Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Asbestipurkutyö vaaransi työntekijöiden terveyden – yrittäjälle sakkoja ja yhtiölle yhteisösakko

Jaa

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tänään 11.4.2024 rakennusalan yrittäjälle työturvallisuusrikoksesta 15 päiväsakon rangaistuksen ja yhtiölle 2 500 euron yhteisösakon.

Asiassa oli kyse asuinrakennuksen saneeraustyömaasta. Korpilahdella sijaitsevalle työmaalle tehtiin työsuojelutarkastus helmikuussa 2022. Tarkastuksella havaittiin puutteita asbestityötä koskevien säännösten noudattamisessa, pölynhallinnassa, työntekijöiden suojaamisessa ja turvallisuutta koskevien suunnitelmien laatimisessa.

Asbesti pääsi leviämään työmaalla

Arviolta 1950-luvulla rakennetun kohteen saneeraustyö oli aloitettu ilman, että kohteesta oli tehty asbestikartoitus tai laadittu työturvallisuutta koskevia kirjallisia suunnitelmia. Kohteessa oli tehty asbestipitoisten materiaalien purkutöitä ns. normaalipurkuna noudattamatta asbestipurkutyötä koskevien säädösten edellyttämiä menetelmiä. Asbestipitoista pölyä oli päässyt leviämään, mikä todettiin pyyhintänäytteellä. Asbestipurkutyötä tehneillä ei myöskään ollut lainsäädännössä edellytettyä asbestipurkulupaa. Rakennuskohteessa havaittiin puutteita myös pölynhallinnassa ja työntekijöiden suojaamisessa haitalliselta rakennuspölyltä. Rakennustyömaalla tehdyllä seurantatarkastuksella havaittiin, että asbestikartoitus ja turvallisuussuunnitelmat olivat edelleen tekemättä. Asbestikartoitus tehtiin vasta seurantatarkastuksen jälkeen.

Syyttäjän haastehakemuksessa esitetty teonkuvaus oli käräjäoikeuden käsittelyssä pääosin riidaton ja vastaaja myönsi syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen. Käräjäoikeus katsoi, että asiassa esitetty kirjallinen todistelu tuki haastehakemuksen teonkuvaukseen kirjattua. Käräjäoikeus totesi, että vastaajalla oli asemansa perusteella ollut huolellisuusvelvoite siitä, ettei syytteessä kuvattuja puutteita pääse syntymään. Kyse ei myöskään ollut ennalta-arvaamattomista tapahtumista, sillä asbestin vaarallisuus on ollut vastaajan tiedossa. Oikeudenmukaisena seuraamuksena käräjäoikeus piti 15 päiväsakon rangaistusta.

Yhteisösakon tuomitsemisen edellytykset olivat käräjäoikeuden mukaan olemassa, koska yhtiön johtoon kuulunut vastaaja oli syyllistynyt työturvallisuusrikokseen. Yhteisösakon määrän mittaamisessa käräjäoikeus otti huomioon, ettei yhtiön johdon osallisuutta taikka tekoa voitu pitää vähäisinä. Toisaalta kyse oli huolimattomuudesta, eikä säännösten vastaisesti ollut toimittu tahallisesti. Yhtiössä oli myös ryhdytty toimiin vastaavien tapahtumien estämiseksi jatkossa. Käräjäoikeus katsoi kohtuulliseksi tuomita yhtiölle 2 500 euron suuruisen yhteisösakon.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että asbestipurkutyössä on ehdottoman tärkeää noudattaa erityistä varovaisuutta ja asbestityön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen (798/2015) määräyksiä. Asbestille altistuminen ei aiheuta useinkaan oireita altistumishetkellä, vaan altistumisen seuraukset voivat näkyä vasta pitkällä viiveellä. Asbestille altistuminen voi aiheuttaa vakavia sairauksia tai jopa ennenaikaisen kuoleman.

Tiedote perustuu käräjäoikeuskäsittelyssä suullisesti julistettuun tuomioon. Tuomio ei ole tiedotteen julkaisuhetkellä lainvoimainen.

Keski-Suomen käräjäoikeuden asia nro R 23/3329


Lisätietoja: 
Lakimies Kirsi-Maria Kallio, 0295 018 273, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Endast en liten ökning i antalet utstationerade arbetstagare till Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Antalet utstationerade arbetstagare ökade år 2023, men inte lika kraftigt som året innan. Många företag som utstationerade arbetstagare försummade sin skyldighet att lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om de utstationerade arbetstagarna. Det fanns också många brister i löner och arbetstidsbokföring för de utstationerade arbetstagarna. Uppgifterna framgår av arbetarskyddsmyndighetens färska rapport.

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrän kasvu taittui27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrä kasvoi vuonna 2023, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin edellisenä vuonna. Moni työntekijöitä lähettävä yritys laiminlöi velvollisuutensa ilmoittaa lähetetyistä työntekijöistä työsuojeluviranomaiselle. Myös lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa ja työaikakirjanpidossa oli paljon puutteita. Tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista.

Slower growth in the number of workers posted to Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Press release

The number of workers posted to Finland grew in 2023, but not as significantly as in the previous year. Many companies posting workers neglected their obligation to notify the occupational safety and health authority of their posted workers. There were also many shortcomings in the pay of posted workers and records of working hours. All this is revealed by a recent report by the occupational safety and health authority.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye