SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen vieraili Israelissa ja palestiinalaisalueilla: ”Israelin osallistuttava Gazan jälleenrakennukseen”

Jaa

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen vieraili Israelissa ja palestiinalaisalueilla virallisella matkalla 27.3-2.4. Matkan aikana hän tapasi Israelin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan ja palestiinalaisjohtoa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

”Alueen kiristynyt turvallisuustilanne, jota värittää pelko, viha ja katkeruus, näkyy kaikkialla. Iso kysymys on, miten tämä tilanne voidaan ratkaista tulevaisuudessa.” Kiljunen kuvailee.

Matkan aikana Kiljunen vieraili 7.10. terroristi-iskujen tekopaikoilla Reim/Nova -festivaalialueella and Kfar Aza -kibbutsissa. Hän tapasi Israelin parlamentin, Knessetin, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Yuli Edelsteinin sekä Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Joseph Draznin. Kiljunen vieraili Gazan rajalla ja tapasi Länsirannalla palestiinalaisjohtoa, sekä kävi juutalaissiirtokunnassa ja UNRWA:n hallinnoimassa pakolaiskeskuksessa.

”Knessetin Edelstein totesi heidän ymmärtävän, että palestiinalaiset asuvat täällä ja tulevat täällä asumaan. Perään hän painotti, että israelilaiset tulevat täällä aina asumaan. Tähän tiivistyy yhteinen haaste, jossa on myös ratkaisun avaimet.” Kiljunen toteaa.

”Käymieni keskusteluiden pohjalta näyttää ilmeiseltä, että Israel aikoo toteuttaa iskunsa Rafahiin tuhotakseen Hamasin viimeiset pataljoonat. Sen jälkeen tavoitteena on luoda Gazaan Israelin ohjauksessa olevat palestiinalaiset turvajoukot.”

”Israel perustelee Gazan hävitystä omilla turvallisuustarpeillaan. Siksi joudutaan kysymään, eikö Israelilla ole myös vastuu Gazan jälleenrakennuksesta, eikä vain kansainvälisellä yhteisöllä?” Kiljunen pohtii.

Lokakuun terroristi-iskujen jälkeen Israel siirsi armeijansa joukkoja Länsirannalta Gazaan. Niitä korvaamaan siirtokunnista koottiin armeijan varustamat turvallisuusjoukot, joiden vahvuus on 30 000. Nämä joukot ovat syyllistyneet pahimpiin veritekoihin Länsirannalla, joiden seurauksena puolen vuoden aikana on kuollut jo 530 palestiinalaista.

”Kansainvälinen yhteisö on yhä tiukemmin vaatinut vakavien neuvotteluiden käynnistämistä kahden valtion mallin toteuttamisesta alueella. Se näyttää kuitenkin yhä epätodennäköisemmältä, koska Israelin johto ei sitä tue, ja myös palestiinalaiset itse empivät kansallisen hankkeensa onnistumista. Kolmenkymmenen vuoden kokeilu autonomisen Palestiinan hallinnon luomisesta on osoittautunut epäuskottavaksi palestiinalaisten silmissä. Itsenäinen Palestiina ei olisi maantieteellisesti, poliittisesti eikä hallinnollisesti toimiva, vaan pikemminkin jäisi alisteiseksi protektoraatiksi, arvioivat monet tapaamani palestiinalaiset. Onko vaihtoehdoksi jäämässä yhden valtion malli, jossa myös palestiinalaisten kansallinen identiteetti ja kansalaisoikeudet tulisi turvata?” Kiljunen kysyy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo KiljunenKansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja

Puh:050 511 3088

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Omaishoitajille on taattava yhdenvertaiset tuet ja palvelut18.4.2024 17:42:36 EEST | Tiedote

Omaishoidon tukemisen vastuulliset tahot ovat vähentyneet hoivavastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille, mutta eduskunnan II varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) peräänkuuluttaa tukeen yhdenvertaisuutta: – Omaishoidon tukien suuruudessa ja rakenteessa on merkittäviä eroja eri alueiden ja hoitoisuusryhmien välillä. Näiden erojen vertailu on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen tuki omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen eri puolilla maata. Tarvitaan avointa ja helposti saatavilla olevaa tietoa omaishoidon tuesta, jotta omaishoitajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja pitää puolensa saadakseen tuen, johon heillä on oikeus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye