Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kattotöitä tehtiin ilman putoamissuojauksia – toimitusjohtajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimineen yhtiön toimitusjohtajan 15 päiväsakon yhteiseen sakkorangaistukseen kahdesta työturvallisuusrikoksesta. Syyttäjä luopui yhteisösakkovaatimuksestaan konkurssiin asetettua yhtiötä kohtaan. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 16.4.2024.

Tuomio liittyy rakennusyhtiön kahdella kattotyömaalla vuonna 2021 työsuojelutarkastuksissa havaittuihin turvallisuuspuutteisiin. Toinen työmaista sijaitsi Tammelassa ja toinen Hyvinkäällä.

Tarkastuksilla oli havaittu puutteita kattotyömaiden putoamissuojauksissa. Katoille ei ollut asennettu riittäviä kaiteita tai muita putoamisen estäviä suojarakenteita, eivätkä työntekijät käyttäneet valjaita. Putoamisvaarasta johtuen työsuojeluviranomainen oli antanut työmaille väliaikaiset käyttökiellot välittömän hengen tai terveyden menettämisen vaaran vuoksi.

Tarkastuksilla havaittiin myös, että työntekijät kulkivat katolle kiinnittämättömien nojatikkaiden kautta, eli katolle ei ollut järjestetty turvallista kulkutietä. Lisäksi puutteita havaittiin henkilösuojainten käytössä sekä työolojen ja työtapojen valvonnassa. 

Toimitusjohtaja ei huolehtinut, että työjohdolla on aikaa huolehtia turvallisuudesta

Syytteen mukaan työnantaja oli rikkonut työturvallisuusmääräyksiä laiminlyömällä jatkuvasti tarkkailla työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta. Lisäksi työnantaja oli laiminlyönyt riittävästi selvittää ja tunnistaa työstä, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät.

Toimitusjohtaja työnantajan edustajana oli jättänyt myös huolehtimatta kattotyömaiden riittävästä resursoinnista. Toimitusjohtaja ei ollut huolehtinut siitä, että työnjohtajalla olisi ollut työmaan työnjohdossa riittävästi aikaa huolehtia kattotyömaan työturvallisuudesta. Toimitusjohtajan laiminlyönnin johdosta kattotyömailla ei ollut noudatettu työturvallisuuslain ja rakennustyöasetuksen mukaisia määräyksiä.

Rakennusyhtiön toimitusjohtaja tunnusti menetelleensä syytteen teonkuvauksessa esitetyllä tavalla. Käräjäoikeus katsoi, että asiassa esitetty kirjallinen todistelu tuki haastehakemuksen teonkuvauksia ja tuomitsi toimitusjohtajan syytteen mukaisesti.

”Jos työnantaja haluaa delegoida työturvallisuusvastuitaan organisaatiossa alaspäin esimerkiksi työnjohtajille, edellyttää vastuun siirtyminen muun muassa sitä, että työnjohtajat tietävät heille kuuluvat työturvallisuusvastuut ja ovat saaneet niihin riittävän ohjeistuksen. Lisäksi heillä on oltava aikaa huolehtia vastuistaan”, muistuttaa työsuojelun vastuualueen lakimies Petra Leinonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeiden tuomio, asianumero R 23/955

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Endast en liten ökning i antalet utstationerade arbetstagare till Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Antalet utstationerade arbetstagare ökade år 2023, men inte lika kraftigt som året innan. Många företag som utstationerade arbetstagare försummade sin skyldighet att lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om de utstationerade arbetstagarna. Det fanns också många brister i löner och arbetstidsbokföring för de utstationerade arbetstagarna. Uppgifterna framgår av arbetarskyddsmyndighetens färska rapport.

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrän kasvu taittui27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrä kasvoi vuonna 2023, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin edellisenä vuonna. Moni työntekijöitä lähettävä yritys laiminlöi velvollisuutensa ilmoittaa lähetetyistä työntekijöistä työsuojeluviranomaiselle. Myös lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa ja työaikakirjanpidossa oli paljon puutteita. Tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista.

Slower growth in the number of workers posted to Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Press release

The number of workers posted to Finland grew in 2023, but not as significantly as in the previous year. Many companies posting workers neglected their obligation to notify the occupational safety and health authority of their posted workers. There were also many shortcomings in the pay of posted workers and records of working hours. All this is revealed by a recent report by the occupational safety and health authority.

Förvaltningsdomstolen upphävde ordningsavgiften som påförts advokatbyrå Eversheds Oy:s verkställande direktör24.5.2024 12:17:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland påförde den 29 maj 2023 på framställan av Finlands Advokatförbund advokat Jari Salminen en ordningsavgift på 5 000 euro, eftersom advokatbyrå Eversheds Oy:s riskbedömning, som krävs enligt penningtvättslagen, bedömdes vara bristfällig och utbildningen av arbetstagarna otillräcklig. Ordningsavgiften påfördes Salminen personligen på grund av hans ställning som verkställande direktör.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye