Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan oppositioedustajat: Esitämme epäoikeudenmukaisten lakkolakien hylkäämistä

Jaa

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tänään saanut päätökseen työrauhapaketin käsittelyn. Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen lakiuudistus. Missään muualla pohjoismaissa ei ole työtaistelutoimia rajoitettu lainsäädännöllä. Oppositiopuolueista sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät esittävät lakkolakien hylkäämistä omassa vastalauseessaan.

Oppositioedustajat katsovat, että esitetyt lakimuutokset ovat suhteettoman rajuja tilanteessa, jossa lakkojen määrä maassamme on erittäin vähäinen: Vain puoli tuntia vuodessa keskimäärin työntekijää kohden. Hallituksen esityksen mukaan lakkojen määrää halutaan vähentää 5-10 prosentilla.

- Mielestämme yksilöille määritelty 200 euron sakko on tarpeeton ja sitä ei tulisi säätää. Tällaisia työrauhan vastaisia tapauksia on nykyäänkin erittäin harvoin. 2000-luvulla yli 1100:sta käsitellystä jutusta vain 39.  Nyt kun lakkosakot nousevat rajusti työtekijäpuolelle, niitä on entistä vähemmän. Teemme vain uudenlaista oikeuskäytäntöä, turhaa lainsäädäntöä ja aiheutamme kaksinkertaisen sanktion ensin yhdistykselle ja sitten vielä sen jäsenelle, sanovat oppositioedustajat.

Palkansaajien asemaa heikennetään monelta osin. Myötätuntotyötaisteluista rajaaminen vaikeuttaa liikaa muun muassa sellaisten alojen tulemista, jotka tarvitsevat tukea saadakseen kunnollisen sopimuksen aikaiseksi. Myös poliittisten lakkojen rajoittaminen 24 tuntiin on kohtuuton vaade. Samasta aiheesta ei saisi lakkoilla 12 kuukauteen.

- Hallitus tavoittelee lakiuudistuksella itseensä ja erityisesti ajamiinsa asioihin kohdistuvan arvostelun rajoittamista. Tämä on kummallista etenkin siksi, että Suomessa poliittisia lakkoja on järjestetty harvoin. Niiden määrään hallitus itse voi vaikuttaa politiikallaan, kansanedustajat jatkavat.

- Lakko-oikeuden rajoitukset ovat ongelmallisia Suomen kansainvälisten velvoitteiden näkökulmasta. Kansainvälinen työjärjestö ILO on juuri kehottanut hallitusta neuvottelemaan esityksestä työmarkkinaosapuolten kanssa. Tähän hallitus ei enää suostunut, kertovat oppositioedustajat.

Valmistelussa suuria puutteita ja kiirehdintää

Lakiesityksen valmistelu on ollut kautta koko lainvalmistelun puutteellista. Hallitusohjelman tiukka kirjaus ja etukäteen lukkoon lyöty tavoite ovat rajoittaneet lainvalmistelijaa tekemästä harkittua ja hyvän hallintotavan edellyttämää lakitekstiä. Työmarkkinajärjestöjen ja monien asiantuntijoiden arviot on valmistelussa sivuutettu eikä lakkojen ilmenemisen juurisyihin ole pureuduttu.

 Myös valiokuntavaiheessa valiokunnan puheenjohtajan mukaan asian valmistelulla ”ei ole ollut kiire”, mutta samaan aikaan valiokunta on kokoustanut asiasta hyvin poikkeuksellisina ajankohtina, kuten esimerkiksi seitsemältä aamulla.

- Valiokunnan poikkeuksellinen kokoontumisaikataulu on osoittanut sen, että lakiesityksen aikataulua kiirehditty. Alkuperäisellä voimaantuloajalla (1.7.2024) mietintö olisi voinut valmistua vielä touko-kesäkuun vaihteessa. Me vastustamme lakiehdotuksen voimaantulon aikaistamista, päättävät oppositioedustajat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Lyly (sd.)

Niina Malm (sd.)

Timo Suhonen (sd.)

Piritta Rantanen (sd.)

Aino-Kaisa Pekonen (vas.)

Fatim Diarra (vihr.)

Kim Berg (sd.)

Juha Viitala (sd.)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: Suomen suunta työelämäkysymyksissä on huolestuttava23.5.2024 13:23:53 EEST | Tiedote

Hallituksen julkisen talouden suunnitelma tuleville vuosille tarkoittaa epäoikeudenmukaista talouden tasapainotusta, jossa heikoimmassa asemassa olevilta otetaan enemmän. Suunnitelmasta puuttuvat aidot työllisyystoimet. Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset vähentävät talouskasvua 0,5 prosentilla tulevina vuosina. Samalla hallituksen toimet uhkaavat lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa sekä harmaan talouden lieveilmiöitä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat eivät hyväksy hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa ja jättivät asiasta valiokunnassa eriävän mielipiteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye