Vakuuttamattomien ajoneuvojen määrä liikenteessä pudonnut

Jaa

Vakuuttamattomia ajoneuvoja on jäänyt kiinni 2020-luvulla aina vain vähemmän, ja myös ilman vakuutusta aiheutettujen liikennevahinkojen määrä on viime vuosina laskenut. Vaikka lakisääteinen liikennevakuutus on pakollinen lähes kaikille moottoroiduille ajoneuvoille, jää vakuutus silti hoitamatta vuosittain kymmeniltä tuhansilta ajoneuvoilta.

Henkilöautoja ruuhkassa. Lumisadetta.
Liikenteessä käytettävää ajoneuvoa ei voi rekisteröidä uudelle omistajalle ilman, että sille on otettu liikennevakuutus. Jos rekisteröinti jää tekemättä, voi vakuutuskin jäädä ottamatta. Mostphotos

Vuonna 2020 vakuuttamattomia ajoneuvoja ilmoitettiin Liikennevakuutuskeskukselle yli 45 000. Sen jälkeen määrä on tasaisesti laskenut, ja vuonna 2023 vakuuttamattomia ilmoitettiin enää noin 36 000. Syitä ajoneuvon lakisääteisen liikennevakuutuksen puuttumiseen on monia, mutta usein vakuuttamattomuus liittyy omistajanvaihdokseen. Liikenteessä käytettävää ajoneuvoa ei voi rekisteröidä uudelle omistajalle ilman, että sille on otettu liikennevakuutus. Jos rekisteröinti jää tekemättä, voi vakuutuskin jäädä ottamatta. Puutteet rekisteröinnissä liittyvät etenkin kuluttajien väliseen käytettyjen ajoneuvojen kauppaan.

- Käytettyjen autojen kauppa on vähentynyt parissa vuodessa kymmenillä tuhansilla, mikä heijastuu myös vakuuttamatta jääneiden ajoneuvojen määriin. Kun kuluttajien välistä autokauppaa on vähemmän, myös vakuuttamatta jäävien ajoneuvojen määrä pienenee, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen taustoittaa.

Autokaupoilla ostajan vastuulla on huolehtia sekä ajoneuvon rekisteröimisestä uudelle omistajalle että liikennevakuutuksen hankkimisesta. Jos edellisen omistajan liikennevakuutus on ostohetkellä voimassa, on uudella omistajalla seitsemän päivää aikaa hankkia vakuutus. Myyjän kannattaa huolehtia omalta osaltaan omistusoikeuden siirtymisestä, jotta ajoneuvon velvoitteet hänen osaltaan katkeavat.

Vakuuttamista ja rekisteröintiä varten tarvitaan lähes samat tiedot, ja molemmat toimenpiteet voi hoitaa helposti samalla sähköisellä järjestelmällä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Traficomin sähköisissä palveluissa voi tehdä omistajanvaihdoksen, kun liikennevakuutus on kunnossa

Vakuuttamattomien vahingot vähentyneet – korvaukset silti vuosittain miljoonia euroja

Vakuuttamattomien ajoneuvojen määrän väheneminen liikenteessä on laskenut myös niiden aiheuttamien vahinkojen määrää. Vuonna 2023 Liikennevakuutuskeskukselle ilmoitettiin alle 600 vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttamaa vahinkoa, kun vuonna 2020 vahinkoja oli vielä yli 900.

- Liikennevakuutus korvaa myös vahingon aiheuttaneen kuljettajan omat henkilövahingot. Vakuuttamisen laiminlyönyt jää kuitenkin kokonaan ilman korvauksia. Lisäksi maksettavaksi tulee takautuvasti perittävä vakuuttamattomuusmaksu, joka on vastaavaan vakuutusmaksuun nähden moninkertainen, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen varoittaa. 

Vakuuttamattomien ajoneuvojen muille osapuolille aiheuttamat vahingot korvaa Liikennevakuutuskeskus. Näin varmistetaan syyttömien oikeusturva ja heille lainmukaiset korvaukset. Vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja korvataan vuosittain useilla miljoonilla euroilla.

- Liikennevahingoista voi aiheutua pitkiä korvausvastuita kuntoutusten ja ansionmenetysten vuoksi. Vuosikymmenien aikana yhdestä vahingosta maksetut korvaussummat voivat nousta jopa miljooniin euroihin, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu kertoo.

Pakollisen liikennevakuutuksen tarjoama turva Suomessa on yksi maailman kattavimmista. Se korvaa liikenneonnettomuudessa aiheutuneet henkilövahingot ja lisäksi syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Suomalainen erikoisuus on vakuutukseen kuuluva kuljettajapaikkasuoja, joka korvaa myös onnettomuuden aiheuttaneen kuljettajan henkilövahingot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilöautoja ruuhkassa. Lumisadetta.
Liikenteessä käytettävää ajoneuvoa ei voi rekisteröidä uudelle omistajalle ilman, että sille on otettu liikennevakuutus. Jos rekisteröinti jää tekemättä, voi vakuutuskin jäädä ottamatta.
Lataa
Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen
Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen
Lataa

Liikennevakuutuskeskus lyhyesti

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Moottoriajoneuvokilpailuiden vakuutuskäytäntöihin iso muutos17.5.2024 06:40:00 EEST | Tiedote

Kesäkuussa voimaan tuleva uusi liikennevakuutuslaki tuo muutoksia kilpailukäytössä olevien moottoriajoneuvojen vakuutusturvaan. Samalla aiempi, epäselvyyksiä aiheuttanut eristetyn kilpailualueen määritys poistuu laista kokonaan. Vakuutuksen ottajan on syytä tutustua huolellisesti lain sisältöön, jottei vahinkotilanteessa tule ikäviä yllätyksiä korvausten osalta. Vakuutus tulee olla kaikilla kilpailuihin osallistuvilla ajoneuvoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye