Talousvaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen kiirehdittävä toimia, joilla sähkön poikkeushinnat saadaan kuriin

Jaa

Korkeat sähkön hinnat ovat aiheuttaneet kohtuuttomia tilanteita sähkönkäyttäjille, niin ihmisille kuin yrityksille sekä kansantaloudelle. SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajien Lotta Hamarin, Helena Marttilan, Matias Mäkysen ja Juha Viitalan mukaan on monia keinoja, joilla sähkön poikkeuksellisiin hintoihin voidaan puuttua.

Talousvaliokunnan sd-edustajat, kuvat: Jukka-Pekka Flander/SDP
Talousvaliokunnan sd-edustajat, kuvat: Jukka-Pekka Flander/SDP

-Kansalaisten huoli korkeasta sähkön hinnasta on oikeutettu, vaikka onneksi viimeisen vuoden aikana tilanne onkin hieman parantunut kotimaisen tuotannon kasvun myötä, mutta tästä huolimatta tarvitsemme yhä vahvoja panostuksia niin kotimaiseen puhtaaseen sähköntuotantoon kuin myös toimia yhteisten sähkömarkkinoiden kehittämiseksi, kansanedustajat jatkavat.

Talousvaliokunta käsitteli Sähkön hinta kuriin – kansalaisaloitetta ja päätyi yksimielisessä mietinnössään esittämään lausumia, joilla vastataan aloitteen tavoitteeseen kohtuullisen sähkön hinnan turvaamiseksi ja häiriötilanteiden välttämiseksi sekä vaaditaan hallitukselta nopeita toimia asiassa.   

Lausumissa valiokunta esimerkiksi edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskuntaan esityksen sähkön vähittäismyynnin hintojen väliaikaisesta sääntelytoimivaltuudesta kriisitilanteissa, vahvistaa sähkön perus- ja säätövoiman tuotantokapasiteettia, toimii aktiivisesti EU:ssa sähkön tukkumarkkinoiden kehittämiseksi sekä ryhtyy toimenpiteisiin kansallisesti sähkömarkkinoiden toiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Yhtä hopealuotia tilanteessa ei ole, vaan tarvitsemme vahvan joukon eri keinoja.

Valiokunta selvitti myös osana asiantuntijakuulemisia, millaiset mahdollisuudet nykyinen sähkömarkkinamalli antaa sähkön hinnan manipulaatiolle. Todisteita manipulaatiosta ei ole, mutta suhteellisen pienillä muutoksilla sähkön tarjonnassa ja kulutuksessa voi olla hyvin suuri vaikutus päivähintoihin sähköpörssissä ja näin ollen myös yhtiöiden tekemiin tuottoihin sähkön myynnillä.

-Markkinoiden manipuloimisen osoittaminen on hyvin vaikeaa ja valvontaviranomaisten resurssit erittäin pienet. Espanjassa tutkijat osoittivat markkinadataa tutkimalla manipulaatiota tapahtuneen. Suomessakin on varmistettava, että tutkijoilla ja viranomaisilla on pääsy kaikkeen tarvittavaan dataan, aidot mahdollisuudet tutkia ja valvoa markkinoita sekä varmistaa, ettei manipulaatiota tapahdu, edustajat painottavat.

-Poikkeuksellisen korkeat sähkönhinnat aiheuttavat monia ongelmia sähkönkäyttäjille. Talousvaliokunnan yksimielinen mietintö sisältää lukuisia käytännön toimia, joilla sähkön hinta saadaan kuriin. Hallituksen on nyt kiireellisesti ryhdyttävä toimeen, jotta tulevaisuuden hintashokeilta vältytään, Hamari, Mäkynen, Marttila ja Viitala päättävät. 

Yhteyshenkilöt

Matias MäkynenKansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:040 509 4409

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsäsen vappupuhe 1.5.20241.5.2024 15:28:29 EEST | Tiedote

Hyvät kuulijat, Reilun kuukauden kuluttua Suomessa järjestetään seuraavat vaalit. Europarlamenttivaalit. Kolmekymmentä vuotta sitten kansan valitsemat edustajat Eduskunnassa hyväksyivät, kansaa ensin kuultuaan, Suomen liittymisen Euroopan unioniin. Nyt, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, syyt unioniin liittymiselle ovat edelleen alati läsnä. Kysymys on turvallisuudesta, taloudesta ja tulevaisuudesta. Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa muutti pysyvästi turvallisuustilannettamme ja osoitti, kuinka tärkeää on, että emme ole yksin. Omaa turvallisuuttamme paransimme myös liittymällä puolustusliitto Naton jäseneksi. Koronapandemia puolestaan muistutti eurooppalaisen yhteistyön merkityksestä. Vuodet unionin jäsenenä ovat osoittaneet, että yhdessä olemme todella vahvempia. Vientivetoisena taloutena Euroopan yhteiset sisämarkkinat ja koko maanosan kilpailukyky ovat puolestaan talouspolitiikkamme keskeisiä kysymyksiä. Tulevaisuuden kannalta tärkeimpiä kysymyksiä, kuten vaikkapa ilmasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye