Tuore tutkimus valottaa pienillä lapsilla esiintyvien pahanlaatuisten aivokasvainten toimintamekanismeja
Tampereen yliopiston ja yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa selvitettiin, miten solujen säätely on häiriintynyt pienten lasten aggressiivisissa epätyypillisissä AT/RT-kasvaimissa. Tutkimukselle on suuri tarve, sillä tämänhetkiset hoidot eivät tehoa näihin pahanlaatuisiin aivokasvaimiin.

Yleensä kasvaimen kehittyminen vie paljon aikaa ja kehittyminen perustuu solujen perimässä eli DNA:ssa vähitellen kertyviin mutaatioihin eli muutoksiin. Epätyypilliset teratoidi/rabdoidi- eli AT/RT-kasvaimet ovat tästä harvinainen poikkeus. Niissä yhden geenin inaktivaatio johtaa erittäin aggressiivisten kasvainten muodostumiseen.
AT/RT-kasvain on harvinainen, lähinnä pienillä lapsilla esiintyvä keskushermoston embryonaalinen aivokasvain. Yhdysvalloissa AT/RT todetaan keskimäärin 73 henkilöllä vuosittain. Alle 1-vuotiailla se on yleisin keskushermostokasvain, ja se kattaa 40–50 % diagnooseista tässä ryhmässä. AT/RT-potilaan ennuste on huono, sillä leikkauksen jälkeinen elinaika on keskimäärin vain 11–24 kuukautta.
Tampereen yliopiston ja yliopistollisen sairaalan yhteisessä tutkimuksessa selvitettiin, miten DNA-metylaation muutokset kytkeytyvät solujen toiminnan häiriintymiseen ja syövän kehittymiseen. DNA-metylaatiolla tarkoitetaan metyyliryhmän kiinnittymistä DNA-emäkseen. DNA metylaatio on osa solujen normaalia geenisäätelyä, ja siinä tapahtuu paljon muutoksia aivojen kehityksen aikana.
Tutkimuksessa havaittiin, että DNA-metylaatio häiritsee monien sellaisten geenisäätelijöiden toimintaa, jotka normaaleissa olosuhteissa ohjaavat keskushermoston solujen erilaistumista ja kypsymistä aivojen kehittymisen aikana. Näin soluerilaistuminen ei voi edetä normaalisti, mikä edesauttaa jatkuvaa solujakautumista ja kasvaimen syntyä.
Tutkimuksessa löydettiin myös useita solujen erilaistumista sääteleviä ja syövän kehittymistä estäviä geenejä, joiden säätelyalueilla esiintyy DNA-metylaatiota ja jotka ovat hiljennettyjä AT/RT:issä. Löydösten pohjalta pystytään selvittämään tarkemmin, miten AT/RT-solujen säätely on tarkalleen ottaen häiriintynyt ja mitkä geenit ovat osallisena kasvaimen pahanlaatuistumisessa.
– Yhdessä nämä tulokset antavat entistä paremman kuvan AT/RT:n kehittymisestä ja pahanlaatuisuuden syistä. Tulevaisuudessa ne auttavat löytämään uusia hoitokeinoja tähän aggressiivisen tautiin, Tampereen yliopiston dosentti Kirsi Rautajoki sanoo.
Tampereen yliopiston puolelta tutkimus suoritettiin pääasiassa Kirsi Rautajoen ja professori Matti Nykterin tutkimusryhmissä. Tampereen yliopistollisesta sairaalasta hankkeen avainhenkilöitä olivat lastentautien lääkäri, LT Kristiina Nordfors, neurokirurgi dosentti Joonas Haapasalo ja neuropatologi, dosentti Hannu Haapasalo.
Tutkimus on julkaistu Life Science Alliance lehdessä 18. maaliskuuta 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi Rautajoki
kirsi.rautajoki@tuni.fi
0503185819
Kuvat


Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme