Jyväskylän yliopisto

Koulu kerää oppilaista dataa – tulisiko sen myös opettaa tarkastelemaan kriittisesti datan keräämistä?

Jaa

Oppimisanalytiikka, digitaaliset portfoliot, hyvinvointimittaukset, sykemittarit, luokan valaistusta ja ilmastointia tarkkailevat sensorit ynnä muut dataa keräävät ja tuottavat teknologiat ovat olennainen osa 2020-luvun koulua. Samaan aikaan koulun tulisi auttaa oppilaita tarkastelemaan kriittisesti samanlaisia datakäytänteitä, joita se itse arjessaan hyödyntää. Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tapahtumassa 16.4. kuullaan, mitä OKL:n Kohti datalukutaitoa -hankkeen tutkijat ovat saaneet selville ristiriidan taustamekanismeista ja ratkaisukeinoista.

Ruusupuisto Jyväskylän yliopiston kampuksella, sisäkuva rakennuksesta.
Ruusupuisto Jyväskylän yliopiston kampuksella, sisäkuva rakennuksesta. Petteri Kivimäki, Jyväskylän yliopiston kuva-arkisto.

Oppimisanalytiikka, digitaaliset portfoliot, hyvinvointimittaukset, sykemittarit, luokan valaistusta ja ilmastointia tarkkailevat sensorit ynnä muut dataa keräävät ja tuottavat teknologiat ovat olennainen osa 2020-luvun koulua. Samaan aikaan koulun tulisi auttaa oppilaita tarkastelemaan kriittisesti samanlaisia datakäytänteitä, joita se itse arjessaan hyödyntää.

Kehityskulku heijastaa yhteiskunnan laajempaa datafikaatiota: pyrkimystä muuntaa erilaisia sosiaalisia, kognitiivisia ja fysiologisia ilmiöitä digitaaliseksi dataksi, jonka pohjalta voidaan profiloida ihmisiä ja tehdä ennusteita. Sosiaaliseen mediaan tuottamasi datan perusteella sinulle tarjotaan henkilöityjä mainoksia, urheilukello ennustaa suoriutumistasi erilaisilla juoksumatkoilla ja niin edelleen.  

Perusopetuksessa profiloinnilla voidaan vaikkapa yksilöidä oppimistehtäviä aiemman suoriutumisen perusteella: sovellus voi esimerkiksi tunnistaa kaavoja oppilaan virheellisissä vastauksissa ja tarjota lisäharjoituksia haastaviksi havaituissa laskuissa tai muissa koulutehtävissä. 

Samanaikaisesti koulun tulisi myös tukea oppilaiden toimijuutta datafioituneessa yhteiskunnassa.  Toimijuuden edellyttämiä tietoja ja taitoja kutsutaan tyypillisesti datalukutaidoksi. 

Perusopetuksen datafikaatiota luonnehtiikin ristiriitaisuus: datalukutaidon opetuksessa koulun tulisi auttaa oppilaita tarkastelemaan kriittisesti samanlaisia datakäytänteitä, joita se itse arjessaan hyödyntää. 

– Suomen Akatemian rahoittamassa Kohti datalukutaitoa -hankkeessa tutkimme, millaisia arvoja, toiveita, odotuksia ja huolia koulun datafikaatioon liittyy. Lisäksi kehitämme tapoja koulun datakäytänteiden uudelleenkehystämiseksi kriittisen datalukutaidon harjoitteluun, apulaisprofessori Pekka Mertala kertoo.  

Tutkimushankkeen alustavia tuloksia avataan Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tapahtumassa tiistaina 16.4.2024 kello 13–14 Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksen aulassa. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteydellä.  

– Pohdimme erityisesti havaintojemme merkitystä suhteessa perusopetuksen tavoitteisiin, kuten ihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä kasvamiseen. Toivotamme kaikki tervetulleeksi mukaan keskusteluun! 

Tilaisuuden ohjelma 

  • Avaussanat: Pekka Mertala, apulaisprofessori 

  • Tämä muuttaa kaiken – datalukutaidon (piilo-)opetussuunnitelma(t): Lauri Palsa, tutkijatohtori  

  • Datafikaatio ja kasvatuksen pyhä kolminaisuus: Janne Fagerlund, tutkijatohtori 

  • Yhteenveto ja keskustelu 

Yhteyshenkilöt

Pekka Mertala, apulaisprofessori, opettajankoulutuslaitos pekka.o.mertala@jyu.fi +358504670082 
Lauri Palsa, tutkijatohtori, opettajankoulutuslaitos lauri.p.palsa@jyu.fi +358 50 304 6644 
Janne Fagerlund, tutkijatohtori, opettajankoulutuslaitos janne.fagerlund@jyu.fi +358408054711

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Yli 500 lasten ja nuorten liikunnan huippuasiantuntijaa 52 eri maasta kokoontuu Jyväskylään 13.–17.5.202429.4.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen liikuntapedagogiikan ja -kasvatuksen asiantuntijoiden AIESEP-kongressi järjestetään Jyväskylän yliopistossa 13.–17.5.2024. Kongressiin saapuu yli 500 osallistujaa 52 maasta ympäri maailman. Viisipäiväisen tapahtuman ohjelma kattaa uusimman tutkimuksen ja tulokset lasten ja nuorten liikkumisesta. Toivotamme median edustajat tervetulleiksi tapahtumaan tutustumaan alan ajankohtaisimpiin aiheisiin ja parhaisiin osaajiin!

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye