HUS

Sockervärdena hos barn med diabetes kan hållas under kontroll med en smartpump

Dela

En självreglerande insulinpump håller sockervärdena hos barn med diabetes stabila, till och med på samma nivå som hos friska barn.

Anna-Kaisa Tuomaala
Anna-Kaisa Tuomaala HUS Hanna Raijas-Turva

Behandlingen av diabetes hos små barn är krävande och insulindoserna mycket små. HUS och Helsingfors universitet undersöker den självreglerande insulinpumpens effekt på sockervärdena hos 2–6-åringar med typ 1-diabetes och på vårdbördan. 

Under den ett och ett halvt år långa studien framgick det att den självreglerande insulinpumpen under de tre första månaderna förbättrade barnens sockervärden betydligt och värdena hölls jämna inom målvärdena under hela uppföljningen. Även långtidsblodsockervärdet sjönk. 

Dessutom minskade föräldrarnas upplevelse av vårdbördan så fort användningen av smartpumpen inleddes och fortsatte minska under användningen.  

”Med en självreglerande insulinpump uppnås samma sockervärden som hos ett friskt barn förvånansvärt bra och de bibehålls till och med 44 procent av tiden. Vi borde behandla nästan alla med typ 1-diabetes med självreglerande insulinpump. Det är också det enda sättet att minska belastningen av diabetes”, säger barnendokrinolog Anna-Kaisa Tuomaala från HUS Sjukvård för barn och unga och Helsingfors universitet.

Behandlingen av diabetes hos barn minskar ytterligare sjukdomar


Det självreglerande insulinpumpsystemet mäter sockerhalten i underhudsvävnaden med fem minuters mellanrum. Apparaten höjer eller sänker insulindosen automatiskt utgående från sockerhalten. I och med att ny sorts insulin och smartpumpar utvecklas kan målet för sockernivån hos barn med diabetes skärpas så att det ligger allt närmare sockervärdena hos friska barn.

”Vår studie talar starkt för smartpump för barn över två år. Diabetes hos små barn bör behandlas så bra som möjligt så att vi kan undvika ytterligare sjukdomar i vuxen ålder”, säger Tuomaala.

Personer med typ 1-diabetes blir i genomsnitt pensionerade som 54-åringar på grund av ytterligare sjukdomar. Effektiv vård under de första 10 åren minskar förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar samt förändringar i njurarnas funktion med 30–50 procent jämfört med dem som inte uppnått målet för sin behandling som barn. 

I den studie som genomförts vid HUS Nya barnsjukhuset deltog 35 barn i åldern 2–6 år med typ 1-diabetes. Den ett och ett halvt år långa uppföljningen gjordes åren 2021–2023.
Barnens glukoskontroll bedömdes med hjälp av de uppgifter som glukossensorn gett. En nyhet bland uppgifterna var den tid som barnets glukosvariation motsvarade sockervärdena hos en frisk person. Med hjälp av sensorn mättes dessutom långtidsblodsockervärdet. Den vårdbörda som föräldrarna upplever mättes på skalan PAID-PR. 

Nyckelord

Kontakter

MD, barnendokrinolog Anna-Kaisa Tuomaala, Helsingfors universitet, HUS Sjukvård för barn och unga, tfn 050 543 0180, anna-kaisa.tuomaala@hus.fi

Länkar

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye