Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ulkomaisen työvoiman käytön valvonta nosti esiin puutteita palkkauksessa ja työajoissa

Jaa

Työsuojeluviranomainen teki vuonna 2023 yli 2 200 tarkastusta ulkomaista työvoimaa käyttäviin yrityksiin. Työsuhteen vähimmäisehdoissa, kuten palkkauksessa ja työaikojen noudattamisessa havaittiin paljon puutteita. Työsuhteen naamioiminen niin sanotuksi kevytyrittäjyydeksi laajentui rakennus- ja palvelualoilta teollisuuteen ja metsäalalle. Valvontahavaintojen mukaan myös metsämarjanpoimijoiden oikeuksia koskevan marjalain noudattamisessa oli huomattavia puutteita. Nämä tiedot selviävät tuoreesta raportista Ulkomaisen työvoiman käytön valvonta vuonna 2023. 

Puutteita palkkauksessa, työaikakirjanpidossa ja työnteko-oikeudessa

Tarkastuksilla arvioitiin pääasiassa sitä, toteutuvatko ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteen vähimmäisehdot ja ovatko työnantajat varmistuneet ulkomaalaisten työntekijöidensä työnteko-oikeudesta Suomessa.

”Työsuojeluviranomainen on viime vuosina pyrkinyt vahvistamaan rooliaan työperäisen hyväksikäytön paljastamisessa ja torjunnassa. Siksi entistä suurempi osa tarkastuksista pyrittiin suuntaamaan nimenoman työsuhteen vähimmäisehtojen eli palkkauksen ja työaikojen valvontaan”, kertoo ylitarkastaja Katja-Pia Jenu Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. 

Vähimmäisehtojen noudattamisessa oli aiempien vuosien tapaan edelleen paljon puutteita. Palkkauksessa oli puutteita lähes puolella niistä tarkastuksista, joissa tätä asiaa arvioitiin. Osuus säilyi samana vuoteen 2022 verrattuna. Palkkauspuutteita ilmeni sekä peruspalkan määrässä että erilaisten lisien ja ylityökorvausten maksamisessa. 

Myös työaika-asiakirjoissa oli paljon puutteita. Palkkauksen oikeellisuutta oli usein vaikea arvioida, kun todellisia tehtyjä työtunteja ei saatu valvonnassa selville työaikakirjanpitoa koskevien velvollisuuksien laiminlyöntien vuoksi.

Työnteko-oikeutta koskevista tarkastuksista noin joka kymmenennellä kohdattiin vähintään yksi ulkomaalainen työntekijä, jolla ei ollut oikeutta tehdä kyseistä työtä Suomessa. Tämä luku laski hieman vuodesta 2022. 

Työsuhteen naamioiminen kevytyrittäjyydeksi laajentui teollisuuteen ja metsäalalle

Valvonnassa tuli yhä useammin vastaan tilanteita, joissa työsuhde oli naamioitu yrittäjätyöksi tai niin sanotuksi kevytyrittäjyydeksi. Joskus työsuhde oli muutettu jopa työntekijän ymmärtämättä toimeksiantosuhteeksi, jonka ehdot kuitenkin vastaavat työsopimuksen ehtoja. Ilmiö näkyi aiemmin erityisesti rakennus- ja palvelualoilla, mutta se on laajentunut myös teollisuuteen ja metsäalalle.

Marjapoimijoiden tukikohdissa paljon puutteita

Niin kutsuttua marjalakia (laki luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta 487/2021) valvottiin nyt kolmatta vuotta. Käytännössä kaikilla kerääjien tukikohtiin tehdyillä tarkastuksilla havaittiin puutteita marjalain noudattamisessa, ja annettujen velvoitteiden määrä oli huomattava.

Viranomais- ja sidosryhmäyhteistyö hyödyllistä

Viranomaisyhteistyö tehosti valvontaa monella tavalla. Yli 500 tarkastusta tehtiin yhdessä muiden viranomaisten kanssa, mikä oli lähes 70 tarkastusta enemmän kuin vuonna 2022. Lisäksi sadoilla tarkastuksilla hyödynnettiin muilta viranomaisilta saatuja tietoja. Valvontaa tehtiin myös työntekijäjärjestöiltä ja kansalaisilta saatujen vihjeiden perusteella.

Työsuojeluviranomainen pyrkii ehkäisemään työperäistä hyväksikäyttöä myös viestinnällä ja tiiviillä sidosryhmäyhteistyöllä. Vuonna 2023 tehtiin aiempaa enemmän monikielistä viestintää sekä itsenäisesti että yhteystyössä sidosryhmien kanssa. Kohderyhmänä olivat erityisesti vieraskieliset työntekijät ja työnhakijat, thaimaalaiset metsämarjanpoimijat ja vieraskieliset kevytyrittäjät.

Avaa raportti tästä: Ulkomaisen työvoiman käytön valvonta vuonna 2023 (pdf).

Raportti julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi ja englanniksi.


Lisätietoja:

Ylitarkastaja Katja-Pia Jenu, 0295 016 258
Tarkastaja Virve Leskinen, 0295 018 159
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Endast en liten ökning i antalet utstationerade arbetstagare till Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Antalet utstationerade arbetstagare ökade år 2023, men inte lika kraftigt som året innan. Många företag som utstationerade arbetstagare försummade sin skyldighet att lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om de utstationerade arbetstagarna. Det fanns också många brister i löner och arbetstidsbokföring för de utstationerade arbetstagarna. Uppgifterna framgår av arbetarskyddsmyndighetens färska rapport.

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrän kasvu taittui27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrä kasvoi vuonna 2023, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin edellisenä vuonna. Moni työntekijöitä lähettävä yritys laiminlöi velvollisuutensa ilmoittaa lähetetyistä työntekijöistä työsuojeluviranomaiselle. Myös lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa ja työaikakirjanpidossa oli paljon puutteita. Tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista.

Slower growth in the number of workers posted to Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Press release

The number of workers posted to Finland grew in 2023, but not as significantly as in the previous year. Many companies posting workers neglected their obligation to notify the occupational safety and health authority of their posted workers. There were also many shortcomings in the pay of posted workers and records of working hours. All this is revealed by a recent report by the occupational safety and health authority.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye