Uusi osakkeenomistaja – muista valtakirja yhtiökokoukseen
Yhtiökokouskausi on parhaillaan käynnissä. Uusi osakkeenomistaja voi osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myyjältä saadulla valtakirjalla, vaikka häntä ei olisi vielä rekisteröity asunnon omistajaksi huoneistotietojärjestelmään.

Huhtikuun 2024 alkuun mennessä 93 % Suomen taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään. Rekisterissä on nyt jo 250 000 osakehuoneistoa ja autopaikkaa eli Suomen huoneistoista vajaalla 13 prosentilla on sähköinen omistajamerkintä.
Uudet omistajat toimivat – vanhojen ei tarvitse tehdä vielä mitään
Heidän, joilla on osakekirja pankissa lainan vakuutena tai osakekirja kotona, ei tarvitse juuri nyt tehdä mitään muuta kuin osallistua halutessaan taloyhtiökokoukseen. Uuden osakkeenomistajan tulee puolestaan hakea omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa omistajavaihdoksesta, kun taloyhtiön osakeluetteloa ylläpidetään huoneistotietojärjestelmässä. Uusi osakkeenomistaja voi osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myyjältä saadulla valtakirjalla, vaikka häntä ei olisi vielä rekisteröity asunnon omistajaksi huoneistotietojärjestelmään. Kauppakirja yksinään ei riitä oikeuttamaan yhtiökokoukseen osallistumista.
Maanmittauslaitoksen isot asiakaspalvelupisteet ovat vielä ruuhkaisia ja käsittelyajat pitkiä, mutta omistuksen rekisteröinnille voi tarvittaessa pyytää nopeampaa käsittelyä. Tällöin Maanmittauslaitos käsittelee hakemuksen jopa parissa päivässä. Näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi, kun kuolinpesä myy asuntoa tai uuden osakkeenomistajan pitää hakea taloyhtiöltä lupaa remontille.
- Kesän aikana testaamme muutamalla paikkakunnalla ajanvarausjärjestelmää, jolla voitaisiin jatkossa lyhentää asiakkaiden jonotusaikaa. Parhaillaan Maanmittauslaitos edistää myös osakekirjojen massasähköistämistä pankkien ja lainsäätäjien kanssa, kertoo Maanmittauslaitoksen huoneistojen omistuksen johtaja Janne Murtoniemi.
Ennen asiakaspalvelupisteelle saapumista asiakkaan kannattaa tarkistaa, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat mukana eli alkuperäinen paperinen osakekirja ja ennakkoon täytetty hakemus. Jos osakekirjan luovuttajana on kuolinpesä, mukana pitää olla myös vainajan perukirja ja sukuselvitys.
Kun asunnolla on sähköinen omistusmerkintä huoneistotietojärjestelmässä, voi osakkeenomistaja tarkistaa asiointipalvelusta maksutta huoneistonsa omistukseen sekä panttauksiin ja rajoituksiin liittyviä asioita. Hän voi myös ostaa osakehuoneistotulosteen tai julkisen osakeluettelon. Organisaatioasiakkaat voivat ostaa osakehuoneistotulosteen myös muista kuin omistamistaan osakehuoneistosta.
Sähköinen huoneistotietojärjestelmä mahdollistaa paperittoman asuntokaupan
Huoneistotietojärjestelmään rekisteröidään 2,5 miljoonan suomalaisen osakkeenomistajan tiedot. Tällä sähköisellä palvelulla tietojen saatavuus, luotettavuus ja turvallisuus paranee.
Sähköinen omistajamerkintä korvaa paperiset osakekirjat asuntokaupassa ja lainan vakuutena, jolloin asuntokauppaprosessi nopeutuu. Huoneistotietojärjestelmästä rakentuu uusi yhteiskunnallinen tietorekisteri, jota hyödyntävät useat eri tahot. Kiinteistönvälittäjät, isännöitsijät, luotonantajat sekä tutkijat ja tilastoijat saavat taloyhtiöiden hallinnolliset tiedot yhdestä paikasta. Myös viranomaiset ja yritykset tulevat tarvitsemaan huoneistotietojärjestelmän tietoja.
Lisätietoja:
Huoneistojen omistuksen johtaja Janne Murtoniemi, Maanmittauslaitos, 040 710 8862, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Avainsanat
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme