille, mutta eduskunnan II varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) peräänkuuluttaa tukeen yhdenvertaisuutta: – Omaishoidon tukien suuruudessa ja rakenteessa on merkittäviä eroja eri alueiden ja hoitoisuusryhmien välillä. Näiden erojen vertailu on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen tuki omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen eri puolilla maata. Tarvitaan avointa ja helposti saatavilla olevaa tietoa omaishoidon tuesta, jotta omaishoitajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja pitää puolensa saadakseen tuen, johon heillä on oikeus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye