Osuuskunta KPY

KPY-konsernin liiketulos parantui merkittävästi edellisestä vuodesta

Jaa

KPY-konsernin tilikauden 2023 operatiivinen tulos kehittyi myönteisesti. Konsernin liikevaihto, käyttökate ja liiketulos vahvistuivat edellisvuoteen verrattuna. Tytäryhtiöistä Novapolis ylsi erinomaiseen tulokseen liiketoimintaa kasvattaen ja kannattavuuttaan edelleen vahvistaen. Konsernin painopiste on ollut Novapoliksen aktiivisen kehittämisen ja tuloksen lisäksi Voimatelin ja Enfon kannattavuuden parantamisessa. Strategian mukainen työ kannattavuuden vahvistamiseksi jatkuu. 

KPY-konsernin vuoden 2023 liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 9,1 prosenttia 269,8 (247,3) miljoonaan euroon. Konsernin liiketulos parantui merkittävästi edellisvuodesta ja oli 2,3 (-6,4) miljoonaa euroa. Oikaistu liiketulos ilman yritysjärjestelyihin liittyviä myyntivoittoja/-tappioita sekä omaisuuden kertaluonteisia arvonalennuksia oli 5,6 (-4,7) miljoonaa euroa.  Ilman edellä mainittuja kertaluonteisia kulukirjauksia konsernin tilikausi 2023 oli vertailuvuotta ja myös vuotta 2021 vahvempi.  

Novapolis ylsi erinomaiseen tulokseen 

Novapoliksen liikevaihto kasvoi samalla, kun yhtiö onnistui kustannustason hallinnassa. Liiketulos parani edellisvuodesta 9,7 (8,1) miljoonaan euroon euroa parantuen lähes 20 prosenttiyksikköä vertailukauteen nähden. Kiinteistöjen käyttöaste pysyi hyvällä noin 94 prosentin tasolla.   

Enfon liiketulos parani -1,2 (-7,0) miljoonaan euroon. Enfon IT-palveluliiketoiminta säilytti kannattavuutensa tilikaudella. Enfossa haasteet kohdistuvat edelleen Epical-brändillä toimivaan konsultointiliiketoimintaan Ruotsissa. Konsultointiliiketoiminnan kannattavuutta ovat rasittaneet raskas yleiskustannusrakenne ja työvoimakustannusten nousu, jota ei ole saatu täysimääräisesti hinnoiteltua sopimuksiin, sekä mittava ERP-järjestelmäuudistus

Voimatelin operatiivinen kannattavuus kääntyi selkeästi positiiviseksi. Sähköverkkoliiketoimintaan liittyvät kirjaukset sekä yhtiön omaisuuden arvonalennukset painoivat kuitenkin vielä vuoden 2023 liiketuloksen tappiolliseksi -3,2 (-3,4) miljoonaan euroon. Sähköverkkoliiketoiminnan kaupan myötä Voimatel tulee keskittymään tietoverkkoliiketoimintaan, joka on ollut kannattavaa jo pitkään ja jonka kannattavuus edelleen vahvistui vuoden 2023 aikana. 

”Olemme viime vuodet tehneet määrätietoisesti töitä strategian mukaisesti ja jatkamme työtä edelleen suunnitellusti: liiketoimintamme kehityksen suunta oli viime vuonna oikea ja yhtiöiden tilanne on monilta osin vahvistunut, mutta emme voi vielä olla tyytyväisiä nykyiseen kannattavuustasoon,” KPY-konsernin toimitusjohtaja Anssi Lehikoinen toteaa.  

Hallitus esittää, että osuuskorkoa ei jaeta vuodelta 2023 

KPY:n hallitus esittää edustajistolle, että tilikaudelta 2023 ei jaeta osuuskorkoa. KPY-konsernin tulos tilikaudelta 2023 sekä rahoitusasema eivät ole vielä riittävän vahvoja osuuskoron maksamiseksi.  

”Haluamme huolehtia siitä, että olemme omistajillemme hyvä omistuskohde myös tulevaisuudessa. Tähtäämme KPY:n osuuden arvonnousuun ja sitoudumme jakamaan osuuskorkoa kestävästi huolehtien samalla omistusyhtiöidemme tulevaisuuden kilpailukyvystä. Konsernin kannattavuus on parantunut edellisvuodesta merkittävästi ja näkymämme mukaan osuuskoron maksuedellytykset ovat palautumassa vuonna 2025, ellei toimintaympäristössä tai konsernin yritysten tilanteessa tapahdu huomattavia negatiivisia muutoksia,” Lehikoinen toteaa. 

”Tavoitteenamme on vuodesta 2025 alkaen jakaa osuuskorkoa omistustemme KPY:lle tuottamasta nettotuotosta vähintään 20 %, kasvattaen osuuskorkona jaettavaa osuutta noin 60 %:iin seuraavan viiden vuoden kuluessa. Tavoitteemme perustuu strategiseen ja taloudelliseen asemaamme sekä niiden kehittymiseen. Sitoudumme tekemään päätöksiä, jotka tukevat omistajiemme pitkän aikavälin etuja,” hän lisää. 

Osuuskorosta päättää KPY:n edustajisto varsinaisessa kokouksessaan 18.4.2024. 

Näkymät vuodelle 2024 

KPY keskittyy vuonna 2024 Novapoliksen kehittämiseen ja vahvan tuloskunnon säilyttämiseen sekä Enfon, Epicalin ja Voimatelin liiketoimintojen vahvistamiseen. KPY-konsernin kassavirtaodotukset kohdistuvat vielä vuonna 2024 omistusyhtiöistä lähinnä Novapolikseen. Novapoliksen uskotaan säilyttävän kannattavuustasonsa ja osingonmaksukykynsä lähes edellisen vuoden tasolla vuoden 2024 ajan, vaikkakin käyttöasteen odotetaan vuoden aikana hieman heikentyvän valtio-omisteisten asiakkaiden keskittäessä toimintojaan valtion omistamiin tiloihin.  

Vuoden 2024 odotetaan olevan kannattava myös tietoverkkoliiketoimintaan keskittyvälle Voimatelille, jonka alkuvuoden tuloskuntoa heikentää kuitenkin sähköverkkoliiketoiminta ennen liiketoiminnan siirtymistä Elveralle huhtikuun alusta alkaen. Voimatel keskittyy liiketoiminnan kannattavuuden vahvistamiseen.  

Vuoden 2024 odotetaan edelleen olevan haastava Enfolle. Haasteet kohdistuvat erityisesti konsulttiliiketoimintaan Ruotsissa, jossa on käynnissä toimenpiteet kannattavuuden palauttamiseksi. Enfon IT-palveluliiketoiminnan näkymät ovat vakaat ja toiminnan odotetaan olevan kannattavaa.  

Uusien vähemmistöomistusten osalta Momentum-strategian toteuttaminen on alkuvaiheessa, ja vähemmistöomistuksia koskevat odotukset kohdistuvat pidemmälle tulevaisuuteen. 

Tämä tiedote on tiivistelmä KPY-konsernin katsauksesta 2023. Katsaus on kokonaisuudessaan tämän lehdistötiedotteen liitteenä ja saatavilla verkkosivuillamme osoitteessa https://www.kpy.fi/sijoittajalle/vuosi-ja-osavuosikatsaukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Osuuskunta KPY:n toimitusjohtaja Anssi Lehikoinen
Osuuskunta KPY:n toimitusjohtaja Anssi Lehikoinen
Lataa
Osuuskunta KPY:n talousjohtaja Jenni Ahava
Osuuskunta KPY:n talousjohtaja Jenni Ahava
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

140-vuotias KPY on arvopohjainen osuuskunta, jonka omistaa Osuuskunta KPY:n osuudenomistajien muodostama yhteisö.

Haluamme luoda elinvoimaa omaa toimintaamme laajemmin sijoittamalla arvopohjaamme sopiviin, toimintansa käynnistys- ja alkuvaiheen ohittaneisiin kannattavan kasvun yhtiöihin sekä kehittämällä modernia työpäiväkokemusta edistäviä toimitilakiinteistöjämme ja palveluitamme.

Visionamme vuoteen 2026 on olla liike-elämän ekosysteemi, joka on yksi Suomen arvostetuimmista menestyjien kasvuympäristöistä. Tätä visiota toteutamme sekä omistamalla aiempaa monipuolisemmin kiinnostavia yhtiöitä (Momentum -strategia) että luomalla ekosysteemejä ja yhteisöjä, jotka houkuttelevat osaajia ja luovat edellytyksiä yritysten kasvulle (Nova -strategia). Katsomme, että Momentum ja Nova -strategialinjamme täydentävät ja tukevat luontevasti toinen toisiaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Osuuskunta KPY

Osuma Henkilöstöpalvelut nousi henkilöstöalan suurimpien joukkoon21.3.2024 08:51:42 EET | Tiedote

Kuopiossa sijaitseva Osuma Henkilöstöpalvelut on noussut henkilöstöalan 20 suurimman yrityksen joukkoon, sijoittuen suoraan listauksen 17. sijalle. Henkilöstöalan liikevaihdon kehitystä seuraava lista julkaistaan Henkilöstöala Hela ry:n toimesta. Osuman sijoituksen myötä listalla on pitkästä aikaa toimija Itä-Suomesta. Useimmat listalla olevista yrityksistä ovat päätoimipaikaltaan Helsingissä tai Tampereella.

Märit Sareyko Epicalin uudeksi toimitusjohtajaksi20.3.2024 10:16:16 EET | Tiedote

Pohjoismaissa toimiva datakonsultointiyritys Epical saa uuden toimitusjohtajan, kun muun muassa Valtech Nordicsin toimitusjohtajana toiminut ja Stora Enson CIO:n tehtävää aiemmin hoitanut ruotsalainen Märit Sareyko aloittaa uudessa toimessa 1. huhtikuuta. Hän korvaa tehtävää aiemmin hoitaneen Mikko Valorinnan. Sareyko tuo Epicaliin osaamista muutosjohtamisesta ja syvällistä ymmärrystä pohjoismaisesta IT-markkinasta. Hän lähtee kehittämään yrityksen tuottavuutta sekä ylläpitämään Epicalin erinomaista asiakastyytyväisyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye