Tulli

Tulli muistuttaa: Jätä laittomat hyttyskarkotteet ja punkkipannat tilaamatta

Jaa

Vaikka maassa on vielä lunta, niin kohta hyttyset ja punkit ovat täällä, ainakin Tullin haaviin jääneiden nettitilausten perusteella. Tullin havaintojen mukaan suomalaiset tilaavat vuosittain netistä ulkomailta erilaisia karkotteita, myrkkyjä ja muita apukeinoja punkkeja ja hyttysiä vastaan. Tilaaminen on helppoa, joten laittomuutta ei välttämättä tulla ajatelleeksi.

Hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitetut hyttystyynyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tilatessa kannattaa varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Lemmikkien punkkipannat ovat usein joko biosidivalmisteita tai eläinlääkkeitä. Eläinlääkkeitä ei saa tilata Suomeen postitse.

Yllä mainitut rajoitukset koskevat nettitilauksia EU-maista, ETA-maista ja EU:n ulkopuolelta.

- Ohjeemme suomalaisille on yksinkertainen: Selvitä, mitä olet tilaamassa, millaisesta valmisteesta on kyse. Jätä kielletyt tuotteet tilaamatta. Tämä pätee punkkipantojen ja hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti kaikkiin netistä tilattaviin tuotteisiin, muistuttaa tulliylitarkastaja Suvi Etelämäki.

Tulli valvoo tavaroiden maahantuontirajoitusten noudattamista. Tullilla on oikeus muun muassa lisäselvitysten pyytämiseen. Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

biosidivalmisteet: tullitylitarkastaja Suvi Etelämäki
lääkevalmisteet: tulliylitarkastaja Anne Pullinen
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta23.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

Huomenna vietetään Koiranpäivää. Vuosittainen valtakunnallinen teemapäivä kannustaa koiranomistajia viettämään mukava päivä koiransa kanssa. Monesti rakas lemmikki on myös matkakumppani. Koiranomistajan vastuulla on selvittää Suomeen paluuseen liittyvät vaatimukset jo ennen ulkomaille lähtöä. Kun vaadittavat rokotukset, lääkitykset ja asiakirjat ovat kunnossa, kotiinpaluu sujuu ongelmitta.

Suomessa on jatkossakin laillisesti venäläisissä rekisterikilvissä olevia autoja18.3.2024 19:14:24 EET | Tiedote

Kansallinen kuuden kuukauden siirtymäaika Venäjän rekisterissä olevien autojen maasta poistumiselle päättyi perjantaina. Viikonlopun aikana valvontaviranomaiset havaitsivat kolme venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoa. Tulli muistuttaa, että Suomessa on jatkossakin laillisesti liikenteessä Venäjälle rekisteröityjä autoja. Auton kuljettajan pitää todistaa valvontaviranomaisille oikeus auton käyttöön pyydettäessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye