EHYT

Selvitys: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %

Jaa

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina, kun taas perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. Vuoden 2024 selvityksessä paljastui, että 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa.

Nikotiinipussien saatavuuden lisääntyminen nostanut myös nuorten käyttöä 

Nuorten mielikuvat nikotiinipusseista muuttuvat koko ajan positiivisemmaksi. Nikotiinipusseja trendikkäänä piti 36 prosenttia vastaajista, kun vuonna 2022 vastaava luku oli vain 21 prosenttia ja vuonna 2020 puolestaan 12. 

Vuodesta 2022 lähtien 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien päivittäinen käyttö kasvoi 3 prosentista 10 prosenttiin. Nikotiinipussien satunnainen käyttö nousi 9 prosentista 13 prosenttiin. Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %, nyt nikotiinipusseja käyttää päivittäin tai satunnaisesti 13 % nuorista. Alaikäisistä 43 % kertoi, että heidän kaveripiirissään käytetään päivittäin tai satunnaisesti nikotiinipusseja. 

Nikotiinipussit tulivat laajempaan myyntiin vuosi sitten laintulkinnan muutosten myötä.  

“Saatavuuden raju lisääntyminen, nuoria houkutteleva makuvalikoima ja se, että nikotiinipusseja markkinoidaan haitattomana tuotteena ovat varmasti syitä myös nuorten nikotiinipussien käytön lisääntymiseen”, kertoo EHYT ry:n nikotiinittomuuden asiantuntija Katri Saarela

Nuoret suhtautuvat sähkösavukkeisiin aiempaa positiivisemmin 

Nuorten sähkösavukkeiden eli vapen käyttö on yhä kasvussa. Kyselyssä kysyttiin nuorilta erikseen nikotiinipitoisten ja nikotiinittomien sähkösavukkeiden käytöstä. Nikotiinipitoisten sähkösavukkeiden päivittäinen tai satunnainen käyttö lisääntyi 13 prosentista 19 prosenttiin vuodesta 2022. 

Alaikäisten nikotiinipitoisten sähkösavukkeen päivittäinen tai satunnainen käyttö oli noussut 21 prosenttia.  

15–17-vuotiaista vastaajista peräti 55 prosenttia kertoi kaveripiirissään käytettävän nikotiinipitoista nestettä sisältävää sähkösavuketta päivittäin tai satunnaisesti. Vastaava luku nikotiinittoman sähkösavukkeen kohdalla oli 24 %. 

Myös mielikuva sähkösavukkeista oli muuttunut entistä positiivisemmaksi. Nuorten silmissä sähkösavukkeiden trendikkyys oli kasvanut kahdessa vuodessa 26 prosentista 34 prosenttiin.  

”Nuorten nikotiinituotteiden lisääntynyt käyttö on ollut ammattilaisten ja huoltajien huolen aiheena jo pidempään. Nykyään sosiaalisen median kanavia hyödynnetään paljon sähkösavukkeiden hankkimisessa. Se on yleistä niin ala- kuin täysi-ikäisten nuorten keskuudessa", sanoo Saarela. 

Myös tupakan ja nuuskan trendikkyys oli kasvanut, mutta prosenttiosuudet olivat pienempiä. Aiempiin selvityksiin verrattuna uusien nikotiinituotteiden kokeminen trendikkäiksi ei vähentynyt iän myötä.  

Tupakan ja nuuskan käyttö kaveripiirissä oli hieman vähentynyt, vaikka yli 40 prosenttia kertoi molempia käytettävän kaveripiirissään päivittäin tai satunnaisesti. 

Kääntyykö nuorten nikotiinin käyttö uudestaan nousuun? 

“Se, että kaikkien nikotiinituotteiden trendikkyys oli nuorten silmissä kasvanut ja uusien nikotiinituotteiden käyttö oli selvästi kasvanut, on huolestuttavaa.  Myös viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä huomattiin, että nuorten nikotiinituotteiden käytön vähentyminen on pysähtymässä. Nyt vaarana on, että nikotiinituotteiden tuotevalikoiman laajentuminen ja niihin liitetyt positiiviset mielikuvat saisivat nuorten nikotiinin käytön uudestaan nousemaan”, toteaa Saarela. 

“Uusien nikotiinituotteiden kasvava suosio on korostaa tarvetta tuotteiden tiukemmalle säätelyllä. Tupakkalakia uudistetaan parhaillaan, ja nyt olisi hyvä hetki tehdä päätöksiä, joilla ehkäistään erityisesti nuorten nikotiinituotteiden käyttöä. Esimerkiksi makuaineiden käyttö uusissa nikotiinituotteissa pitäisi kieltää, kuten muidenkin tupakkatuotteiden osalta. Sillä on tutkitusti vaikutusta nuorten käytön aloittamiseen. Myös tuotteiden nikotiinipitoisuudella tulisi olla yläraja. Tupakkalain uudistuksessa olisi tärkeää saada myös tupakan vastikkeet alaikäisten hallussapitokiellon piiriin ja nostaa kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden ikärajat 20 ikävuoteen”, Saarela lisää. 

*Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry selvitti, kuinka trendikkäänä nuoret kokevat päihteet ja kuinka heidän kaveripiirissään suhtaudutaan päihteisiin. Suomen Onlinetutkimus toteutti kyselyn webpaneelilla. Selvitys toteutettiin tammikuussa 2024 ja sen kohderyhmänä oli 15–29-vuotiaat suomalaiset. Webpaneeliin vastasi 1008 henkilöä.  

Lisätietoja:

Katri Saarela 
nikotiinittomuuden asiantuntija 
p. 050 438 4227 
katri.saarela@ehyt.fi 

Katri Saarela antaa lisätietoja 12.4. klo 16 saakka. 

Jokinen Ilmo 
Nuoret-osaston päällikkö 
050 407 7188 
ilmo.jokinen@ehyt.fi 

Ilmo Jokinen antaa lisätietoja 15.4. alkaen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Selvitys: Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta16.5.2024 09:08:28 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan noin 69 % alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen omaan käyttöön on helppoa. 40 % alaikäisistä kertoi saavansa juomansa alkoholin sosiaalisen median kanavien kautta. Selvityksessä kysyttiin nuorten omasta alkoholin käytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvistä asenteista. Nettipaneelin kysymyksiin vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye