SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhonen: Viesti Suomen tuomisesta pohjoismaiselle tasolle on ollut hallitukselta puhdasta sumutusta – sen vahvistaa nyt asiantuntija

Jaa

Orpon hallitus runnoo läpi yhdeksän keskeistä työmarkkinauudistusta ja väittää kiven kovaa vievänsä Suomen niiden avulla pohjoismaiselle tielle. Muissa pohjoismaissa näistä uudistuksista on voimassa vain 2-4 kappaletta per maa. Eikä missään muualla muutoksia ole tehty ilman neuvottelua ja kompromissia työmarkkinaosapuolten kanssa. Näin kertoo valtiotieteiden tohtori Ilkka Kärrylä tänään.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Työntekijöiden edustajien sivuuttaminen tekee eroa Suomen ja muiden Pohjoismaiden välille. Mikäli tulevat hallitukset jatkaisivat samalla yksipuolisten intervention ja lainsäädännön linjalla, Suomi erkaantuisi työmarkkinamalliltaan jo selkeästi muista Pohjoismaista Kärrylän mukaan.

- On vaikeaa ymmärtää, kuinka hallitus voi nähdä tällaisen menettelyn kestävänä. Toisen osapuolen sortaminen ei tule johtamaan rauhaisaan tulevaisuuteen ja sen he kyllä tietävät. Kuinka voidaan rakentaa yhteistä Suomea, jos kaikkia ei pidetä edes valmistelussa mukana? ihmettelee kansanedustaja Timo Suhonen.

Kärrylän mukaan on epäselvää, kuinka suuren piristysruiskeen uudistukset antavat työllisyydelle ja taloudelle. Hän toteaa, että on kuitenkin todennäköistä, että ainakin lähitulevaisuudessa työmarkkinasuhteita Suomessa leimaavat isommat ristiriidat ja mahdollisesti laajemmat työtaistelut, kuin mihin on viime vuosikymmeniin totuttu.

- Hallituksen olisi syytä ottaa peili käteen ja kysyä, mitäköhän me tässä olemme oikein tekemässä ja mitä se tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnalle. Monelle uudistukselle ei ole pystytty edes laskemaan työllisyysvaikutuksia. Puhumattakaan siitä, minkälaisen aleneman esimerkiksi paikallisen sopimisen avaaminen tulee aiheuttamaan suomalaisten työehtoihin ja palkkoihin. Vauhti on kova ja suunta tuntematon. Se hirvittää, sanoo Suhonen

- Lisäksi hallitus haluaa heikentää työntekijän viimeistä mahdollisuutta vaikuttaa omiin asioihinsa rajoittamalla lakko-oikeutta. Näin vaiennetaan omia oikeuksiaan ajavien äänet ja vaihdetaan vaihde vitoselle, päättää Suhonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsänen: Marttinen, katso peiliin!19.4.2024 21:27:18 EEST | Tiedote

Tuoreessa Ilta-Sanomien haastattelussa Matias Marttinen kritisoi Antti Lindtmanin oikeudenmukaisempaa vaihtoehtoa julkisen talouden sopeuttamisesta. SDP:n kansanedustaja Joona Räsäsen mukaan Matias Marttisen kommentit SDP:n suuntaan ovat hupaisia. Varsinkin kun nykyisen hallituksen aikana valtion velkaantuminen ei ole vähentynyt, vaan päinvastoin kiihtynyt viime vaalikauteen verrattuna. Ennen vaaleja annetut lupaukset velkaantumisen lopettamisesta ovat osoittautuneet pelkiksi tyhjiksi sanoiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye